Ahol a legtöbben kapták meg a vakcinát - COVID oltási kampány Izraelben

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

A hivatalosan közzétett adatok szerint lakosságarányosan január elejéig Izraelben sikerült a legtöbb embert beoltani a COVID-19 vírusa ellen: 100 emberből 16-an január 4-ig már megkapták a vakcinát. Hogyan sikerült elérni ezt az eredményt, hogyan zajlik az oltási kampány?

A karácsony után indult harmadik országos lezárást bejelentő sajtótájékoztatón Chezy Levy (egészségügyi minisztérium, főigazgató) arról számolt be, hogy december 22-27. között 180 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen. „Cél, hogy 2021. első negyedévében legalább 4 millió ember legyen immunizálva, amihez elég vakcina áll rendelkezésünkre.

December végén Bahrain után Izrael még a második állam volt a világon, ahol lakosságarányosan a legtöbb a beoltott, de hamarosan átvette a vezetést. Az Our World in Data gyűjtése szerint jelenleg Izrael toronymagasan vezeti az átoltottsági listát. Mivel január elejétől napi 100 ezer védőoltásról szólnak a tervek, a kormányzati vezetők sürgetik Levy főigazgatót, hogy teremtse meg a napi 24 órában, heti 7 napon át zajló folyamatos vakcinálás feltételeit.

A nagy tempóban, olajozottan működő oltási kampány, és a gyorsan újra bevezetett lezárás együtt, meg a lakosság lelkes közreműködése segít majd kijutni a pandémiából. Nagy valószínűséggel, mi leszünk az első ország, amely néhány hét alatt kikeveredik a járványból” – nyilatkozta talán túlzó optimizmussal Netanyahu miniszterelnök.

A rendeltnél is több adag vakcina áll rendelkezésre

A Pfizer-vakcinás fiolák egy részét a gyártósoron túltöltötték, ezért a némelyikben lévő anyagmennyiség a tervezett 5 helyett, akár 7 ember beoltására is elég lehet. Ezt a tényt az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) az elmúlt hónapban megerősítette, és kifejezetten arra szólította fel az oltó személyzet tagjait, hogy figyeljenek, és tekintettel az egészségügyi vészhelyzetre, teljes egészében használják fel a fiolákban rendelkezésre álló összes anyagot.

Egy dózisnyi vakcinának, az előírások szerint, 0,3 milliliternyi hatóanyagot kell tartalmaznia. Egy üvegcsében elvileg 5 adag van, de mára kiderült, sokban több található, mert belefért. A Pfizer szakértői és a tömeges oltásokat jelenleg a legnagyobb lendülettel végző izraeli oltó szakemberek meg is egyeztek a többlet felhasználásáról. Az izraeli egészségügyi miniszter jóváhagyta, hogy az oltóközpontokban dolgozók inkább 6 adagot szívjanak fel a Pfizer COVID-19 vakcinás fioláiból.

A kinyert új dózis révén jelentősen tovább növelhető a rendelkezésre álló amúgy is nagy vakcinakészletük. Az izraeli miniszterelnök bízik abban, hogy a 2021-es év első hétvégéjétől már naponta 100 ezer embert immunizálnak. Amennyiben a következő hónapokra ígért összes fiolában megtalálható lesz az említett többlet, ez további 800 ezer ember oltási adagját jelenti.

Erőltetett tempóban zajlik a lakossági oltás

Izraelben a kórházak is csatlakoztak a lakossági kampányhoz, hogy tovább növeljék a vakcinálási folyamat tempóját. A program indulásakor az egészségügyi ellátásban dolgozók kapták az első oltásokat. December utolsó hetére már sorra kerültek a 60 évesnél idősebbek, illetve a rizikóval élők.

Egyes jelentések szerint, az említettek mellett, több kórházban olyanokat is kezdtek oltani, akik nem tartoznak az említett csoportokba, akik például a személyzet családtagjai. Ennek gyorsan híre futott és a hatóságok azzal fenyegették meg a szabályokat megszegőket, a sorrendet felborítókat, hogy rajtakapás után nem kapnak több vakcinát, kimaradnak az oltási programból.

