COVID-19 elleni vakcinák esetében előnyös a „kevert”

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A többdózisú vakcinálás során előnyös, ha a COVID-19 elleni oltási sorozatban az első adag után egy másik típusból választ a beoltandó, illetve az őt ellátó szakember. Az újabb adag felvételekor több egészségügyi hasznot hoz az, ha nem ragaszkodnak a korábbi készítményhez - írják az Oxfordi Egyetem kutatói az úgynevezett kevert (mixed) vakcinafelhasználás eredményéről beszámoló új tanulmányukban.

Ezernél több önkéntest vizsgáltak az Oxford Vaccine Group kutatói és Matthew Snape vezetésével úgy találták, ha az AstraZeneca-Oxford- vagy a Pfizer-BioNTech-vakcina első adagját második dózisként egy Moderna-oltás követi, a beoltott szervezetében erősebb immunválasz alakul ki, mintha a korábbi oltásával megegyező típust alkalmazták volna. „A kialakult ellenanyag mennyiségére fókuszálva az a tapasztalat, hogy az mRNS-vakcinák a leginkább immunogének. Közülük választva pedig azt látjuk, hogy a Moderna-oltásának immunválaszt kiváltó képessége jobb, hatékonyabb, mint a Pfizer-vakcináé.”

A tanulmány megállapítása jó hír lehet a vakcinához jutásért sorban álló fejlődő országok vezetői és lakossága számára. Az adatok azt mutatják, olyannyira van mód a rugalmasságra, hogy felesleges mereven ragaszkodni a megszokotthoz – fogalmaznak a szerzők. „Nem kell, hogy a második dózis ugyanazon cég terméke legyen, mint az előzőé volt. Ha az oltási programot így – többféle oltóanyagot alkalmazva – gyorsabban lehet lebonyolítani, ezzel fontos eredmény érhető el. Ez jelen tanulmányunk legfontosabb következtetése.” A tanulmány abban az időszakban került a nyilvánosság elé, amikor az egészségügyi és politikai döntéshozókon világszerte nagy a nyomás, hogy gyorsítsák fel vakcinációs kampányaikat, hiszen most a deltát követően, egyre jobban terjed az omikron-variáns. A szakemberek üzenete a jövőnek is szól, szögezi le dr. Matthew Snape kutató, hozzátéve, egy új, rugalmasabb megközelítést kínálva sikeresebb lehet a COVID-19 betegség elleni küzdelem, összességében pedig végül a koronavírus-pandémia legyőzése.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: British study supports mixed vaccine regimens (Yahoo News)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.