Új koronavírus-variáns jelent meg

Szerző: portfolio.hu

12 fő fertőződhetett meg eddig a franciaországi Marseille közelében a koronavírus új, B.1.640.2 jelű variánsával, amely vélhetően Kamerunból származik, átmenetileg az IHU nevet kapta, és több elváltozást mutat az omikron variánsnál - írja a portfolio.hu.

Külföldi sajtóbeszámolók szerint a külső fél által még nem ellenőrzött, a francia kormány által támogatott kutatás egy újonnan felfedezett koronavírus-variánst azonosított 2021. december 10-én, amely 46 mutációt és 37 törlődést tartalmaz a koronavírus eredeti változatához képest.

Ez erősebb elváltozást jelenthet, mint amit a novemberben detektált omikron-variáns mutat. 14 aminosav-elváltozást és 9 törlődést detekáltak ebből a vírus tüskefehérjéjén.

Már 12 fertőzöttet tartanak nyilván

Philippe Colson, a kutatást végző IHU Mediterranee Infection nevű intézet szakértője szerint a 12 megfertőződött személy tapasztalatai alapján túl korai megmondani, hogy virológiai, járványügyi vagy klinikai szempontból milyen jellemzőkkel bír az újonnan felfedezett vírusvariáns, amely átmenetileg a felfedező intézet neve után kapta az IHU megjelölést.

A tanulmány szerint az első regisztrált fertőzött egy olyan oltott felnőtt személy volt, aki a közép-afrikai Kamerunból tért vissza Franciaországba, és három nappal a megérkezése után enyhe légzési tüneteket mutatott.

2021 november közepén levett orrgarati mintája olyan elváltozásokat mutatott, amelyek akkor sem az akkor domináns delta variánshoz, sem pedig a később elterjedő omikronhoz nem voltak hasonlatosak. Két további felnőttben és öt gyerekben, akik szintén Marseille régiójában élnek, ugyancsak sikerült kimutatni az új variánst, és most már 12 fertőzöttet tartanak nyilván.

Az új vírusvariáns megjelenése egy újabb példája annak, hogy a koronavírus milyen kiszámíthatatlan módon képes mutálódni – emelte ki a kutató.

(portfolio.hu)

Aktuális kérdések a koronavírusról
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Emelkedik a szennyvízben a...

Ismét enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.