Tévhitek a fogyásról

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Gyümölcslé helyett igyunk inkább cukormentes kólát? Helyes döntés-e a reggeli kihagyása? A fogyás érdekében sok mindent megtennénk, ám a tudomány újabbnál újabb felfedezései még a tapasztalt fogyókúrázókat is összezavarhatják: mit szabad és mit nem?

Gyümölcslé helyett igyunk inkább cukormentes kólát? Helyes döntés-e a reggeli kihagyása? A fogyás érdekében sok mindent megtennénk, ám a tudomány újabbnál újabb felfedezései még a tapasztalt fogyókúrázókat is összezavarhatják: mit szabad és mit nem?

A hidegebb hónapoknak – a kellemetlen időjárás ellenére – sokan örülnek, mivel olyankor a vastag pulóverek jótékonyan eltakarják a felesleges kilóikat. Legkésőbb a nyár beköszöntével azonban eljön az igazság ideje: a felesleg láthatóvá válik. Ilyenkor a többség újabb kúrába kezd – ha már az újévi fogadalmat annak idején pár nap alatt tele szájjal felrúgta –, „a diéták azonban nem alkalmasak arra, hogy hosszabb távon is súlyt veszítsünk” – mondja Volker Schusdziarra, a Müncheni Egyetem Táplálkozástudományi Központjának gasztroenterológus kutatója.

Létezik eredményes fogyókúra

„Az embereknek annyi dolguk van mindössze, hogy változtassanak táplálkozási szokásaikon. A legtöbb esetben nincs is szükség óriási átállásokra, apróságokkal is sokat tehetnek a súlygyarapodás ellen. Sőt, így a fogyás sincs elérhetetlen messzeségben. Igaz, hogy nem egyik napról a másikra, hanem hosszabb idő alatt, de a lényeg az, hogy kevesebbet mutat a mérleg” – magyarázza a szakértő.

Egyre többen figyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, ám számos, a köztudatban élő tévhit miatt nem egyszerű a mérleget rábírni arra, hogy kevesebbet mutasson. Melyek a leggyakoribb csapdák?

Segítség az egészséges élethez

A fogyás csak diétázással valósítható meg?

„A diéta egyet jelent a lemondással valamiről, amit nagyon szeretünk” – mondja Volker Schusdziarra. Bizonyos esetekben – mint például bizonyos élelmiszerallergiák esetén – egy-egy élelmiszernek az étrendből való kihagyása elkerülhetetlen, ám a fogyókúra teljesen más jellegű korlátozás. A gasztroenterológus számos kísérletében bebizonyította, hogy csak a táplálkozási szokások megváltoztatásával lehet elérni, hogy a női csípőről és fenékről eltűnjenek a nem kívánt zsírrétegek.

Az átállás szükségszerű, de ne legyen túl drasztikus. A helyes táplálkozási mód egyénenként eltérő, és figyelembe veszi az érintett mindennapjait. A túl nagy változtatás kudarcra van ítélve: „aki egyik nap még úgy érzi, hogy húsfogyasztás nélkül nem tudna élni, ne próbálkozzon másnap a vegetarianizmussal” – hangsúlyozza a szakember.

„Még a tejszínhabos torta, a fagylalt vagy az alkoholfogyasztás is megengedett, amíg a fogyni vágyó tud mértéket tartani, és más élelmiszerek terén meg tudja spórolni a plusz kalóriabevitelt” – véli a táplálkozás szakértő.

Ha kevesebbet eszünk, biztos a fogyás?

Aki hangosan korgó gyomorral fekszik le este, az sokkal valószínűbb, hogy hamarosan (azaz még aznap) a hűtő előtt találja magát, és mértéktelen habzsolásba kezd. Csak az képes hosszú távon is tartania magát megváltoztatott étkezési szokásaihoz, akinek jó az általános közérzete. Ehhez az is hozzátartozik, hogy jóllakott (is) legyen. „Olyan étkezési szokásokat senki nem képes hosszú ideig követni, amelyek soha sem járnak telítettségérzéssel.”

