Dózis matek: 2 Pfizer + 1 Moderna több, mint 3 Pfizer

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Két Pfizer-oltás után egy Moderna ráerősítő nagyobb védettséget adhat, mint egy harmadik dózisban beadott Pfizer - derül ki egy vizsgálat adataiból.

Szingapúri kutatók a két Pfizer-BioNTech-vakcina után Moderna ráerősítővel beoltottak védettségét hasonlították össze azon csoport tagjainál mért ellenanyagszinttel, akik három Pfizer-oltást vettek fel.

Az eredmények azt mutatják, hogy a COVID-19 okozta fertőzéssel szemben az előbbi csoportba tartozók jobban védettek – náluk, minden korcsoportban, 72%-kal kisebb annak valószínűsége, hogy megfertőződnek. A három dózis Pfizerrel oltottaknál 62%-nyi lehet a védelem a kétszer oltottakhoz képest - ismertette november közepén a szingapúri egészségügyi miniszter a kombinált oltási módszer hatékonyságáról szóló összehasonlító elemzés eredményeit.

Mindkét mRNS vakcina nagyon jól szolgál, de mégis, a Pfizer-Pfizer-Moderna kissé jobban. Ettől eltekintve, mindkét kombináció extrém nagy hatású a betegség súlyos lefolyásának mérséklésében”, jegyezte meg.

Lásd még Delta-infekció esetén eredményesebb a Moderna

Miközben a résztvevők számáról, a vizsgálat időtartamáról részleteket nem mondott, azt hozzátette, hogy vannak egyéb kombinációkra vonatkozóan is eredmények. Például megnézték, milyen hatású a három Moderna dózis – de következtetést itt még nem lehet levonni, mivel ez a minta kicsi, így a statisztikai szám torz lehet.

A harmadik oltás általános hatékonyságán túl Kenneth Mak, a minisztérium orvosi szolgálatának vezetője elmondta, hogy még csak most zajlik az adatok összegyűjtése, de annyi már egyértelmű, hogy „a megfertőződés illetve a súlyos megbetegedés valószínűsége drasztikusan tovább csökkent, ami főleg az idősek esetén, rendkívüli jelentőségű”.

A szingapúri nemzeti oltási kampányban Pfizer-BioNtech, Moderna és Sinovac vakcinák szerepelnek. A WHO által sürgősségi vészhelyzeti alkalmazásra engedélyezettek mellett egyéb vakcinákat a magánellátásban lehet beadni. A szingapúri lakosság 85%-a kapott két dózist, 86% legalább egyszer lett beoltva, és 21 százaléknyian a harmadik (ún. booster) oltást is megkapták.

Lásd még Kell a harmadik oltás. De mikor?

A hazai ajánlás Pfizerrel oltottaknak

Magyarországon jelenleg ún. heterológ ráerősítő oltás javasolt, mivel több kutatás szerint is magasabb védelmet biztosíthat a különböző típusú vakcinák kombinációja. Alapesetben tehát két Pfizer oltás után eltérő típusú vakcina (Janssen, AstraZeneca, Sinopharm) az ajánlott, és egyik mRNS vakcina sem szerepel a hazai protokoll alapján az elsődlegesen választandó vakcinák között. Bizonyos esetekben az orvos azonban azonos típusú vakcina beadása mellett is dönthet, számos országban ez a gyakorlat, gyógyszerbiztonsági ellenjavallata nincs sem a Pfizer-Pfizer, sem a Pfizer-Moderna oltási sornak.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: 2 Pfizer doses and Moderna booster give more protection than 3 Pfizer jabs (Yahoo News)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Immuntámogatás Immuntámogatás

Hogyan találjuk meg a legmegfelelőbb étrend-kiegészítőt? (x)

Fogzás - A fájdalom csillapítható

A fogzás (szorosabb értelemben a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az...

Az ascites, vagyis a hasűri...

Az ascites (aszcitesz) a hasüregen belül felgyűlő, alapesetben savós folyadékgyülem. Hogyan alakul ki? Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan...

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan...

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a...

A magas kalciumszint jelei és...

Magas kalciumszintről, vagyis hiperkalcémiáról akkor beszélünk, amikor a vér kalciumszintje a normál tartomány felső értéke felett mérhető. Ennek...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Hogyan előzze meg a stroke-ot?

A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Cikkünkben az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.