Szeptember 11-ig lehet kérni a HPV elleni ingyenes oltást

MTI
megjelent:

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást - mondta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Molnár Zsuzsanna elmondta, hogy a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek; a kitöltött, aláírt nyilatkozatok leadási határideje szeptember 11.

Megjegyezte, hogy Magyarországon átlagosan a lányok 80 százaléka kapta meg az oltást évente, míg – 2020-tól – a fiúk 68 százaléka.

A szakértő kifejtette: a fertőzés szinte minden embert érint, így nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során.

A daganatos betegségek kialakulásának 5-6 százalékáért ez a vírus felelős. A leggyakrabban a méhnyakrák kialakulásáért teszik felelőssé, de más rákos megbetegedést is okoz.

Tehát a humán papillomavírus elleni védőoltás tulajdonképpen "egy rákmegelőző védőoltás" – hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette, hogy a vírusnak több mint száz típusa ismert, de az oltóanyag a leggyakrabban megbetegedést okozó 9 típus ellen készíti fel a szervezetet.

Közölte azt is, hogy bár a szervezet általában képes segítség nélkül is legyőzni a vírust, nem alakul ki ellene védelem, ezért van szükség az oltásra.

A 2006-2007-ben törzskönyvezett vakcinából már mintegy 500 milliót adtak be világszerte, és megállapították, hogy az oltás hatásos és biztonságos – ismertette.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg az oltást – fűzte hozzá.

A járványügyi osztályvezető úgy fogalmazott: "A méhnyakrák lenne az első olyan rákbetegség, amely (...) felszámolható, hiszen kezünkben vannak azok az eszközök, amelyekkel ezt meg tudjuk tenni: van védőoltás, illetve a méhnyakrákszűrés."

(MTI)

Cikkajánló

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
HPV
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.