Magasabb ellenanyag-szint érhető el az AstraZeneca és a Pfizer-oltás kombinálásával

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák beadásának "mixelése" magasabb ellenanyagszintet eredményez – mutatják egy dél-koreai tanulmány eredményei.

Amikor a vakcináció folyamán az első dózis AstraZeneca termék és ezt a Pfizer COVID-19 elleni oltása követi, azt állítják a kutatók az újabban nyert adatok alapján, hogy a neutralizáló ellenanyag szintje hatszorosan magasabb, mint amikor mindkét dózis AstraZeneca oltás.

Az említett vizsgálatban 499 egészségügyi dolgozó vett rész – közülük 100 kevert dózist kapott, 200 alany mindkét oltása Pfizer/BioNTech injekció volt, a maradék 199 személy pedig két AstraZeneca oltást vett fel. Minden esetben megjelentek a semlegesítő antitestek, amelyek megakadályozzák, hogy a vírus belépjen a sejtekbe, és ott sokszorozódjon. A vakcinák vegyítésének eredménye szerint minden esetben ahhoz hasonló mennyiségű ellenanyag képződött, mint olyankor, amikor mindkét dózist Pfizerből adták.

Hasonló következtetésekre jutottak az elmúlt hónapban egy brit kutatás készítői is – vizsgálataikban az AstraZeneca oltást követő Pfizer eredményezte a legjobb T-sejtes választ. Magasabb lett az ellenanyag szint, mint amikor Pfizer volt az első, és eztán következett az AstraZeneca oltás. Az említett tudományos adatok alátámasztják azt a több országban meghozott döntést, hogy a lakosság tagjai számára alternatívát kínáljanak fel az AstraZeneca után, már csak a ritka véralvadási szövődmények előfordulására való tekintettel is.

Háttér Mit jeleznek az ellenanyagszintek oltás után?

Vakcinakombináció és a vírusvariánsok

A dél-koreai tanulmányban azt is vizsgálták, hogy milyen a neutralizáló aktivitás az aggodalmat keltő fő variánsokkal szemben – jelentette az ország betegségmegelőzési és ellenőrzési intézete. Egyik csoportban sem fordult elő, hogy csökkent mértékű lett volna a semlegesítő hatás az elsőként Nagy-Britanniában azonosított alfa variánssal szemben. Azonban 2,5-6-szor kisebb lett a neutralizáló érték (titer) a béta (az elsőként Dél-Afrikában), a gamma (a Brazíliában) és a delta (az Indiában észlelt) variánsokkal szemben.

Ez is érdekelhetiVakcinák hatásossága - Összehasonlító táblázat

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: Mixed AstraZeneca-Pfizer shot boosts COVID antibody level (Reuters)

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.