A harmadik oltástól az ellenanyag mennyisége nő, nem a minősége

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Az mRNS vakcinák harmadik (emlékeztető, booster) dózisa elsősorban a szervezetben termelődő ellenanyag mennyiségét növelheti meg, és nem a minőségét erősíti fel, ezért a harmadik dózis önmagában nem növeli az újabb variánsokkal szemben kialakuló védettséget – foglalható össze egy nemrég publikált kutatás eredményeként.

Azoknak a teljesen beoltottaknak a körében, akik még egyszer sem fertőződtek meg a koronavírussal, akár a Pfizer/BioNTech, akár a Moderna vakcinából kapott harmadik oltás hatására növekedett a vírus elleni ellenanyagok szintje. Ugyanakkor nem járt azzal, hogy a termelődött antitestek képesek jobban semlegesíteni az új vírus-variánsokat – közölték vizsgálataik alapján egyetemi kutatók (Rockefeller University) a bioRxiv portálon. Azt is hozzáfűzték azonban, hogy a COVID-19 gyógyultaknál, a betegséget követő első évben, a kifejlődött antitestjeik hatékonyabbá váltak az új variánsokkal szembeni ellenállásban.

32 olyan önkéntesnél, akik a betegségen nem estek át, oltást viszont kaptak, úgy találták, hogy az mRNS vakcina hatására létrejött antitestek az első és a második oltás között kezdtek kialakulni, szintjük emelkedett a második oltást követően, és egy „mérhetően kis javulás” volt megfigyelhető az antitesteknek neutralizáló képességében.

Michel Nussenzweig, a tanulmány társzerzője szerint ha ugyanabból a vakcinából adják a harmadik oltást, az minden valószínűség szerint azzal jár, hogy az ellenanyag szint emelkedik ugyan, de ettől nem válik hatásosabbá az ellenanyag az új variánsokkal szemben.

A vakcina pillanatnyilag, továbbra is védelmet nyújt a súlyos fertőzéssel szemben”, állítja a kutató. „Amennyiben azt vesszük észre, hogy valóban csökkenne a súlyos fertőzéssel szembeni hatékonysága, akkor a booster dózis beadása, bármelyik álljon is rendelkezésre, megfelelő döntésnek számít majd” – tette hozzá Michel Nussenzweig.

Ha pedig elérhető lesz egy naprakészre fejlesztett vakcina, amely a speciálisan jelentkező variánssal szemben fog tudni megvédeni, akkor annak a beadása lesz a követendő gyakorlat” – olvasható a tanulmányban.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Koronavírus - Aktuális

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - 458 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 850 887, közülük 5 558 919 fő már a második oltását is megkapta, 565 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A tudósok veszélyesnek vélik a...

A koronavírusnak először Peruban azonosított lambda-variánsa jelenleg, napjainkban Dél-Amerikában terjed. Nagyon fertőzőképes és a vakcinákkal...

Még mindig van mit megtudnunk a...

Milyen a delta-variáns okozta betegség jellemző lefolyása és hogyan hat a szervezetre? Mennyire védenek a vakcinák az új vírusmutációval való...

Melyik vakcina a „legjobb”? Ezt...

Ahogy egyre fogy a még nem oltottak száma Magyarországon, ugyanakkor egyre több vakcina érkezik az országba, sokak számára teszi fel a kérdést...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.