FLiRT után FluQE - Új koronavírus-variáns terjed a világban

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Június környékén a koronavírus FLiRT alvariánsa tovább mutálódott, és a FLuQE lett a család leggyorsabban terjedő tagja. Ezt a variánst egy újabb mutáció teszi a szakértők szerint fertőzőképesebbé. Ez növeli az újrafertőződés kockázatát, mivel a vakcinák frissítései lemaradnak a vírus változási üteméhez képest.

A közelmúltbeli COVID-fertőzések tömegét a K.2 jelzésű FLiRT variáns okozta. Míg Magyarországon ez a mutáció csak június végén, július elején jelent meg a szennyvízből kimutatható módon, a KP.3 – más néven FLuQE – elnevezésú új variáns túlszárnyalta a KP.2-t Ausztráliában, és nyári COVID-hullámra számítanak az USA-ban is.

Mit tudunk eddig a KP.3 (FLuQE) variánsról?

A KP.3 alvariánst a KP.2 utódjaként emlegetik. Ugyanazokat a kulcsfontosságú FLiRT mutációkat tartalmazza, de egy további tüskefehérjével. Ez a fehérje, a Q493E, adta neki az új alváltozat becenevét, FLuQE.

Most, a nyáron több országban is már a KP.3 a domináns vírustörzs. Az Egyesült Államokban az esetek több mint 33 százalékáért felelős a legutóbbi adatok szerint, szemben a májusi kevesebb mint 10 százalékkal, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint. Bár az esetek még mindig viszonylag alacsonyak a téli időszakhoz képest, a CDC adatai szerint az elmúlt hetekben növekedett a COVID-19-hez kapcsolódó halálozások és kórházi kezelések száma.

Az Egyesült Királyságban is növekedést tapasztaltak a kórházi kezelések számában a KP.3 változattal összefüggésben.

Magyarországon még nem mutatták ki, de a következő hetekben számíthatunk a megjelenésére, főleg a turistaszezonnak és az utazásoknak köszönhetően.

A FLuQE-fertőzés tünetei, a betegség lefolyása

Bár az új változatok fertőzőbbnek bizonyulhatnak a korábbi koronavírus-változatoknál, még nem mutatták, hogy a betegség lefolyása súlyosabb lenne. A tünetek pedig hasonlóak a legutóbbi koronavírus-törzsek által okozott tünetekhez: vezető tünet a láz és hidegrázás, az orrfolyás és orrdugulás, a torokfájás és a fáradtság, levertség.

A kutatók jelenlegi hipotézise szerint a krónikusan fertőzött egyénekben való vírusmutációknak köszönhető ez a rendkívüli és kiszámíthatatlan változékonyság.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Vénás elégtelenség
Vénás elégtelenség

A visszerek megjelenése előtt felismerhető.

Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.