• Csökkentheti-e a D-vitamin a COVID-19 megbetegedés kockázatát?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Amerika vezető infektológus szakértője elárulta, hogy D-vitamin-készítményeket szed, hogy megőrizze immunrendszere egészségét. Dr. Anthony Fauci, az allergia és a fertőző betegségek kezelésével foglalkozó amerikai nemzeti intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója egy Instagram Live interjú keretében nyilatkozott.

    „Ha valaki D-vitamin-hiányban szenved, akkor annak kihatása van a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességre” - mondta Dr. Fauci. „Jó szívvel ajánlom, és magam is szedek D-vitamin táplálékkiegészítőket.”

    Dr. Fauci mindössze pár nappal azt követően nyilatkozott, miután egy új, a ’JAMA’ tudományos szaklapban közzétett vizsgálat megállapította, hogy azoknál az embereknél, akiknek a COVID-19 tesztje pozitív lett, nagyobb valószínűséggel fordult elő D-vitamin-hiány. A kohorsz vizsgálat - ami 489 fő olyan személy adatait elemezte, akiknek a D-vitamin-szintjét a COVID-19 tesztjük elvégzését megelőző évben mérték meg - megállapította, hogy a vírus jelenlétét kimutató teszt pozitív eredményének valószínűsége 1,77-szer nagyobb volt azoknál a személyeknél, akiknél valószínűsíthető, hogy még mindig D-vitamin-hiány áll fenn, szemben azokkal, akik D-vitamin-szintje feltehetően megfelelő volt.

    „Úgy tűnik, hogy ezek a megállapítások alátámasztják a D-vitamin-szint szerepét a COVID-19 megbetegedés kockázatát illetően"- írták a tanulmány szerzői, megegyezve, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy az egyes, D-vitamin-hiányban szenvedő embereknek érdemes-e fontolóra venniük D-vitamin pótlását.

    Hirdetés

    Ez számos kérdést vet fel a D-vitaminnal és annak a COVID-19 megbetegedéssel való összefüggését illetően. Íme, mit kell tudnunk az orvosok szerint.

    Először is miért olyan fontos tápanyag a D-vitamin?

    A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami akkor termelődik a szervezetben, amikor a nap ultraibolya sugarai elérik a bőrt, és elindítják az úgynevezett D-vitamin-szintézist.

    „Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a D-vitamin hatással van számos különböző szövetre és szervre a testünkben” - mondta Dr. Bruce Troen, a ’Buffaloi Egyetem’ orvosprofesszora, aki D-vitaminnal kapcsolatban végez kutatásokat.

    A D-vitaminnak sok szerepe van a szervezetünkben. Elősegíti a kalcium felszívódását a bélben, támogatva az erős csontozatot. Csökkentheti a gyulladást a szervezetben, és segíthet a sejtosztódás, az immunrendszer és a vércukor-anyagcsere szabályozásában a szervezetünkben.

    Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb embernek nem jut elegendő D-vitamin a szervezetébe. Valójában Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90%-a D-vitamin-hiányban szenvedhet.

    Csökkentheti a D-vitamin a COVID-19 megbetegedés kockázatát?

    Ez jelenleg nem teljesen egyértelmű. Noha nem készült sok kutatás a D-vitamin és a COVID-19 kapcsolatát illetően, van néhány előzetes megállapítás, köztük a fentebb említett ’JAMA’ vizsgálat.

    Egy másik, a spanyolországi ’Granadai Egyetem’ által készített, kis vizsgálat során 76 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő személyt vizsgáltak meg. A D-vitaminnal kezelt 50 beteg közül csak egy beteget kellett felvenni az intenzív osztályra, míg a 26 személy közül, akik nem kaptak D-vitamint, 13 beteg szorult intenzív osztályos ellátásra. A vizsgálat megállapította, hogy a D-vitamin-pótlás „szignifikánsan csökkentette az igazoltan COVID-19 megbetegedés következtében kórházi ellátásra szoruló betegek intenzív osztályos kezelésének szükségességét” - írták a kutatók.

    „Számos élettani és biológiai adat tanúsítja, hogy a D-vitamin szedése igenis számít” - mondta Dr. David Meltzer, a ’Chicagói Egyetem’ orvosprofesszora és a ’JAMA’ tanulmány vezető szerzője. „De biztosak lehetünk-e benne? Nem.”

    Dr. Meltzer, aki saját elmondása szerint szed D-vitamin táplálékkiegészítőt, megjegyezte, hogy „alapvetően az embereknek nem lenne szabad, hogy D-vitamin-hiányuk legyen”.

    A szakértők azonban nem tudják, hogy jelenleg a D-vitamin-pótlás mennyit segíthet valakinek, aki nem szenved D-vitamin-hiányban. „Olyan valaki számára, akinek a szervezetében megfelelő a D-vitamin-szint, valószínűleg nem lesz előnyös” - mondta Dr. Amesh A. Adalja, infektológus szakember, a ’Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ’ vezető kutatója. „Azonban, ha valakinek nem megfelelő a D-vitamin-szintje, az nagyobb valószínűséggel fertőződhet meg.”