Nem az számít, hogy mennyit eszünk a jóllakás elérése érdekében, sokkal inkább az a fontos, mi kerül a tányérra. A telítettségérzés nem az elfogyasztott kalóriák mennyiségétől függ, hanem az adott ételtől. A gyomor rugalmassága szintén nem elhanyagolható tényező, mert amikor megtelik, jelet küld az agyunkba: elég, most állítsd le az evést! Ugyanakkor teljesen mindegy, hogy a jóllakást mi váltja ki: zsíros kolbász, könnyű túró vagy gyümölcs.

Az élelmiszerek kalóriasűrűsége azt jelenti, hogy grammonként hány kalóriát tartalmaznak. A tésztafélék esetében ez a szám 1,4 kcal/gramm, a burgonyánál viszont csak 0,7 – pontosan a fele. Schusdziarra egyik kísérletében megállapította, hogy a résztvevők megközelítőleg ugyanakkora mennyiségben fogyasztottak a tésztából, mint a burgonyából, ám a tésztafélét választók így kétszer annyi kalóriát vittek be a szervezetükbe.

Extrémebb a helyzet a nassolás esetében. A fogyni vágyó 40 gramm (kb két marék) földimogyoró helyett 600 gramm (kb 4 darab) narancsot fogyaszthatna. A kalória mennyiségét tekintve egyforma a két eset, ám a telítettség érzése minden valószínűség szerint csak a gyümölcsöt fogyasztónál jelentkezik.

Életmódváltással a túlsúly ellen

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában változtatni kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is szükség van. Azok az étkezési szokások, amelyek hozzájárulhatnak a fogyáshoz, elsősorban az összkalória-bevitel csökkentését célozzák meg. Életmódváltással a túlsúly ellen

Gyümölcsből bármennyi fogyasztható?

Tény, hogy a gyümölcsök egészségesek, fogyás viszont csak akkor tapasztalható, ha mellettük már nem eszünk szénhidrátot. Ha tehát az ebéd és vacsora között almát vagy banánt eszünk, a vacsorára elfogyasztott mennyiséget a gyümölcs kalóriatartalmával kevesebbre kell tervezni.

Azoknál, akik napi szinten nagyobb mennyiségben fogyasztanak gyümölcsöket, fennáll annak a veszélye, hogy pár alma, narancs vagy körte elmajszolásával több kalóriát visznek be, mint amennyit a szervezetük felhasznál.

A vízzel hígított gyümölcslevek fogyasztása ideális a fogyáshoz?

Számos reklám kelti azt az érzetet, hogy a gyümölcslevek nem csak egészségesek (mert sok vitamin és ásványi anyag van bennük), hanem fitté és csinossá varázsolnak minket. A vízzel kevert gyümölcslevek tény, hogy kevesebb energiát tartalmaznak, mint a nem hígítottak, ám fogyasztásukkal nem csökken a testsúly.

A folyadékpótlásra leginkább a víz vagy az édesítés nélküli tea ajánlott, mivel a gyümölcslevek túlságosan sok kalóriát tartalmaznak, és nem váltanak ki telítettségérzést. A szakértő a gyümölcslevek helyett inkább a cukormentes üdítőitalokat ajánlja, ha már valaki tényleg unja a vizet vagy teát.

A reggeli a legfontosabb étkezés?

Számos táplálkozás szakértő azon a véleményen van, hogy a reggeli étkezés beindítja az anyagcserét. Schusdziarra más véleményen van: „a reggeli a nap során az első lehetőséget kínálja arra, hogy kalóriákat spóroljunk meg.”

A kutató számos kísérletével arra a következtetésre jutott, hogy akik kihagyták a reggelit, a nap végéig kisebb energiabevitellel is megelégedtek. A reggelizők ezzel szemben többet fogyasztottak az adott napon, ami sok esetben kétszer annyi kalóriát jelentett.

(WEBBetge – K. J.; Forrás: Focus.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.