• COVID-helyzet vidéken - Így alakult a járvány a megyékben

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Az ország közel harmadában az elmúlt héten egyetlen újonnan azonosított koronavírus-fertőzött sem volt, ugyanakkor egyes megyékben a fővárosinál is nagyobb arányban nőtt a fertőzöttek száma. A fertőzöttek számát tekintve hússzoros különbségek is megfigyelhetőek az országon belül!

    Vas megyében április 11. óta, közel egy hónapja nincs egyetlen újonnan regisztrált fertőzött sem, ezzel az új eseteket tekintve vezeti a megyék rangsorát. Bács-Kiskunban is hasonlóan kedvező a pillanatnyi helyzet, ott április 18-án jelentettek legutóbb új beteget, rajtuk kívül pedig négy további olyan megyénk is van, ahol az elmúlt egy hétben nem történt megbetegedés: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Tolna.

    A fertőzöttek aránya jelenleg Hajdú-Bihar megyében a legalacsonyabb, a lakosságszámhoz viszonyítva itt huszadannyi a COVID-fertőzött, mint Budapesten, de Fejérben is tizenhétszerese, Zalában és Komárom-Esztergomban pedig tizenkétszerese az esetszám.

    Változatlanul Budapesten a legmagasabb a fertőzöttek aránya, és az elmúlt egy héten is itt azonosították a legtöbb új koronavírusos beteget (176 főt), így az adatok alapján mindenképp indokoltnak tűnik a korlátozások fenntartása a fővárosban. Arányaiban ugyanakkor már két megyénkben, Komárom-Esztergomban és Zalában volt a legnagyobb növekedés, másfélszeresére nőtt a fertőzöttek száma egy hét leforgása alatt, így Pest megyét is megelőzték a népességarányos esetszámok tekintetében.

    Fertőzöttek megyénkénti aránya, száma és változása (a fertőzöttek aránya szerinti sorrendben)

    Megye 
    Esetszám
    százezer lakosra
    Aktuális
    esetszám
    Növekedés
    1 hét
    Növekedés 2 hét
    Budapest 88,13 1544 13% 32%
    Fejér 73,22 312 15% 46%
    Zala 51,21 147 43% 250%
    Komárom-E. 50,42 157 55% 145%
    Pest 33,45 414 10% 31%
    Csongrád 25,11 102 5% 79%
    Győr-M.-S. 18,00 81 5% 13%
    Veszprém 16,43 58 4% 16%
    Nógrád 12,38 25 4% 9%
    Baranya 9,98 36 6% 9%
    Borsod-A.-Z. 9,49 65 3% 23%
    Somogy 8,97 28 8% 17%
    Szabolcs-Sz.-B. 8,46 47 0% 9%
    Tolna 7,35 17 0% 6%
    Jász-Nk.-Sz. 5,95 23 5% 21%
    Heves 5,52 17 0% 21%
    Vas 5,43 14 0% 0%
    Békés 5,03 17 13% 31%
    Bács-Kiskun 4,55 23 0% 0%
    Hajdú-Bihar 4,26 23 0% 10%
    Országos
    32,18
    3 150
    14%
    38%

    Frissítve: 2020. 05. 07.; koronavirus.gov.hu

    Országos átlagban egyébként 100 ezer lakosból 32-en fertőződtek meg eddig az új típusú koronavírussal, máshogy kifejezve: 3108 emberből egy fő fertőzött biztosan.

    A tünetmentes és enyhe lefolyású, nem diagnosztizált esetek miatt minden bizonnyal a hivatalos statisztikákban szereplő értékeknél magasabb lehet a tényleges esetszám. A számok változása azonban szorosan összefügg a valós tendenciákkal, azaz ténylegesen is ott lehet több beteg, ahol az azonosított szám magasabb.

    Az esetszám a járvány kezdete óta azonosított összes fertőzöttet jelöli, akik jelentős része azonban jelenleg már nem aktív beteg. Az aktív, azaz jelenleg is beteg fertőzöttek számáról nem állnak rendelkezésre részletes adatok, ám következtethetünk az arányokra. Ahol az utóbbi 1-2 hétben is jelentősen nőtt a betegszám, ott vélhetően magas az aktív esetek száma is. Ahol azonban már kevés új esetet diagnosztizáltak, ott a fertőzések inkább a járvány első szakaszában történtek, és kevesebb lehet az aktuálisan érintettek száma. Minden szempontot figyelembe véve az adatok arra utalnak, hogy Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyékben a legjobb a járványhelyzet, itt az összes fertőzött aránya is alacsony, ráadásul ezek a fertőzések is még korábban alakultak ki.

    Fontos azonban megjegyezni, hogy a megyei sorrend pillanatnyi állapotot tükröz, akár gyorsan is megváltozhat a helyzet. Sok esetben ugyanis már 15-20 új beteg is a számok duplázódását jelentené.

    Igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma megyénként 2020.05.07-én közzétett adatok

    Frissítve: 2020. 05. 07.
    Forrás: koronavirus.gov.hu

    További adatok, diagram az esetszám időbeli alakulásáról

    (WEBBeteg.hu)

    Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

     

    Módosítva: 2020.05.07 14:35, Megjelenés: 2020.05.07 14:35
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    COVID-19 - A második hullám meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg

    A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére - nyilatkozta az országos tisztifőorvos a közmédiának.

    Koronavírus - Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

    Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.