A teljesen beoltottak elenyésző részénél mutatkoztak COVID-19-tünetek Izraelben

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A csaknem 3,4 millió már 2 dózissal beoltott izraeli esetét - legalább 1 héttel a második oltás után - tanulmányozva úgy találták a vizsgálók, hogy csak 907 személy lett beteg. Lázas állapot és légzési nehézség alakult ki náluk.

Amikor a teljes számú beoltottat (a még csak egy dózist kapottakat is) ellenőrizték, az derült ki, hogy 4.711 egyén vírustesztje lett pozitív. Az egészségügyi minisztérium a napokban nyilvánosságra hozott adatsor alapján úgy véli, a számok azt bizonyítják, hogy a koronavírus elleni vakcinázás nagyon hatékony.

Izraelben csaknem kizárólag a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett COVID-19 elleni védőoltást alkalmazzák. Az eredményességet nyomon követve jutottak arra a megfigyelésre, hogy az összes súlyos állapotban lévő COVID-betegnek kevesebb mint 3%-a kapta meg az oltás 2 dózisát. A vakcinációs kampány kezdete óta kórházba került, majd súlyos vagy kritikus állapotba jutott 6.095 koronavírusos beteg közül csak 175 (2,87%) kapta meg a második dózist. Ugyanakkor 4.589 beteg (75%) ugyanebben a súlyos, kritikus állapotú csoportban az első dózist se kapta meg.

Már az ötmilliomodik lakos is megkapta a vakcina első dózisát

Izraelben ugyanakkor az ötmilliomodik lakost is beoltották az első adaggal, az 5 millió közül 3.789.118-an már a másodikat is megkapták. A 2020 elején kitört pandémia kezdete óta 803.260 embernél mutatták ki a vírust. Napjainkban 37.698 az aktív fertőzött az országban.

A vakcináltak nagy aránya miatt Izraelben már lehetővé vált a gazdaság újranyitásának megkezdése

A gazdaság nagy része március első hetében újraindult, amint bizonyos – alacsony vagy közepes fertőzöttségűnek tartott – területeken visszavonták a lezárásokat. Adott térségben megnyitottak az éttermek, kávézók, visszamehettek az iskolába a 7-10. osztályos diákok, fogadhatnak látogatókat a hotelek, a rendezvényhelyszínek. A beoltottak, illetve a felgyógyultak számára újraindult a felsőoktatás, látogathatóak a vallási szemináriumok, illetve bizonyos feltételek mellett a vallási események. A kormányzat enyhített a nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozásokon, továbbá felfüggesztette egy sok vitát kavart bizottság működését, amely arról döntött, hogy ki léphet az országba – abban az időszakban, amikor a repülőtér lényegében zárva volt.

Talán még most korai és veszélyes volt az újranyitás?

Az új koronavírus okozta halálozás és fertőződés adatai a januári magas értékekről folyamatosan csökkennek Izraelben, és a súlyos COVID-betegek száma a 2020-ban feljegyzetthez képest a legalacsonyabbra esett vissza. Mégis, az újranyitás miatti fellélegzés, az okozott optimizmus közepette az egészségügyi hatóságok egy esetleges negyedik lezárás szükségességére figyelmeztetnek, mivel a vírus terjedésére utaló reprodukciós érték 1 fölé emelkedett.

„Aggodalommal tölt el annak esélye, hogy a közeli napokban nőhetnek a fertőződésre utaló számok. Amennyiben nem járunk el felelősségteljesen, és ha a lakosság nem tartja be az előírásokat, még a választások előtt sor kerülhet egy negyedik lezárásra is” – nyilatkozott Nachma Ash, a legfőbb helyi infektológiai szaktekintély. A kormányzati vezetők, közöttük az egészségügyi miniszter, Yuli Edelstein szerint viszont a március 23-ra kiírt választások előtt nem lesz újabb lezárás. A miniszter azt is hozzátette: „megfelelő viselkedéssel elkerülhetőek a további szigorítások. Ezért mindenkit arra kérek, segítsenek elérni ezt a célt.”

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Of fully vaccinated Israelis, only 0.2% develop COVID-19 symptoms (Times of Israel)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.