Új koronavírus-variáns jelent meg

Szerző: portfolio.hu
Megjelent: 2022.01.04

12 fő fertőződhetett meg eddig a franciaországi Marseille közelében a koronavírus új, B.1.640.2 jelű variánsával, amely vélhetően Kamerunból származik, átmenetileg az IHU nevet kapta, és több elváltozást mutat az omikron variánsnál - írja a portfolio.hu.

Külföldi sajtóbeszámolók szerint a külső fél által még nem ellenőrzött, a francia kormány által támogatott kutatás egy újonnan felfedezett koronavírus-variánst azonosított 2021. december 10-én, amely 46 mutációt és 37 törlődést tartalmaz a koronavírus eredeti változatához képest.

Ez erősebb elváltozást jelenthet, mint amit a novemberben detektált omikron-variáns mutat. 14 aminosav-elváltozást és 9 törlődést detekáltak ebből a vírus tüskefehérjéjén.

Már 12 fertőzöttet tartanak nyilván

Philippe Colson, a kutatást végző IHU Mediterranee Infection nevű intézet szakértője szerint a 12 megfertőződött személy tapasztalatai alapján túl korai megmondani, hogy virológiai, járványügyi vagy klinikai szempontból milyen jellemzőkkel bír az újonnan felfedezett vírusvariáns, amely átmenetileg a felfedező intézet neve után kapta az IHU megjelölést.

A tanulmány szerint az első regisztrált fertőzött egy olyan oltott felnőtt személy volt, aki a közép-afrikai Kamerunból tért vissza Franciaországba, és három nappal a megérkezése után enyhe légzési tüneteket mutatott.

2021 november közepén levett orrgarati mintája olyan elváltozásokat mutatott, amelyek akkor sem az akkor domináns delta variánshoz, sem pedig a később elterjedő omikronhoz nem voltak hasonlatosak. Két további felnőttben és öt gyerekben, akik szintén Marseille régiójában élnek, ugyancsak sikerült kimutatni az új variánst, és most már 12 fertőzöttet tartanak nyilván.

Az új vírusvariáns megjelenése egy újabb példája annak, hogy a koronavírus milyen kiszámíthatatlan módon képes mutálódni – emelte ki a kutató.

(portfolio.hu)

Aktuális kérdések a koronavírusról
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Stagnál a szennyvízben a koronavírus...

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

A hosszú COVID valódi arca: amit...

A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára....

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miként lehetséges, hogy COVID-osnak...

Bizonyára sok olvasó élte már át azt, hogy torokgyulladást sejtető erős fájdalma miatt "vadul" tesztelni kezdte magát, és miközben a vele együtt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.