Fogamzásgátló tabletták és súlygyarapodás

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A fogamzásgátló tabletta nagyon nagy siker volt a 60-as években, mikor forgalomba került, és most, 50 évvel később is a legnépszerűbb reverzibilis fogamzásgátló módszer, melyből több tucat márka és készítmény áll a nők rendelkezésére.

Népszerűsége ellenére a fogamzásgátló tablettához rengeteg féligazság és tévhit kapcsolódik. Ezek közül talán a legismertebb az, hogy a fogamzásgátló tabletta súlygyarapodáshoz vezet. Nos, itt az idő, hogy megtudjuk, mi az igazság ebből.

Fogamzásgátló módszerek

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is. Amit a fogamzásgátlásról tudni kell >>

Átmeneti minimális súlygyarapodás a használók kis százalékánál

Minden gyógyszer okozhat mellékhatásokat az azokat használó emberek némelyikénél. Az aszpirin például egyeseknél gyomorégést, míg a köhögéscsillapítók az arra érzékenyeknél aluszékonyságot váltanak ki. A fogamzásgátló gyógyszerek leggyakoribb mellékhatásai a pecsételő vérzés, az emlőérzékenység, a hányinger és a fejfájás.

Egyes fogamzásgátló tablettát használó nők, kismértékű súlygyarapodást tapasztalhatnak, melynek oka a folyadék visszatartás. Több vizsgálat is kimutatta, hogy ez a súlygyarapodás azonban csak minimális mértékű, és csak a fogamzásgátló tablettát használók kis százalékánál fordul elő. Ráadásul ez a súlygyarapodás általában csak átmeneti, a tabletta szedését követő két-három hónapra jellemző.

Bár a súlygyarapodás csak ritka és átmeneti, amennyiben Ön úgy tapasztalja, hogy egyike azon nőknek, akinél ez a mellékhatás jelentkezik, beszéljen orvosával, aki minden bizonnyal egy másik fogamzásgátló tabletta használatát fogja javasolni. Miért? Mert a tabletták nem egyformák!

A fogamzásgátló tabletták típusai

Kétféle fogamzásgátló tabletta van. Az egyik, az úgynevezett kombinált tabletta ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmaz, a másik típusú csak progeszteron tartalmú.

Míg a legtöbb fogamzásgátló tabletta ugyanolyan típusú ösztrogént használ különböző dózisban, addig a progeszteron tartalom különféle lehet. Ez azt jelenti, hogy minden fogamzásgátló tabletta egy kicsit más típusú hormont tartalmaz, különböző dózisban. Ennek eredménye a tablettánként változó mellékhatás is.

Bármelyik fogamzásgátló tablettát is szedje, várjon három hónapot, hogy a szervezet hozzászokjon, és a mellékhatások tünetei megszűnjenek!

Hogyan alakult ki a fogamzásgátló tablettához köthető súlygyarapodás mítosza?

Az első fogamzásgátló tabletták ösztrogén és progeszteron tartalma nagyon magas volt, közel ezerszerese annak, ami a legtöbb nő számára szükséges! A nagy dózisú ösztrogén fokozza az étvágyat és a szervezet folyadék visszatartását, így könnyen okoz súlygyarapodást. Így 50 évvel ezelőtt a fogamzásgátló tabletta valóban okozott súlygyarapodást, ám a mai tabletták jelentősen kevesebb hormont tartalmaznak.

Ráadásul a fogamzásgátló tabletta továbbra is az egyik leghatékonyabb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésében, amennyiben azt előírásszerűen alkalmazzák!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Személyre szabott fogamzásgátlás

Napjainkban az első szexuális kapcsolat létrejötte egyre korábbi életkorban következik be, jellemzően a 15. életév környékén. Nagyon fontos...

A fogamzásgátló tabletta...

Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti...

Mikor váltsunk fogamzásgátló...

A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok...

A leggyakoribb hibák fogamzásgátló...

A fogamzásgátló tabletta a XX. század egyik legjelentősebb gyógyszervívmánya. Sok évtized fejlesztés és finomítás után mára már ultra-alacsony...

Milyen veszélyei vannak, ha...

A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek, mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.