Vírusmutánssal szemben is erős a T-sejtes válasz

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az immunrendszer T-sejtes válasza a vírusvariánsokkal szemben is erős marad - szól az egyik legfontosabb tudományos megfigyelés.

Miközben aggodalomra ad okot, hogy olyan koronavírus-variánsokat azonosítottak több helyen is (a London környékén megjelent „brit” mutáns után Brazíliában, Dél-Afrikában vagy például New Yorkban), amelyek mutációi abban segítik a vírust, hogy az antitest kezelés mellett a védőoltásoknak is ellenálljon, eközben reményt keltőek a tudományos vizsgálatok legújabb eredményei.

Azt mutatják ugyanis, hogy a szervezet immunrendszerének a variánsokra adott T-sejtes válaszai mind a felgyógyult betegekben, mind azokban az emberekben, akik megkapták a Moderna vagy a Pfizer/BioNTech vakcináit, érintetlenek maradtak. „Ez igazán jó hír”, mondja Alessandro Sette immunológus (La Jolla Institute for Immunology). Az általa vezetett munkacsoport e hét elején jelentette be kutatásuk előzetes eredményeit.

A vakcinák hatására aktivált T-sejtek felismerik a vírus tüskefehérjéjének darabjait. Ami pedig a korábbi fertőzés hatására kialakult T-sejteket illeti, azok a vírus sokféle részletét képesek azonosítani, így például a tüskefehérje mellett egyéb fehérjéket is. „Ezeknek a felismert részleteknek többsége nem változott meg, nem mutálódott a vírusvariánsokban sem. Ez pedig azt jelenti, hogy a T-sejtes válaszok felismerik mind a vírusban meglévő eredeti génsorrendet, mind a variánsokban található genetikai szekvenciát” – magyarázza az immunológus kutató.

Bár a keringésben jelen lévő emlékező T-sejtek valószínűleg nem volnának képesek arra, hogy megelőzzék, kivédjék az infekciót, ugyanakkor csökkenteni tudják a kialakuló COVID-19 súlyosságát, tette hozzá. Ismert, hogy a T-sejtes válaszok meglétéhez kötődően enyhébb lefolyású a COVID-19, és e válaszképességnek még abban is szerepe lehet, hogy korlátozza azoknak a variánsoknak a súlyos betegséget kiváltó hatását, amelyek részben vagy túlnyomó mértékben (ha nem is teljes egészében) el tudják kerülni a neutralizáló antitesteket.

Lásd még Egyesek hosszas, mások csak rövid védettséget szereznek

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: T cell response to virus variants remains potent (Yahoo)

Ajánlott cikkek - COVID-19 elleni védőoltások

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.