Szükséges-e ráerősítés, vagy nem? Kérdések az emlékeztető oltásról

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A címben szereplő kérdéssel szembesülnek azokban a szerencsés országokban, ahol a felnőtt lakosság nagyobb részét már beoltották. Az alábbiakban azt foglaljuk össze, amit a Nature gyűjtése szerint a tudósok e pillanatban tudnak, illetve szeretnének tudni a COVID-19 elleni emlékeztető vakcinákról.

A koronavírus elleni immunitás csökkenése, illetve a SARS-CoV-2 variánsok megjelenése miatti aggodalom arra késztette a döntéshozókat néhány országban, hogy elérhetővé tegyék az "extra vakcinát", a két oltás utáni harmadik dózist. A tudósok számára ugyanakkor nem egyértelmű, hogy valóban szüksége volna-e rá az emberek többségének.

A tudósok véleménye szerint a ráerősítő vakcinák ügye ma még bizonytalan lábakon áll. Lehet, hogy az a helyzet, a legtöbb embernél nincs is rá szükség, ám kiosztása esetén másoktól vonják el az igenis nagy (lét)fontosságú adagokat. „A források elvesztegetése történik, ha olyanokat oltanak be, akik már védettek, legalábbis a betegség súlyos formája ellen. Mivel e pillanatban nem szólnak erős érvek a booster oltások kiosztása mellett, ezért nem értünk egyet ezzel. Lehet, később másként látjuk majd” – hangsúlyozza a fertőző betegségek epidemiológiájával foglalkozó katari Laith Jamal Abu-Raddad (Weill Cornell Medicine, Doha).

Olyanokat is beolthatnak, akiknél ez semmi előnnyel nem jár. Eközben pedig nem tudunk eleget azokról a csoportokról, melyek tagjainál viszont tényleg extra dózisra volna szükség – ilyenek az idősek, illetve akik immunrendszere legyengült.

Nehezíti a döntést, hogy sok országban, a náluk zajló delta-infekció fellángolása idején, az egészségügyi hatóságok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy megvárják, amíg megszületnek a teljesen egyértelmű, határozott tudományos válaszok. „Nehéz döntés, amit e pillanatban úgy kell meghozni, hogy nincs egyértelmű bizonyíték” – mondja a brit Robert Aldridge, a fertőző betegségek epidemiológusa (University College London).

Arról, hogy mit tud eddig a koronavírus elleni oltások harmadik dózisról a tudomány, a következő oldalakon olvashat:

  1. Hatásosan növelik az immunvédelmet a ráerősítő oltások?
  2. Meddig marad erős a vakcina által kiváltott immunitás?
  3. Mennyire véd a korábbi oltás a súlyos COVID-megbetegedéssel szemben?

Annak ellenére, hogy jelenleg nincs evidencia az erősítő vakcinák felajánlására, illetve alkalmazására, a Nature folyóirat cikkében megszólaló Dvir Aran orvosbiológiai adatelemző arra számít, hogy a következő hetekben a döntéshozók elővigyázatosságból többfelé megkezdik a ráerősítő oltások beadását a rizikócsoportok tagjainak, mondván: „a kockázat csekély, az előny viszont nagy”.

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: COVID vaccine boosters: the most important questions (Nature)

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.