• Ezektől a hatóanyagoktól várják a COVID-19 gyógyítását

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Számos hatóanyagot vizsgálnak jelenleg a COVID-19 antivirális kezelését illetően, klinikai tanulmányok keretein belül. A folyamatban levő nemzetközi klinikai vizsgálatok nyilvántartása megtalálható a WHO weboldalán és a clinicaltrials.gov weboldalon.

    A vizsgálati stádiumban levő hatóanyagokat megfigyelések sora alapján, in vitro kísérletekből, vagy ezen laboratóriumi kísérletek eredményeinek kiterjesztése alapján választották ki. Fontos azonban tudni, hogy jelenleg még nem állnak rendelkezésre olyan ellenőrzött adatok, amelyek bármelyik alábbi hatóanyag használatát és hatékonyságát alátámasztanák a COVID-19 vírusfertőzés esetében.

    Hirdetés

    Remdesivir – Számos randomizált vizsgálat van folyamatban annak felmérésére vonatkozóan, hogy mennyire hatékony a remdesivir a közepes vagy súlyos COVID-19 megbetegedések esetén. A remdesivir egy új nukleotidanalóg, amely laboratóriumi körülmények között hatékonynak bizonyul a súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó koronavírus 2 (SARS-CoV-2) ellen, és mind laboratóriumi körülmények között, mind állatkísérletekben hatékonynak bizonyul a rokon koronavírusokkal (SARS és MERS-CoV) szemben.

    A remdesivir engedélyezés előtti alkalmazását egy új gyógyszerkérelmet alátámasztó klinikai vizsgálatban, egy az USA-ban COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő első betegek egyikére vonatkozó esettanulmányban ismertették. A remdesivir minden a COVID-19-re vonatkozó klinikai jelentősége ismeretlen maradt.

    Klorokin/hidroxi-klorokin - Mind a klorokin, mind a hidroxi-klorokin esetében a tapasztalatok azt mutatják, hogy laboratóriumi körülmények között feltehetően gátolják a SARS-CoV-2 vírus sejtekbe való bejutását és szaporodását, habár úgy tűnik, hogy a hidroxi-klorokin sokkal erőteljesebb antivirális hatással bír.

    A klorokin alkalmazása szerepelt a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kezelési irányelveiben, és az állítások alapján összefüggésben állt a betegség súlyosságának csökkenésével és hatására a tünetek fennállásának időtartama is csökken. Az ezeket az állításokat alátámasztó elsődleges adatokat azonban nem tették közzé.

    Ezen hatóanyagok bármelyikével kapcsolatosan közzétett egyéb klinikai adatok korlátozottan állnak rendelkezésre. Egy 36 fő COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő beteg részvételével készített nyílt vizsgálatban (ahol lehet tudni, melyik beteg melyik gyógyszert kapja) a hidroxi-klorokin alkalmazása (napi háromszor 200 mg, 10 napon át) során a SARS-CoV-2 RNS-e kisebb arányban volt kimutatható az orrból és garatból vett mintákon hat nap elteltével, mint azok esetében, akik nem kaptak célzott kezelést (70% szemben a 12,5%-kal). Ebben a vizsgálatban úgy tűnt, hogy az azithromycin kombinációja a hidroxi-klorokinnel további előnyökkel jár, azonban módszertani aggályok merültek fel a vizsgálat kontrollcsoportját illetően, valamint az azithromycin ebben a környezetben történő alkalmazásának biológiai alapja sem egyértelmű.

    A korlátozottan rendelkezésre álló klinikai adatok ellenére, tekintettel a hidroxi-klorokin rövid távú használatának viszonylagos biztonságosságára és a laboratóriumi körülmények között tapasztalható antivirális hatásra, egyes orvosok úgy vélekednek, hogy ésszerű a hidroxi-klorokin (vagy klorokin) alkalmazása a kórházban fekvő súlyos betegek esetében, vagy azoknál, akiknél a súlyos fertőzés kockázata áll fenn, amennyiben ezen betegek nem vonhatók be egyéb klinikai tanulmányba. A hidroxi-klorokin alkalmazását megelőzően mérlegelni kell gyógyszertoxicitás lehetőségét (ideértve a QT szakasz megnyúlását és a retina toxicitást), különösképp azoknál a személyeknél, akik sokkal fogékonyabbak ezekre a hatásokra. Az optimális adagolás bizonytalan, különböző kezelési rezsimeket alkalmaznak, és azt mindenki hangsúlyozza, hogy otthoni öngyógyításra nem használható!

    Tocilizumab – a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kezelési irányelveiben szerepel az interleukin 6 (IL-6) gátló tocilizumab alkalmazása súlyos COVID-19 megbetegedés és emelkedett IL-6 szintek esetén; a hatóanyag ilyen szempontból történő értékelése céljából klinikai vizsgálat folyamatban van.

    Lopinavir-ritonavir – A lopinavir-ritonavir úgy tűnik, hogy csak kevés szereppel bír, vagy egyáltalán nem játszik szerepet a SARS-CoV-2 fertőzés kezelésében. Ez az eredetileg HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott kombinált proteázinhibitor laboratóriumi körülmények között hatékony volt a SARS-CoV ellen és állatkísérletek alapján úgy tűnt, hogy valamelyest hatékony a MERS-CoV ellen is. Egy 199 fő súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő beteg részvételével készített randomizált vizsgálat során a 28. napon azonban nem volt különbség a gyógyulás idejét vagy a halálozási arányt illetően azoknál a betegeknél, akik a szokásos ellátáson felül lopinavir-ritonavir hatóanyagot kaptak (400/100 mg) naponta kétszer 14 napon át, azokhoz képest, akik csak a szokásos ellátásban részesültek.

    Egyéb alkalmas gyógymódok lehetnek a béta-interferonok, valamint a gyógyult betegek vérszérumának alkalmazása, de korlátozottan vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre klinikai adatok ezekkel kapcsolatosan.

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs. fordító; Coronavirus disease 2019 (COVID-19), Kenneth McIntosh, MD (uptudate.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.02 13:03, Megjelenés: 2020.04.02 13:03
    Címkék: Koronavírus,
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Koronavírus - Franciaországban többé nem engedélyezett hidroxiklorokinnal kezelni fertőzötteket

    Franciaországban a klinikai teszteken kívül szerdától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére használni. A szer hatékonysága heteken át hatalmas vitát váltott ki a francia sajtóban.

    Országos tisztifőorvos: változatlanul alacsony az új igazolt fertőzöttek száma

    Változatlanul alacsony az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma az egész ország területéről - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.