• Orvosi oxigén: várható-e hiány a járvány idején?

    Szerző: Linde Gáz Magyarország

    Sokak fejében megfordult a kérdés, hogy vajon igazak-e az oxigénhiánnyal kapcsolatos állítások, vagy csak felesleges pánikkeltésről van szó? Mielőtt megadnánk erre a választ, előbb érdemes megérteni az orvosi oxigén piac és a tágabb oxigén üzletág működését.

    Az orvosi oxigén az egyik legfontosabb, életmentő gáz, amelyet a gyógyászatban használnak. Az orvostudományban az 1800-as évek óta használják, nagy utat tett meg mind az alkalmazási-, mind pedig az adagolórendszerek fejlődése szempontjából. Napjainkban is folyamatos újítások tapasztalhatók - a technológiák széles skáláján keresztül - a betegek oxigén ellátásában.

    Az orvosi oxigént a szövetek oxigénellátásának helyreállítására használják légzésleállás, szívmegállás, sokk, szén-monoxid mérgezés és súlyos vérzés esetén a kórházakban és a sürgősségi ellátásban. Az orvosi oxigén használata azonban a kórházi környezeten kívülre is kiterjed és sokezer ember mindennapi élete függ a hordozható orvosi oxigén technológiáktól (otthoni oxigénterápia).

    Az orvosi oxigén kiemelt fontosságú a mentőszolgálatok számára is: elsősegélynyújtásnál, az újraélesztő- és életfenntartó berendezések esetén – sőt mi több a modern érzéstelenítő technikák is az orvosi oxigénre támaszkodnak.

    A jelenlegi Covid-19 járványban az oxigént az egészségügyi ellátás legkritikusabb területein használják - lélegeztetésre, életfenntartásra. Más szóval az oxigént a betegek életfunkcióinak fenntartásához kell biztosítani.

    Hirdetés

    Az orvosi oxigén alapvetően ugyanaz, mint az az oxigén, amelyet ipari felhasználásra előállítottak a korábbiakban ismertetett levegő szétválasztó eljárás során, de a legtöbb európai egészségügyi rendszerben az oxigén törzskönyvezett gyógyszer (így Magyarországon is) vagy gyógyszerkészítmény. Az orvosi oxigént ugyanabban az üzemben állítják elő, mint az iparit, de az egészségügyi szektorban történő felhasználáshoz azt tovább kell tisztítani annak érdekében, hogy bármiféle szennyeződéstől mentes legyen, hiszen szó szerint életek függenek tőle.

    A magyarországi kórházaknak általában két választási lehetősége van az orvosi gázhálózatuk oxigénnel történő ellátására. Fogyasztásuktól függően vásárolhatnak cseppfolyósított oxigént, amelyet a helyszínen tárolnak nagy mennyiségben kriogén tartályban és csővezetéken keresztül vezetik azt be a létesítménybe (kórterekbe), illetve vásárolhatnak palackos kiszerelésű termékeket, amelyek rendszeres töltést igényelnek a szolgáltatóknál.

    A levegőbontó üzemekben előállított oxigént külön – az orvosi oxigén számára fenntartott - tartályba töltik, majd az ebből vett mintákat laboratóriumi vizsgálat során ellenőrzik. A gyártó tanúsítványt állít ki a tartályra, engedélyezve az abban tárolt oxigén gyógyászati célokra történő felhasználását. Az oxigént speciális tartálykocsikba töltik és a kórházakba szállítják. A kórházak kriogén tartályokkal rendelkeznek, amelyben az oxigént tárolják, elpárologtatják és csőrendszereken keresztül a betegellátó helyekre, intenzív osztályokra, műtőkbe szállítják.

    Ellátási kihívás?

    Térjünk rá a cikk elején feltett kérdésre, melyre a választ Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. Egészségügyi üzletágának igazgatója adja meg. A jelenlegi koronavírus járvány nem az oxigéngyártó piac, hanem inkább a kórházi ellátórendszerek kapacitására nézve jelent kihívást. Képesek-e megbirkózni a fertőzött betegek által hirtelen túlterhelt keresleti növekedéssel mind az ágyak számát, illetve a kezeléshez szükséges oxigén és sűrített levegő biztosításával kapcsolatban.

