Koronavírus mutáció téma

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint a delta, ugyanakkor a megbetegítést illetően ahhoz képest kevésbé veszélyes. Mégis, Anthony Fauci, a legfőbb amerikai járványügyi szakértő a világ több más vezető szakértőjével együtt arra figyelmeztet, hogy korai volna az elhamarkodott optimizmusból fakadóan megnyugodni.

Helyzetkép a koronavírus omikron-variánsának alváltozatairól

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-04-21 16:03
Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei nagy figyelemmel kísérik, hogy az omikron BA.4 és BA.5 szubvariánsai miként terjedtek el Afrika és Európa egyes területein. Mindkét variánsból néhány tucatnyit követ a WHO, az omikron korábbi változatai (a BA.1, BA.2, BA.3 és a BA.1.1) mellett.

Az omikron új alváltozata: a BA.2

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-02-01 13:03
A kutatók fokozottan figyelik az omikronnal közeli rokonságban álló BA.2 vírusváltozat által okozott - egyre nagyon számban detektált - esetek kimenetelét.

Mit tudunk eddig biztosan az omikron-variánsról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-11-29 14:31
A WHO az aggodalomra okot adó variánsok közé sorolta a koronavírus B.1.1.529 jelű, omikron elnevezésű variánsát. Az új variánsban több olyan mutáció található, amelyek hatással lehetnek viselkedésére, ám eddig még nem sikerült igazolni azt, hogy valóban fertőzőbb lenne vagy súlyosabb lefolyású megbetegedést okozna, mint a többi variáns.

Felbukkant a delta-variáns újabb változata

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-21 17:03
A koronavírus új variánsa: az AY.4.2 jelzetű változat terjed napjainkban az Egyesült Királyságban - hozták nyilvánosságra brit virológusok. Elemzéseik szerint a delta egyik altípusáról lehet szó, aminek fertőzőképessége akár 10%-kal nagyobb, mint az eredeti delta-variánsé.

Az R.1, az új SARS-CoV-2-variáns Japán után az USA-ban is felütötte fejét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-06 16:03
Az új koronavírus R.1 variánsát először Japánban azonosították. Bár csaknem teljesen általános a delta-variáns dominanciája az Egyesült Államokban, mégis, ezen újabb koronavírus-variáns terjedésének híre is bekerült napjainkban a helyi híradásokba.

Virológus: a koronavírus mutálódásában már nincs tovább

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-01 17:03
A koronavírus esetében, képletesen szólva, nincs már több hely, mód rá, hogy hol és mivé mutálódjon a vírus ahhoz, hogy halálosabb variánssá váljon - állítja a COVID-19 ellen Oxfordban kifejlesztett vakcina egyik "tervezője".

Mit tudunk jelenleg a koronavírus legújabb, C.1.2 variánsáról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-09-13 17:03
Nemrégiben Dél-Afrikában ismét egy újabb koronavírus-variánst azonosítottak a kutatók. Szoros nyomon követése, alapos vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a többi vírustörzshöz képest meglepően, sőt riasztóan sok mutációt tartalmaz, amelyek negatív értelemben forradalmi előnyökkel járnak számára - tehát a megtámadható humán szervezetek szempontjából jelentős hátrányt jelentenek.

Amit eddig tudunk az új koronavírus mű-variánsáról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-09-04 13:33
Egy új SARS-CoV-2-variáns felbukkanását követik nyomon, vizsgálják az Egészségügyi Világszervezet szakemberei. Ez a más néven B.1.621 jelzetű variáns, melyben a WHO szerint több különböző mutáció együtt található meg, feltevéseik szerint kikerülheti a vakcinálás vagy a korábbi megfertőződés nyomán kialakult immunitásunkat.

A tudósok veszélyesnek vélik a koronavírus lambda-variánsát

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-06 05:30
A koronavírusnak először Peruban azonosított lambda-variánsa jelenleg, napjainkban Dél-Amerikában terjed. Nagyon fertőzőképes és a vakcinákkal szemben ellenállóbb, mint a vírus eredeti verziója - állítják kutatásaik alapján japán tudósok.

A harmadik oltástól az ellenanyag mennyisége nő, nem a minősége változik

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-05 16:55
Az mRNS vakcinák harmadik (emlékeztető, booster) dózisa elsősorban a szervezetben termelődő ellenanyag mennyiségét növelheti meg, és nem a minőségét erősíti fel, ezért a harmadik dózis önmagában nem növeli az újabb variánsokkal szemben kialakuló védettséget – foglalható össze egy nemrég publikált kutatás eredményeként.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ COVID-laboratóriumában újabb 15 fő esetén igazolták az újabb koronavírus-variánsok megjelenését: 14 esetben a delta, egy esetben a gamma (brazil) variánst azonosították - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Mennyire veszélyes a SARS-CoV-2 új delta plusz variánsa? Mit tudunk jelenleg?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-07-07 17:03
A legújabban felbukkant változat már tucatnyi országban - többek között Indiában, az USA-ban, az Egyesült Királyságban (UK) - elterjedt, miközben a tudósok nagy energiák mozgósításával azt próbálják kideríteni, hogy vajon ez az újabb koronavírus-variáns halálosabb, fertőzőképesebb-e, mint a korábbiak, például a delta.

Bizonyos, hogy nem érkezik a COVID-19-járvány negyedik hulláma?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-07-02 16:03
Semmiképpen nem félelemkeltés és riogatás annak a kérdésnek a felvetése, hogy ha Magyarországon elérjük az 5,5 millió fő beoltottságát, akkor vajon az oltatlan „potyautasok” is megússzák-e a koronavírus-világjárványt.

A vietnami variáns az indiai vírustörzs új mutációja

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-06-04 13:03
A koronavírus egy újabb variánsát fedezték fel Vietnamban, ami az egészségügyi hatóságok tapasztalata szerint a fertőzött személyek kilélegzése útján könnyebben, gyorsabban terjed.
A külhoni, még oltásra váró magyarok és a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
Magyarországon is azonosították a koronavírus indiai mutációját - jelentette be az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Az mRNS-vakcinák hatékonynak látszódnak az indiai variáns ellen is

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-05-14 10:26
A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint mind a Pfizer/BioNTech, mind a Moderna által kifejlesztett mRNS alapú COVID-19 elleni vakcina egyformán hatásosnak látszódik az ellen a koronavírus variáns ellen, amely gyorsan végigsöpört Indián, valamint már több európai országban is terjed.
Oroszországban is megjelent a koronavírus indiai variánsa, a kórokozót Uljanovszkban tanuló indiai diákoknál azonosítottak - jelentette csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.