A teljesen beoltottak elenyésző részénél mutatkoztak COVID-19-tünetek Izraelben

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A csaknem 3,4 millió már 2 dózissal beoltott izraeli esetét - legalább 1 héttel a második oltás után - tanulmányozva úgy találták a vizsgálók, hogy csak 907 személy lett beteg. Lázas állapot és légzési nehézség alakult ki náluk.

Amikor a teljes számú beoltottat (a még csak egy dózist kapottakat is) ellenőrizték, az derült ki, hogy 4.711 egyén vírustesztje lett pozitív. Az egészségügyi minisztérium a napokban nyilvánosságra hozott adatsor alapján úgy véli, a számok azt bizonyítják, hogy a koronavírus elleni vakcinázás nagyon hatékony.

Izraelben csaknem kizárólag a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett COVID-19 elleni védőoltást alkalmazzák. Az eredményességet nyomon követve jutottak arra a megfigyelésre, hogy az összes súlyos állapotban lévő COVID-betegnek kevesebb mint 3%-a kapta meg az oltás 2 dózisát. A vakcinációs kampány kezdete óta kórházba került, majd súlyos vagy kritikus állapotba jutott 6.095 koronavírusos beteg közül csak 175 (2,87%) kapta meg a második dózist. Ugyanakkor 4.589 beteg (75%) ugyanebben a súlyos, kritikus állapotú csoportban az első dózist se kapta meg.

Már az ötmilliomodik lakos is megkapta a vakcina első dózisát

Izraelben ugyanakkor az ötmilliomodik lakost is beoltották az első adaggal, az 5 millió közül 3.789.118-an már a másodikat is megkapták. A 2020 elején kitört pandémia kezdete óta 803.260 embernél mutatták ki a vírust. Napjainkban 37.698 az aktív fertőzött az országban.

A vakcináltak nagy aránya miatt Izraelben már lehetővé vált a gazdaság újranyitásának megkezdése

A gazdaság nagy része március első hetében újraindult, amint bizonyos – alacsony vagy közepes fertőzöttségűnek tartott – területeken visszavonták a lezárásokat. Adott térségben megnyitottak az éttermek, kávézók, visszamehettek az iskolába a 7-10. osztályos diákok, fogadhatnak látogatókat a hotelek, a rendezvényhelyszínek. A beoltottak, illetve a felgyógyultak számára újraindult a felsőoktatás, látogathatóak a vallási szemináriumok, illetve bizonyos feltételek mellett a vallási események. A kormányzat enyhített a nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozásokon, továbbá felfüggesztette egy sok vitát kavart bizottság működését, amely arról döntött, hogy ki léphet az országba – abban az időszakban, amikor a repülőtér lényegében zárva volt.

Talán még most korai és veszélyes volt az újranyitás?

Az új koronavírus okozta halálozás és fertőződés adatai a januári magas értékekről folyamatosan csökkennek Izraelben, és a súlyos COVID-betegek száma a 2020-ban feljegyzetthez képest a legalacsonyabbra esett vissza. Mégis, az újranyitás miatti fellélegzés, az okozott optimizmus közepette az egészségügyi hatóságok egy esetleges negyedik lezárás szükségességére figyelmeztetnek, mivel a vírus terjedésére utaló reprodukciós érték 1 fölé emelkedett.

„Aggodalommal tölt el annak esélye, hogy a közeli napokban nőhetnek a fertőződésre utaló számok. Amennyiben nem járunk el felelősségteljesen, és ha a lakosság nem tartja be az előírásokat, még a választások előtt sor kerülhet egy negyedik lezárásra is” – nyilatkozott Nachma Ash, a legfőbb helyi infektológiai szaktekintély. A kormányzati vezetők, közöttük az egészségügyi miniszter, Yuli Edelstein szerint viszont a március 23-ra kiírt választások előtt nem lesz újabb lezárás. A miniszter azt is hozzátette: „megfelelő viselkedéssel elkerülhetőek a további szigorítások. Ezért mindenkit arra kérek, segítsenek elérni ezt a célt.”

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Of fully vaccinated Israelis, only 0.2% develop COVID-19 symptoms (timesofisrael.com)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Deltakron - újabb...

A SARS-CoV-2-koronavírus legújabb variánsának azonosításakor tudósok azt állapították meg, hogy ez a delta és az omikron kombinációja. A deltakron...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.