T-sejtek téma

Természetes immunitás: a betegségen átesettek többsége sokáig védett marad

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A SARS-CoV-2 fertőzéstől származó, a megbetegedés folyamán kialakuló immunitás hasonló védettséget biztosít, mint a vakcináció útján nyert, igaz, idővel ez is gyengül – ez a szakértői vélemény körvonalazódik a pandémia alatt született sokféle kutatás elemzése alapján.

Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? A memóriasejtek szerepe

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta és aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Koronavírus

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

CoVac-1: tartósabb, T-sejtes védelmet nyújthat az új német vakcinajelölt

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

A T-sejtek létrehozását segítő COVID-19 elleni vakcina hatásosabb immunválaszt biztosít, mint az ismert védőoltások – ez derül ki egy új vizsgálat adataiból. A kutatócsoport tagjai meg vannak győződve arról, hogy ez az új vakcina – a jelenleg rendelkezésre álló és napjainkban alkalmazott többi védőoltás mellett – hatásos kiegészítő lehet, különösen az idősek és az immunszupprimált betegek esetében.

Ezért nem fertőz meg egyes embereket a koronavírus - A T-sejtek szerepe

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Egyesek szervezetéből, a már régebb óta meglévő erős T-sejtes immunválasz nyomán, gyorsan eltűnhet a vírus, ezért is lehet náluk negatív a teszteredmény – erre a következtetésre jutottak egy mostanában megjelent tanulmány készítői.

Hatásosan növelik az immunvédelmet a ráerősítő oltások?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

A ráerősítő oltás lényege, hogy erősebb immunválaszt hoz létre, azaz - mint a nevében is van - fokoz, lökést ad. Ezt alátámasztják az extra dózisokkal végzett klinikai próbák is. Kérdések az emlékeztető oltásról 1.

Egyesek hosszas, mások csak rövid védettséget szereznek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Bizonyítékok alapján jó okkal vélhetjük úgy, hogy a koronavírussal szembeni immunitás a fertőződés után akár 6-8 hónapig, sőt, talán évekig is eltarthat - állítják immunológus és virológus szakemberek.

COVID-19: Mégis számolhatunk eleve meglévő immunitással?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az eddigi vélekedés szerint az emberiség nem rendelkezik eleve meglévő immunitással a SARS-CoV-2 ellen. Ez biztosan így van? Egy újabb vizsgálat, amelyről a rangos BMJ orvosi szaklap számolt be, érdekes kérdést vet fel erről.

Az immunsejtek évek múltán is felismerik a koronavírust

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A legtöbb eddigi kutatás szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteknél az ellenanyagok nem maradnak meg hosszú távon sajnos, így feltehetően nem biztosítanak hosszú távú védelmet. De a szingapúri kutatók nem aggódnak azon, hogy a koronavírus ellen termelődő antitestek gyorsan gyengülnek, eltűnnek. Fontosabbnak tartják azt, hogy az immunrendszerben lévő T-, illetve B-sejtek emlékeznek a vírusra és így be tudják indítani az immunválaszt.

Daganatellenes vakcina, amely évekkel később is emlékszik a betegségre és küzd ellene

WEBBeteg - Cs. K., fordító

Az immunterápia kutatóinak sikerült olyan sejteket létrehozni, melyek hatására fokozódik a szervezet természetes védekezőképessége a daganatsejtekkel szemben, és a vakcinához hasonlóan élethosszig tartó hatékony védelmet jelenthetnek.

Felfedezték az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör közös okát

WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Müncheni tudósoknak sikerült felfedezniük az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör (psoriasis) okát. Mindkét betegség közös kiindulási pontjait az immunrendszer T-sejtjei képezik.