Az izraeli lakosság 51 százaléka magas fertőzöttségi területen: narancssárga vagy vörös városokban él – ezért lett annyira sok a pozitív teszt, ami indokolttá tette az országos lezárást. Ennek nyomán tűzték magasra a célt: január első hetében érjék el a napi 150 ezer beoltottat, és számuk a hónap végére fusson fel 2 millió fölé. Ehhez 250 oltópontot állítottak fel az ország különböző területein.

A korlátozások továbbra is érvényben vannak

A pandémia kezdete óta meghirdetett harmadik lezárást eredetileg 2 hétre tervezték, ám ma úgy vélik a hatóságok, legalább egy hónapig, de inkább február közepéig fog tartani.

A legutóbbi lezárási szabályok megtiltják az izraeliek számára, hogy mások lakásába lépjenek. Saját lakásuktól nem mehetnek 1 km-nél messzebb, kivétel, ha az oltási pontot keresik fel. Csak a létszükségleti cikkeket árusító boltok maradhatnak nyitva, minden másnak be kell zárnia, a szabadidő-, a szórakoztató helyeknek is. A közlekedési eszközök terhelését (igénybe vételét) a kapacitás felében limitálják, ugyanez vonatkozik a munkahelyekre, ahol nincs személyes találkozó a kliensekkel. A rendelkezés megszegőire magas büntetés vár.

A tanárok szakszervezete munkaügyi vitába keveredve követeli, vegyék előre a prioritási listán a tanárokat, hiszen a lezárás alatt is normálisan működnek az iskolák. Tiltakozása sikerre vezetett, sor kerülhet a tanárok beoltására. Az oktatási rendszer működésében a tavalyi hol on-line, hol frontális képzés miatt súlyos gondok vannak. A mostani lezárás is felemás: a nagycsoportos óvodások, az általános iskolák alsósai, illetve a gimnázium végzősei, egész nap benn lehetnek az iskolában, régi szokás szerint, mintha nem lenne lezárás. A többi gyereknek viszont otthon kell maradnia, nekik távoktatást javasolt a kormány. Azonban az eredeti tervet végül az oktatási bizottság megváltoztatta, végül minden korosztály mehet iskolába.

A lezárás alatt százával állítanak fel biztonsági ellenőrző pontokat az ország autóútjain. A rendőri jelenlét napközben szórványos, éjszakára erősítik meg. „A lezárás életeket ment. Versenyfutás zajlik a növekvő halálozási szám és a vakcina között. Az oltási kampány rendkívül jól, példaszerűen zajlik. Tervszerűen áradnak a vakcina-szállítmányok az országba, és a következő hetekben még több fog jönni” – mondja a koronavírus szakértő Nachman Ash.

A helyi járványügyi szakértők nagyon optimisták, abban bíznak, hogy az oltási kampányuk nyomán ez a mostani lezárás lesz az utolsó.

Fontos

WEBBeteg logó

WEBBeteg
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Times of Israel - Israel approves using extra doses in Pfizer vials to vaccinate more people, 99,000 vaccinated Sunday as world-leading Israel expands its inoculation drive

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Ismét emelkedik a szennyvíz...

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja.

Koronavírus - 21 840 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 413 971 fő, közülük 6 200 631 fő a második, 3 889 453 fő a harmadik, 320 083...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Meddig maradhatnak fertőzőképesek a...

Vajon mennyi ideig marad(hat)nak fertőzőképesek a koronavírusos emberek? A tudományos módszerekkel erre vonatkozóan összegyűjtött adatokat vesszük...

Amit a koronavírus...

A legtöbb COVID-19-ből felépülő ember rendelkezik valamilyen védelemmel a COVID-19 ellen az antitesteknek és egyéb immunválaszoknak köszönhetően....

A koronavírus-fertőzés és a vakcina...

Sokakban felmerül a kérdés: mi vált ki erősebb, hatékonyabb immunválaszt, a koronavírus-fertőzés által kiváltott, vagy a védőoltás által...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.