Koronavírus mutáció téma

Helyzetkép a koronavírus omikron-variánsának alváltozatairól

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei nagy figyelemmel kísérik, hogy az omikron BA.4 és BA.5 szubvariánsai miként terjedtek el Afrika és Európa egyes területein. Mindkét variánsból néhány tucatnyit követ a WHO, az omikron korábbi változatai (a BA.1, BA.2, BA.3 és a BA.1.1) mellett.

Az omikron új alváltozata: a BA.2

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

A kutatók fokozottan figyelik az omikronnal közeli rokonságban álló BA.2 vírusváltozat által okozott - egyre nagyon számban detektált - esetek kimenetelét.

Gyorsan terjed, de kevésbé sújt - ma még ennyit állítanak az omikron-variánsról a kutatók

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint a delta, ugyanakkor a megbetegítést illetően ahhoz képest kevésbé veszélyes. Mégis, Anthony Fauci, a legfőbb amerikai járványügyi szakértő a világ több más vezető szakértőjével együtt arra figyelmeztet, hogy korai volna az elhamarkodott optimizmusból fakadóan megnyugodni.

Mit tudunk eddig biztosan az omikron-variánsról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A WHO az aggodalomra okot adó variánsok közé sorolta a koronavírus B.1.1.529 jelű, omikron elnevezésű variánsát. Az új variánsban több olyan mutáció található, amelyek hatással lehetnek viselkedésére, ám eddig még nem sikerült igazolni azt, hogy valóban fertőzőbb lenne vagy súlyosabb lefolyású megbetegedést okozna, mint a többi variáns.

Magyarország is csatlakozik a dél-afrikai régióból érkező légiközlekedés korlátozásához

koronavirus.gov.hu

Magyarország is csatlakozik a dél-afrikai régióból érkező légiközlekedés korlátozásához - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben szombaton az MTI-vel.

Koronavírus - Az új variáns is jelzi, hogy nem ért véget a járvány

MTI

A brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus most azonosított új változatának felbukkanása is jelzi, hogy korántsem ért még véget a globális koronavírus-járvány.

Felbukkant a delta-variáns újabb változata

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus új variánsa: az AY.4.2 jelzetű változat terjed napjainkban az Egyesült Királyságban - hozták nyilvánosságra brit virológusok. Elemzéseik szerint a delta egyik altípusáról lehet szó, aminek fertőzőképessége akár 10%-kal nagyobb, mint az eredeti delta-variánsé.

Az R.1, az új SARS-CoV-2-variáns Japán után az USA-ban is felütötte fejét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Az új koronavírus R.1 variánsát először Japánban azonosították. Bár csaknem teljesen általános a delta-variáns dominanciája az Egyesült Államokban, mégis, ezen újabb koronavírus-variáns terjedésének híre is bekerült napjainkban a helyi híradásokba.

Virológus: a koronavírus mutálódásában már nincs tovább

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A koronavírus esetében, képletesen szólva, nincs már több hely, mód rá, hogy hol és mivé mutálódjon a vírus ahhoz, hogy halálosabb variánssá váljon - állítja a COVID-19 ellen Oxfordban kifejlesztett vakcina egyik "tervezője".

A fertőzések nagy száma miatt jönnek az új koronavírus-variánsok

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A mutánsok számának növekedéséért a napjainkban egyre nagyobb számban diagnosztizált koronavírus-fertőzések felelnek.