A CDC új jelentést adott ki az arcmaszkok hatékonyságára vonatkozóan

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

Miközben egyre több állam szünteti meg a COVID-19 miatt érvényben lévő korlátozásokat, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) március 5-én, pénteken jelentést adott ki, ami arról számol be, hogy a koronavírusos esetek száma akkor csökkent, amikor az államok kötelező érvényűvé tették az arcmaszkok használatát, míg a koronavírussal összefüggő halálesetek száma ott nőtt, ahol újra engedélyezték a beltéri éttermi fogyasztásokat.

Dr. Rochelle P. Walensky, a CDC igazgatója szerint ez jó ok arra, hogy az államok óvatosan álljanak a biztonsági intézkedésekhez, főként ebben az időszakban, amikor új vírusváltozatok jelennek meg.

„Csökken az esetek száma és a halálozások száma, amikor maszkot viselünk, és nő az esetszám és a halálozások száma, amikor éttermekben étkezünk” - mondta Dr. Walensky egy március 5-i sajtótájékoztatón. „Mi biztosan támogatjuk a korlátozó rendelkezések fenntartását, míg ilyen magasak az esetszámok.”

A kötelező maszkviselésnek nagy szerepe van a megelőzésben

A CDC által kiadott morbiditási és mortalitási heti jelentés (MMWR) szerint a tavaly bevezetett kötelező maszkviselés hatására csaknem 2%-kal csökkent az új COVID-esetek száma a rendelet bevezetését követő 100 napon belül.

A korlátozások feloldásának következményei

Amikor az állami és helyi hatóságok feloldották az éttermen belüli étkezésre vonatkozó korlátozásokat, akkor azt tapasztalták, hogy 1,1%-kal növekedett az új koronavírusos esetek száma, és 3%-kal növekedett a koronavírussal összefüggő halálesetek száma ezen szabályok megszüntetését követő 100 napon belül - derült ki a vizsgálatból.

Sokan elhamarkodottan már fel is oldották a korlátozásokat

Az utóbbi időben több állam is enyhített a koronavírus miatt érvényben lévő bizonyos korlátozásokon, többek között Texas, Mississippi, Nyugat-Virginia, Alabama, Arkansas, Louisiana, Michigan, Massachusetts, Illinois, Pennsylvania, Virginia és Wyoming.

Texas egyike volt a világjárvány által egyik leginkább sújtott államoknak, Greg Abbott kormányzó azonban a március 2-i, keddi sajtóközleményében a következőket nyilatkozta: „Most többet kell tennünk azért, hogy helyreállítsuk a texasiak megélhetését és a normális életét azáltal, hogy 100%-ban megnyitjuk Texast. Tévedés ne essék, a COVID-19 nem tűnt el, de a gyógyulások, oltások, csökkenő számú kórházi kezelések és a texasiak által alkalmazott biztonságossági intézkedések alapján egyértelmű, hogy az állami rendeletekre már nincs szükség.” A kormányzó ugyanakkor azt is elismerte, hogy ugyan Texasban nem kötelező a maszkviselés, ő személy szerint továbbra is viselné, és azt javasolta, hogy mások is tegyenek ugyanígy.

Az Amerikai Éttermek Szövetsége kedvezőtlenül fogadta a CDC beltéri éttermi fogyasztásra vonatkozó értékelését.

Tovább

WEBBeteg
F. Zs., fordító; Forrás: CDC Issues New Report on Face Mask Effectiveness (webmd.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Óvodai, iskolai és bölcsődei...

Mint ismert, a kormány azt a döntést hozta, hogy az egészségügyi, a szociális dolgozók, a regisztrált idősek, a rendőrök és katonák mellett...

Koronavírus - Víruskutató: a...

A következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma - mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Bamlanivimab - új gyógyszer a...

Folyamatosan zajlanak a pandémia továbbterjedésének megelőzésére, illetve megállítására, valamint a megbetegedett emberek kezelési eredményeinek...

Egyesek hosszas, mások csak rövid...

Bizonyítékok alapján jó okkal vélhetjük úgy, hogy a koronavírussal szembeni immunitás a fertőződés után akár 6-8 hónapig, sőt, talán évekig...

Hogyan lehet megkülönböztetni az...

A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19-világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az...

Panaszok, amelyekkel a járvány...

A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.