Hatásosan növelik az immunvédelmet a ráerősítő oltások?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes megjelent:

A ráerősítő oltás lényege, hogy erősebb immunválaszt hoz létre, azaz - mint a nevében is van - fokoz, lökést ad. Ezt alátámasztják az extra dózisokkal végzett klinikai próbák is. Kérdések az emlékeztető oltásról 1.

A vakcinálás hatására az immunsejtek számában beindul egy kezdeti felfutás, ami antitestek és egyéb molekulák kiáramlásával jár együtt. Ez a folyamat aztán fokozatosan lelassul, és alacsonyabb szintre jut, esetleg megáll. Mindezek mellett tartósan megmaradnak az "emlékező" B- és T-sejtek a keringésben, nyirokszervekben. E sejtek felügyelik, hogy egy adott kórokozó készül-e a jövőben ismét megfertőzni a szervezetet, majd aktiválják az antitesttermelődést sokkal gyorsabban egy esetleges fertőzésnél, mintha újonnan először találkoznának egy kórokozóval.

A ráerősítő oltás több módon is hatással van az immunsejtekre

Egyfelől szaporodásra, sokszorozódásra sarkallja az antitest-termelésben élenjáró B-sejteket, ismételten megemelve az ellenanyagszintet adott patogén ellen – mondja a B-sejt immunológiájával foglalkozó Ali Ellebedy (Washington University, St. Louis, Missouri). Idővel megint apadni fog a számuk, de az úgynevezett memória B-sejtek hátrahagyott tartaléka nagyobb marad, mint amekkora korábban volt. Mindezek hatására pedig - a fertőző ágensnek való következő kitettség esetén - gyorsabb és erőteljesebb választ képes adni.

A ráerősítő oltások emellett egy olyan "affinitási" folyamatot is elősegítenek, amely során a vakcina hatására aktivizálódott B-sejtek megindulnak a nyirokcsomók felé. Itt mutálódhatnak, ezáltal a létrehozott antitestek megnövelt hatóerővel még szorosabban kapcsolódhatnak a kórokozóhoz.

A harmadik oltástól az ellenanyag mennyisége nő, nem a minősége javul
Az mRNS vakcinából kapott harmadik oltás hatására növekedett a vírus elleni ellenanyagok szintje, ez ugyanakkor nem járt azzal, hogy a termelődött antitestek képesek jobban semlegesíteni az új vírus-variánsokat. Részletek

Igazoltan megnőtt a neutralizáló antitestek száma

A ráerősítő oltás lényege, hogy erősebb immunválaszt hoz létre, mondja egy másik immunológus is, Ali Rafi Ahmed (Emory University, Atlanta, Georgia). A Moderna, a Pfizer-BioNTech, az Oxford-AstraZeneca, a Sinovac által kifejlesztett vakcina harmadik dózisa a fertőzést blokkoló, ún. neutralizáló ellenanyagok szintjében csúcsot hozott létre, amikor több hónappal a második dózis után beadták.

Egy jelenleg még zajló brit vizsgálat a ráerősítő (booster) oltások különféle kombinációit fogja tesztelni, beleértve azon eseteket, amikor az eredeti oltáshoz képest más, eltérő vakcinából készülő boostert adnak be. Az ilyen keveréses stratégiák előzetes eredményei azt mutatják, hogy jelentősen erőteljesebb immunválaszhoz vezethetnek, amit mind az ellenanyag, mind a T-sejtek magas szintje jellemez. A T-sejtek semmisítik meg, küzdik le a megfertőzött sejteket és segítik elő, támogatják a többi vírusellenes választ is.

Az eddigi próbák azt is mutatják, hogy a vakcinához kapcsolódó átlagos mellékhatások (fejfájás, láz) nemigen térnek el a korábbi immunizálás során tapasztalt tünetektől. „Valamikor biztosan felvenném a 3. dózist, ugyanis semmiféle hátrányát, hátulütőjét nem látom”, mondja az immunológus dr. Rafi Ahmed.

Cikksorozat Szükséges-e ráerősítés, vagy nem? Kérdések az emlékeztető oltásról

Következő kérdés Meddig marad erős a vakcina által kiváltott immunitás?

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: COVID vaccine boosters: the most important questions (Nature)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.