Új koronavírus-variáns jelent meg

portfolio.hu
megjelent:

12 fő fertőződhetett meg eddig a franciaországi Marseille közelében a koronavírus új, B.1.640.2 jelű variánsával, amely vélhetően Kamerunból származik, átmenetileg az IHU nevet kapta, és több elváltozást mutat az omikron variánsnál - írja a portfolio.hu.

Külföldi sajtóbeszámolók szerint a külső fél által még nem ellenőrzött, a francia kormány által támogatott kutatás egy újonnan felfedezett koronavírus-variánst azonosított 2021. december 10-én, amely 46 mutációt és 37 törlődést tartalmaz a koronavírus eredeti változatához képest.

Ez erősebb elváltozást jelenthet, mint amit a novemberben detektált omikron-variáns mutat. 14 aminosav-elváltozást és 9 törlődést detekáltak ebből a vírus tüskefehérjéjén.

Már 12 fertőzöttet tartanak nyilván

Philippe Colson, a kutatást végző IHU Mediterranee Infection nevű intézet szakértője szerint a 12 megfertőződött személy tapasztalatai alapján túl korai megmondani, hogy virológiai, járványügyi vagy klinikai szempontból milyen jellemzőkkel bír az újonnan felfedezett vírusvariáns, amely átmenetileg a felfedező intézet neve után kapta az IHU megjelölést.

A tanulmány szerint az első regisztrált fertőzött egy olyan oltott felnőtt személy volt, aki a közép-afrikai Kamerunból tért vissza Franciaországba, és három nappal a megérkezése után enyhe légzési tüneteket mutatott.

2021 november közepén levett orrgarati mintája olyan elváltozásokat mutatott, amelyek akkor sem az akkor domináns delta variánshoz, sem pedig a később elterjedő omikronhoz nem voltak hasonlatosak. Két további felnőttben és öt gyerekben, akik szintén Marseille régiójában élnek, ugyancsak sikerült kimutatni az új variánst, és most már 12 fertőzöttet tartanak nyilván.

Az új vírusvariáns megjelenése egy újabb példája annak, hogy a koronavírus milyen kiszámíthatatlan módon képes mutálódni – emelte ki a kutató.

(portfolio.hu)

Aktuális kérdések a koronavírusról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.