Ezektől a hatóanyagoktól várják a COVID-19 gyógyítását

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Számos hatóanyagot vizsgálnak jelenleg a COVID-19 antivirális kezelését illetően, klinikai tanulmányok keretein belül. A folyamatban levő nemzetközi klinikai vizsgálatok nyilvántartása megtalálható a WHO weboldalán és a clinicaltrials.gov weboldalon.

A vizsgálati stádiumban levő hatóanyagokat megfigyelések sora alapján, in vitro kísérletekből, vagy ezen laboratóriumi kísérletek eredményeinek kiterjesztése alapján választották ki. Fontos azonban tudni, hogy jelenleg még nem állnak rendelkezésre olyan ellenőrzött adatok, amelyek bármelyik alábbi hatóanyag használatát és hatékonyságát alátámasztanák a COVID-19 vírusfertőzés esetében.

Remdesivir – Számos randomizált vizsgálat van folyamatban annak felmérésére vonatkozóan, hogy mennyire hatékony a remdesivir a közepes vagy súlyos COVID-19 megbetegedések esetén. A remdesivir egy új nukleotidanalóg, amely laboratóriumi körülmények között hatékonynak bizonyul a súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó koronavírus 2 (SARS-CoV-2) ellen, és mind laboratóriumi körülmények között, mind állatkísérletekben hatékonynak bizonyul a rokon koronavírusokkal (SARS és MERS-CoV) szemben.

A remdesivir engedélyezés előtti alkalmazását egy új gyógyszerkérelmet alátámasztó klinikai vizsgálatban, egy az USA-ban COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő első betegek egyikére vonatkozó esettanulmányban ismertették. A remdesivir minden a COVID-19-re vonatkozó klinikai jelentősége ismeretlen maradt.

Klorokin/hidroxi-klorokin - Mind a klorokin, mind a hidroxi-klorokin esetében a tapasztalatok azt mutatják, hogy laboratóriumi körülmények között feltehetően gátolják a SARS-CoV-2 vírus sejtekbe való bejutását és szaporodását, habár úgy tűnik, hogy a hidroxi-klorokin sokkal erőteljesebb antivirális hatással bír.

A klorokin alkalmazása szerepelt a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kezelési irányelveiben, és az állítások alapján összefüggésben állt a betegség súlyosságának csökkenésével és hatására a tünetek fennállásának időtartama is csökken. Az ezeket az állításokat alátámasztó elsődleges adatokat azonban nem tették közzé.

Ezen hatóanyagok bármelyikével kapcsolatosan közzétett egyéb klinikai adatok korlátozottan állnak rendelkezésre. Egy 36 fő COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő beteg részvételével készített nyílt vizsgálatban (ahol lehet tudni, melyik beteg melyik gyógyszert kapja) a hidroxi-klorokin alkalmazása (napi háromszor 200 mg, 10 napon át) során a SARS-CoV-2 RNS-e kisebb arányban volt kimutatható az orrból és garatból vett mintákon hat nap elteltével, mint azok esetében, akik nem kaptak célzott kezelést (70% szemben a 12,5%-kal). Ebben a vizsgálatban úgy tűnt, hogy az azithromycin kombinációja a hidroxi-klorokinnel további előnyökkel jár, azonban módszertani aggályok merültek fel a vizsgálat kontrollcsoportját illetően, valamint az azithromycin ebben a környezetben történő alkalmazásának biológiai alapja sem egyértelmű.

A korlátozottan rendelkezésre álló klinikai adatok ellenére, tekintettel a hidroxi-klorokin rövid távú használatának viszonylagos biztonságosságára és a laboratóriumi körülmények között tapasztalható antivirális hatásra, egyes orvosok úgy vélekednek, hogy ésszerű a hidroxi-klorokin (vagy klorokin) alkalmazása a kórházban fekvő súlyos betegek esetében, vagy azoknál, akiknél a súlyos fertőzés kockázata áll fenn, amennyiben ezen betegek nem vonhatók be egyéb klinikai tanulmányba. A hidroxi-klorokin alkalmazását megelőzően mérlegelni kell gyógyszertoxicitás lehetőségét (ideértve a QT szakasz megnyúlását és a retina toxicitást), különösképp azoknál a személyeknél, akik sokkal fogékonyabbak ezekre a hatásokra. Az optimális adagolás bizonytalan, különböző kezelési rezsimeket alkalmaznak, és azt mindenki hangsúlyozza, hogy otthoni öngyógyításra nem használható!

Tocilizumab – a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kezelési irányelveiben szerepel az interleukin 6 (IL-6) gátló tocilizumab alkalmazása súlyos COVID-19 megbetegedés és emelkedett IL-6 szintek esetén; a hatóanyag ilyen szempontból történő értékelése céljából klinikai vizsgálat folyamatban van.

Lopinavir-ritonavir – A lopinavir-ritonavir úgy tűnik, hogy csak kevés szereppel bír, vagy egyáltalán nem játszik szerepet a SARS-CoV-2 fertőzés kezelésében. Ez az eredetileg HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott kombinált proteázinhibitor laboratóriumi körülmények között hatékony volt a SARS-CoV ellen és állatkísérletek alapján úgy tűnt, hogy valamelyest hatékony a MERS-CoV ellen is. Egy 199 fő súlyos COVID-19 vírusfertőzésben szenvedő beteg részvételével készített randomizált vizsgálat során a 28. napon azonban nem volt különbség a gyógyulás idejét vagy a halálozási arányt illetően azoknál a betegeknél, akik a szokásos ellátáson felül lopinavir-ritonavir hatóanyagot kaptak (400/100 mg) naponta kétszer 14 napon át, azokhoz képest, akik csak a szokásos ellátásban részesültek.

Egyéb alkalmas gyógymódok lehetnek a béta-interferonok, valamint a gyógyult betegek vérszérumának alkalmazása, de korlátozottan vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre klinikai adatok ezekkel kapcsolatosan.

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs. fordító; Coronavirus disease 2019 (COVID-19), Kenneth McIntosh, MD (uptudate.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Koronavírus - 14 402 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 413 420 fő, közülük 6 200 225 fő a második, 3 888 311 fő a harmadik, 315 917...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Az omikron gyakorlatilag a falon is...

A budapesti Honvédkórház főigazgatója szerint a régióban jelentősen emelkedik a koronavírus-fertőzöttek aránya, de intenzív osztályon, illetve...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Meddig maradhatnak fertőzőképesek a...

Vajon mennyi ideig marad(hat)nak fertőzőképesek a koronavírusos emberek? A tudományos módszerekkel erre vonatkozóan összegyűjtött adatokat vesszük...

Amit a koronavírus...

A legtöbb COVID-19-ből felépülő ember rendelkezik valamilyen védelemmel a COVID-19 ellen az antitesteknek és egyéb immunválaszoknak köszönhetően....

A koronavírus-fertőzés és a vakcina...

Sokakban felmerül a kérdés: mi vált ki erősebb, hatékonyabb immunválaszt, a koronavírus-fertőzés által kiváltott, vagy a védőoltás által...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.