    "Az oxigén mennyisége aligha lehet probléma. Az ellátórendszer okozta bármilyen hiány az, amely a szűk keresztmetszetet jelentheti a gyártók és a betegek között."
    Ez tehát inkább infrastrukturális kihívás, mint pusztán gyártási kérdés. "A probléma valószínűleg a kórházi ellátó rendszerek kapacitásában rejlik, amely oxigénhálózatok hiánya, valamint az alapfogyasztásra tervezett tartály és elpárologtató kapacitások miatt nem biztos, hogy elégséges sok esetben a megnövekedett fogyasztás kiszolgálásához. Ezen kapacitásnövelés leggyorsabb módja lehet az, ha az oxigént palackokban szállítják."

    Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi helyzetben használni kívánt áramoltatással 4-6-8 liter/perc adagolással 5-7 óránként szükséges lehet minden betegnél a palackok cseréje, fertőtlenítése. Tehát továbbra is kiemelten fontos, hogy azon kórtermek, épületek, részlegek, ahol vírusos betegeket szeretnének ellátni, próbálják meg minél szélesebb körben kiépíteni a cseppfolyós oxigén és sűrített levegő biztosításához szükséges csővezetékeket, illetve vételi helyeket, melyekkel nem csak költséget tudnak megtakarítani, de a kezelőszemélyzetnek is hatalmas segítséget tudnak nyújtani az optimálisabb működéshez. A csővezeték rendszerek működtetése esetén minimalizálható az olykor akár 50 kg-os palackok mozgatása is a betegágyak mellett.

    Nem várható oxigénhiány

    A koronavírussal fertőzött betegek számának növekedésével az orvosi oxigén iránti kereslet is megnő a kórházakban - és ezt valakinek szállítania kell. A nagy gázipari vállalatok a járvány alakulásának megfelelően módosítják termelési terveiket, az orvosi oxigén előállítására és a megfelelő szállítási kapacitás biztosítására összpontosítva.

    A Magyar Ipari Gázszövetség (MIGSZ), amely az ország gázgyártóinak képviseleti szerve, deklarálta a hatóságok irányába, hogy a tagvállalatok az oxigén átlagos, normál mennyiségnek a többszörösét is képesek előállítani.

    Orvosi oxigén kórházi betegen

    "A meglévő intézmények ellátásának biztonsága jelenleg nincs veszélyben, és az új intézmények (mobilkórház, vészkórház) ellátásának kiépítése is megfelelő ütemben halad" - erősítette meg az üzletág igazgató. "Szoros kapcsolatban állunk az egészségügyi hatóságokkal (ÁEEK, OGYÉI, EMMI, NEAK, NNK, Katasztrófavédelem, Honvédség). Ezek a szervek a közelmúltban engedélyezték, hogy a járvány ideje alatt orvosi oxigént akár ipari célokra szánt palackokban is szállíthassunk az intézményeknek egy speciális OGYEI előírás szerint (ugyanazokkal a minőségi előírásokkal és ellenőrzésekkel)."

    A logisztikai kihívásokkal kapcsolatban Hegedüs Ákos hozzátette: „Több ezer palackot újra teszteltünk és aktiváltunk az esetleges felhasználáshoz. További palackos szállítóautókat helyeztünk készenlétbe, magasabbra emeltük a hétvégi és vészellátási szinteket. Az általunk ellátott kórházak műszaki ellenőrzését elvégeztük (tartály, elpárologtató, tartalékközpontok, sűrített levegő és vákuum központok), melyek alapján ajánlást adunk a kórháznak az azonnali fejlesztésre. Több kórházban az ajánlások alapján már megkezdődtek a bővítési munkálatok, melyek keretében több ezer méter oxigén és sűrített levegő hálózat került kiépítésre, további tartályokat telepítettünk és körülbelül 500-600 ágy oxigénellátását építettük ki az elmúlt két hétben. További körülbelül 500-700 ágy ellátásának megvalósítása zajlik a napokban és folyamatos egyeztetések vannak körülbelül további 1000-1500 ágy orvosi gáz ellátásának kivitelezéséről.

    (A Linde Gáz Magyarország Zrt. sajtóközleménye alapján)

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus-járvány idejére

    Módosítva: 2020.04.14 17:05, Megjelenés: 2020.04.14 17:05
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Koronavírus - 1478 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 31 krónikus beteg

    1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    1474 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.