Gardasil-9 hpv elleni oltás / teherbe esés

Kedves Doktor úr! 23 éves nő vagyok. 2024. január 8-án kaptam meg a Gardasil-9 nevű hpv elleni védőoltás első adagját. A második adagot március 8-án, utolsó adagot 2024. július 8-án fogom megkapni. A férjemmel gyereket szeretnénk minél hamarabb. Várnunk kell a fogamzással az utolsó adag után vagy nem szükséges? Ha igen, mennyi időt kell várnunk a fogantatásig? Esetleg lehet bármilyen hatása az oltásnak a termékenységemre? (Csak mert ha igen nem adatnám be a második és utolsó adagot.) Egyáltalán javasolja az oltakozás folytatásást vagy nem? Ha igen miért és ha nem miért? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Kiss György válasza Gardasil-9 hpv elleni védőoltás/teherbe esés témában

Tisztelt Hölgyem ! Nagyon helyesen tette, hogy a HPV virus elleni védőoltás mellett döntött és valóban a 3 oltás időtartama kb. 6 hónap és léyege, hogy 9 magas kockázatu virustörzs fehéréi segitségével aktivizáljuk a szervezet immurendszerét, tapasztalataink szerint sikeresen Ezen időszakon belül a "babaproject" azért nem tanácsos, mert a fogantatás is nagy immunológiai változásokat idéz elő az anyai szervezetben és a HPV védőoltás ésvárandóság együttesen kedvezőtlen lehet ugy az anyai, mint később a magzatra nézve is. Fő az óvatosság! Válaszom: javaslom az " oltakozás" folytatását és nagyon szép őszi napokat kivánok a sikeres fogantatáshoz. Indok: részben már az előzőkben leirtam, de hozzátenném: 3 sulyos betegség emlő, petefészek, méhnyak rosszindulatu folyamatai közül a HPV védőolétással talán a méhnyak védelme megvalósulhat és az Ön fiatal korát és terveit össze lehet egyeztetni a jövőben. Üdvözlettel: dr. Kiss

Megválaszolva: 2024. február 08.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Csiklófájdalom
HPV fertőzés kezelése
Klion D 100 csere
Érthetetlen citológia
Loop konizácio
Nőgyógyászati probléma, nem szűnő...