• BCG oltás és COVID-19 - Új kutatás indult

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Vajon az 1921-ben kifejlesztett BCG-oltás védelmet nyújt-e COVID-19 esetén? Angol tudósok új vizsgálatot is indítottak, hogy választ találjanak erre a kérdésre.

    A tuberkulózis (tbc) fertőzés (járvány) megállítására 1921-ben előállított vakcina már eddig is bizonyította, hogy képes védelmet adni más fertőzésekkel szemben is. Az újabb próba most ezer ember bevonásával zajlik az Exeteri Egyetemen. Bár az Egyesült Királyságban emberek milliói kaphatták meg gyerekkorukban a BCG-védőoltást, szakemberek mégis úgy vélik, ahhoz, hogy ebből ma előnyük származhasson, ismételten vakcinázni kell őket.

    Az oltásokkal az immunrendszert általában nagyon célzottan készítik fel arra, hogy képes legyen egy adott fertőző ágens ellen tartós védelmet nyújtani. Azonban maga a védekezési folyamat is széles körű változásokat idéz elő az immunrendszerben, méghozzá oly módon, hogy végül erőteljesebb válasszal reagál másféle infekciókra is. Ezért gondolják úgy a tudósok, hogy a BCG-oltás a koronavírussal szemben is előnyös, hatásos lehet.

    Korábbi klinikai vizsgálatok adataiból az derült ki, hogy a BCG oltás 38%-kal csökkentette az újszülöttkori halálozást Bissau-Guineában, elsősorban is azért, mert a csecsemők körében ritkábban fordult elő tüdőgyulladás és szepszis (vérmérgezés). Dél-Afrikai kutatók szerint e védőoltásnak tulajdoníthatóan lett 73%-kal kevesebb az orr-, a torok-, a tüdőfertőződések száma. Hollandiában pedig azt figyelték meg, hogy a BCG-oltás hatására csökkent a szervezetben a sárgaláz vírusának a mennyisége. „Az említett eredmények jelentősége világszerte igen nagy lehet. Miközben nem gondolnánk, hogy a védelem speciálisan az új koronavírus ellen épül ki, mégis megadja arra az esélyt, hogy kapunk még néhány évnyi haladékot. Ki tudjuk várni, amíg meglesznek a COVID-19 elleni vakcinák, és egyéb kezelési protokollokat is kidolgoznak” – összegezte véleményét a BBC-nek John Campbell professzor (University of Exeter, Medical School).

    Hirdetés

    Az angliai vizsgálat a nemzetközi Brace-study része, ehhez csatlakozott Ausztrália, Hollandia, Spanyolország és Brazília, összesen 10 ezer önkéntes vesz benne részt. A koronavírus-fertőzésnek leginkább kitettekre: az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozókra fókuszál a vizsgálat, így a kutatók nagyon hamar meg tudnak majd győződni a vakcina hatásosságáról. A nagyobb COVID-kockázattal élő exeteri háziorvos, Sam Hilton örömmel vesz részt a vizsgálatban, pozitív elvárásai vannak: „Jogos a BCG-oltástól azt remélni, hogy még a COVID-19 beütése esetén se érzem majd annyira rosszul magam. Esélyt ad rá, hogy kissé jobban védve legyek, tehát idén télen fogom tudni végezni orvosi munkám.”

    A BCG-vakcinában megvan az a lehetőség, hogy „képes hidat építeni az előttünk álló szakadék fölött. Nem zuhanunk a mélybe, amíg nincs meg a betegségspecifikus védőoltás, ami a COVID-19, illetve a jövőbeni pandémiák esetén fontos válaszeszköz lesz a kezünkben” – fogalmaz a Lancet egyik cikke, amely szerzői között dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (WHO, főigazgató) is szerepel.

    A szerzők ugyanakkor azt is leszögezik, hogy a BCG-vakcina nem fog hosszú távon megoldást jelenteni. Ezt a meglátásukat arra alapozzák, hogy a COVID ellen kiváltott hatékony válasz idővel elgyengül, ami azzal jár, hogy a gyerekkorukban BCG-vel immunizált emberek védettsége a későbbiekben nem marad meg. Ráadásul, az Egyesült Királyságban 2005 óta nem adták rutinszerűen a védőoltást a gyerekeknek, mivel alacsony volt a tbc előfordulása. Ehhez azt is hozzáteszik még a szakemberek, hogy a vakcina nem fogja tudni arra megtanítani az immunrendszert, hogy termeljen antitesteket (ellenanyagot), illetve olyan specializált fehérvérsejteket, amelyek felismerik és legyőzik a koronavírust.

    Az elérendő nagy cél továbbra is az marad tehát, hogy sikerüljön olyan vakcinát előállítani, amely kifejezetten a SARS-CoV-2-t támadja. Ennek az elvárásnak jelenleg a klinikai próbák végső szakaszában tíz ilyen vakcina felel meg. Ezek közé tartozik az is, amit Oxfordban fejlesztettek ki. Az egyetem védőoltás csoportjának (Vaccine Group) professzora, Andrew Pollard így fogalmazott: „A legtöbb vakcina úgy működik, hogy specifikus immunválaszt hoz létre az ellen a fertőző ágens ellen, amelytől meg akarja védeni a szervezetet. De a kellően jó immunválasz elérése mellett nemspecifikus módon más kórokozóra is hatással lehet.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíróForrás: BCG: Can a vaccine from 1921 save lives from Covid-19? (bbc.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.10.13 07:03, Megjelenés: 2020.10.13 07:03
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Koronavírus - 4 vidéki városban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

    A 43. héten az ország legtöbb településén, így a fővárosban és az agglomerációban is stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, míg néhány nagyvárosban (Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Zalaegerszeg) a tendencia emelkedő. A járványhelyzet változatlanul fennáll, a megelőző szabályok betartása továbbra is szükséges.

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweis Egyetemről

    Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Védőoltás, antitest kezelés, antivirális gyógyszer - Mi a különbség?

    Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle hatású készítménnyel folynak a kutatások, amelyek máshogy hatnak és más-más fázisban jelenthetnek segítséget a járvány ellen. A védőoltás a megelőzést szolgálja, míg az antitest terápiának és az antivirális gyógyszereknek a betegség terápiájában van szerepük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.