Hepatitis C fertőzés - virulensebb, mint gondoltuk?

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit
Megjelent: 2009.03.19

Számos kórokozót ismerünk, amelyek terjedésének mechanizmusa jól meghatározott. Ugyanakkor nem egy esetben derült már ki, hogy az addig lehetségesnek tartott átvitelei mechanizmusokon kívül más módon is átadható a kór, és lappangva terjedhet a betegség.

Különösen igaz ez az olyan kórokozók esetében, amelyek hosszú lappangási idővel rendelkező betegségeket terjesztenek, illetve a fertőzés forrása nem kizárólag a már a betegség jeleit mutató személy, hanem a hordozó állapot is.

Rizikócsoportok

  • Intravénás kábítószer-élvezők. A közhiedelemmel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata (az abban megmaradt fertőzött vér) jelent komoly kockázatot ebben a csoportban. A kábítószer-élvezők 50-90 százalékánál mutatható ki HCV-fertőzöttség.
  • A nemi úton történő fertőződés viszonylag ritka, de nem kizárható. A kórokozó az apró, akár szemmel nem is látható nyálkahártyasérüléseken keresztül bekerülhet a véráramba. Fokozottan veszélyeztetettek, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.
  • Veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró serülést könnyen okozó eszközök (akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe).
  • A fertőzöttek közvetlen családtagjai (közös használati tárgyak).

Nemrégiben egy hepatitis C vírussal (HCV) fertőzött nő esete került bemutatásra, akinek fiatal felnőttkorban lévő gyermeke a vérvételi eredmények alapján vírushordozónak bizonyult.

A szakirodalom már korábban is leírt olyan eseteket, amikor felmerült, hogy a hepatitis C vírus szokásos fertőzési útjain kívül más mechanizmussal, például a mindennapi élet során történő testi kontaktus közvetítésével, közös használati tárgyak és higiéniás eszközök használatával került át a vírus egyik személyből a másikba.

A hepatitis C vírus eddigi nézeteink szerint vér és szexuális érintkezés során terjedhet egyik emberről a másikra.

A fertőzést közvetíthetik vérrel illetve a nemi szervek váladékával érintkező, nem kellően fertőtlenített eszközök, például orvosi műszerek, akupunktúrás tűk, tetováló eszközök.

Az intravénás kábítószerélvezők közös tűhasználata közismerten a vírus átvitelének egyik leggyakoribb fajtája.

Közös használati tárgyakkal is fertőzhet a hepatitis C?

Vannak kutatók, akik szerint a közös használati tárgyak és a kellő higiénia hiánya könnyen a környezetben élők megfertőződéséhez vezethet akkor is, ha a szexuális jellegű kapcsolat és a vérrel való kontamináció teljességgel kizárható.

A HCV jellemzően más testváladékokban is kimutatható, úgymint nyál, ürülék, vizelet. A közös használati tárgyak körébe olyan mindennapos eszközök is beletartoznak, mint a körömvágó olló. A fertőzés átvitelének kockázata az alábbiaktól függ: a közvetítő testváladék típusa, az azzal való érintkezés időtartama, az érintkező felületek nagysága, azok épsége, a testváladékban lévő vírus mennyisége.

Ön tudta?
Mivel a kórokozó mindössze 1989 óta ismerit, a fertőzöttek felénél nem is tudható, hogyan és mikor fertőződtek. Élhetnek közöttünk olyan vírushordozók, akik teljesen panaszmentesek, és emiatt nem is tudják, hogy fertőzöttek. Idővel azonban ők is beteggé válhatnak, illetve megfertőzhetnek másokat.

Általában igaz, hogy ép kültakaró esetén a fertőződés esélye csaknem nulla. Ám a bőr mikroszkópos vagy látható sérülései a fertőződés veszélyét sokszorosára növelik

2007-ben született egy kísérleti eredmény, amely azt mutatta, hogy a hepatitis C vírusa kiszáradás után 16 órával sem veszíti el fertőzőképességét.

Meglepő kutatási eredmények

Számos olyan tanulmány is született, amely a HCV terjedését vizsgálta a szorosabb közelségben élő családtagok körében. Az eredmények széles skálán mozognak: 1,2%-os és 20,5%-os eredmények születtek.

Ez azt jelenti, hogy a fertőzött betegek családtagjai közül legalább 1,2%, illetve legfeljebb 20,5%-os arányban volt kimutatható a vírus. Több vizsgálat esetében előfordult, hogy az eredmények nem különböztek a kontroll csoport eredményeitől, vagyis a HCV pozitivitás nem a beteg családtag közelségének eredménye, csupán a populációban rendesen is előforduló fertőzöttségi arányt reprezentálja.

Az átvitelt jól jellemzi, hogy az olyan családtagok esetében, akiknek nyálában kimutatható a vírus, a vérben nem feltétlenül jelenik meg. Vagyis ez arra enged következtetni, hogy például a közös fogkefe használatával lehet, hogy az egészséges családtag nyálából a vírus izolálható, annak megjelenése nem okoz betegséget feltétlenül. Ám mivel utóellenőrzések nem történtek, azt sem zárhatjuk ki, hogy a szájüregből (főleg a nyálkahártya sérüléseinek révén) nem kerül be a vírus a vérbe.

Az eredmények ugyan ellentmondásosak, ám mégis azt sugallják, hogy lehetséges a hepatitis C vírus átvitele közös használati tárgyak segítségével, a mindennapos együtt élés szabályainak betartása mellett is.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Újabb két embernél igazolták a...

További két embernél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában a múlt héten, ezzel 77-re nőtt a...

A humán parainfluenzavírus (HPIV)...

Milyen típusai vannak a humán parainfluenzavírusoknak? Milyen betegségeket és tüneteket okozhatnak?

Hepatitis A - Mire számíthat a beteg?

A hepatitis A vírus (HAV) fertőzése a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon...

A májmegnagyobbodás okai és tünetei

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, felnőttekben 1500-1700 gramm súlyú. A máj nagysága kopogtatással is jól megítélhető, de a hasi...

Autoimmun májgyulladás

Az autoimmun májgyulladás egy nem gyógyítható, de kezelhető, gyógyszeres terápiával nyugalomban (remisszióban) tartható májbetegség.

Véradási szabályok és tippek

Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok...

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

Májgyulladás - Okok, tünetek és...

Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.