    Továbbra is sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a D-vitamin miként befolyásolhatja egy adott személy COVID-19-cel történő megfertőződésének kockázatát, valamint hogy mennyi D-vitamint kell szedni. Mindannyiunknak tisztában kell lennünk azzal, hogy ismereteink meglehetősen korlátozottak arra vonatkozóan, hogy mi a megfelelő D-vitamin-szint a fertőzésekre való tekintettel, ideértve a COVID-19-et is.

    De mi a helyzet más fertőzésekkel, például a megfázással vagy az influenzával?

    Az erre vonatkozó kutatások egy kicsit egyértelműbbek. Egy, a ’BMJ’ orvosi szaklapban közzétett, 11 321 személy adatait tartalmazó elemzés megállapította, hogy azoknál, akik naponta vagy hetente szedtek D-vitamin táplálékkiegészítőket, kisebb valószínűséggel alakultak ki légúti fertőzések, mint azok esetében, akik nem szedtek ilyen táplálékkiegészítőket. A kutatók azt is felfedezték, hogy azok számára volt a legelőnyösebb a D-vitamin-pótlás, akik esetében súlyosabb volt a D-vitamin-hiány.

    Egy másik, 5 660 fő részvételével készített szisztematikus áttekintés és metaanalízis, amit a ’PLOS One’ tudományos portál tett közzé, megállapította, hogy a D-vitamin-pótlásnak „védő hatása” van a légúti fertőzésekkel szemben, és a napi adagolás a leghatékonyabb.

    „Általánosan elfogadott, hogy a normál D-vitamin-szint fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez és ez igaz a légúti vírusok esetében is” - mondta Dr. Adalja.

    Ez is érdekelheti A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Hogyan jussunk elegendő D-vitaminhoz?

    Felnőttek számára az ajánlott napi D-vitamin-bevitel 1500-2000 NE, legalább ennyi várandósság és szoptatás alatt, 18 éves kor alattiak számára pedig 500-1000 NE.

    Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) a legtöbb felnőtt számára napi 15 mikrogramm (legalább 600 NE) (70 éves kor felett 800 NE) D-vitamin szervezetbe történő bejuttatását javasolja naponta. Nincs azonban egységesen elfogadott mennyiség. Más szervezetek, úgymint a Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány 1 000 NE D-vitamin vagy ennél nagyobb mennyiség bejuttatását javasolják elhízás, csontritkulás, kevés napfényen töltött idő vagy felszívódási zavarok esetén.

    Lehetséges élelmiszerekből D-vitaminhoz jutni, habár csak nagyon kevés élelmiszer tartalmazza természetes módon ezt a vitamint. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint a zsíros halak húsa (úgymint a pisztráng, a lazac, a tonhal és a makréla) és a halmájolajok számítanak a legjobb forrásnak. Ugyanakkor a marhamájban, gombákban, sajtban és a tojássárgájában is megtalálható a vitamin kisebb mennyiségben.

    Ha D-vitamin táplálékkiegészítőt szeretnénk szedni, valószínűleg nem fog ártani - mondta Dr. Troen, megjegyezve, hogy ő is szed D-vitamint. „Izgalmas információval rendelkezünk, ami arra utal, hogy összefüggés van a D-vitamin-szint és a COVID-19 között” - mondta. „A D-vitamin szedése kevés problémával és potenciális előnyökkel járhat.”

    Az sem valószínű, hogy tünetei lennének, ha valaki D-vitamin-hiányos - jegyezte meg Dr. Sylvia Christakos, a ’Rutgers Egyetem’ biokémiai és molekuláris biológiai részlegének professzora. „Ellenőriztetnünk kell a D-vitamin-szintünket” - mondta.

    Tehát beszéljünk az orvosunkkal, aki elrendelhet olyan vérvizsgálatot, ami alapján megállapítható, hogy alacsony-e a D-vitamin-szintünk, és ha az, akkor mennyire - mondta Dr. Adalja. Ez segíthet meghatározni, hogy mennyi D-vitamint kell szednünk kiegészítésként.

    Ne feledjük azonban, hogy önmagában a D-vitamin-pótlás nem fogja megakadályozni a COVID-19 megbetegedést!

    „Amennyiben úgy gondoljuk, hogy ha D-vitamint szedünk, az egy jó dolog, és hogy ezzel csökkenthetjük a COVID-19-cel történő fertőződés kockázatát, valamint javíthatjuk a betegség kimenetelét, abban az esetben, ha elkapjuk a fertőzést, attól még más dolgokat is meg kell tennünk a COVID-19 elkerülése érdekében, például maszkot kell viselnünk, gyakorolnunk kell a szociális távolságtartást és rendszeresen kezet kell mosnunk” - hangsúlyozta Dr. Meltzer. A D-vitamin nem helyettesíti, csak kiegészíti ezeket.”

    Olvasson tovább! A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

    WEBBeteg
    F. Zs., fordító; Forrás: Can Vitamin D Reduce Your Risk of COVID-19? Doctors Say the Answer Isn’t Simple (prevention.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.09.28 13:03, Megjelenés: 2020.09.28 13:03
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

    Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.