Koronavírus: három nap alatt hat kilót fogytam

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Koronavírus-fertőzése tüneteiről, a betegséggel való küzdelméről beszélt Chris Cuomo (New York polgármesterének testvére). A televíziós újságíró a CNN tudósítója, és dr. Sanjay Gupta amerikai idegsebész kérdéseire válaszolt.

„Szenvedtem, pocsékul éreztem magam, még úgy is, hogy nem voltak fulladásos tüneteim. Ezért nem is vittek kórházba. De otthon is lehet az ember kutyául, hacsak nem elképesztően szerencsés. Persze statisztikailag csak kevesen esnek ebbe a halmazba. Sorolhatnám, hány történetet hallottam ismerősöktől, akiknek 6-8-10, sőt akár 12 napon át volt nagyon magas láza. Sokan hiszik azt, velük ilyesmi úgyse történik meg. De igen! Bárki megbetegedhet, úgy, mint én, sőt, még rosszabbul is járhat!”

Három nap alatt csaknem 6 kilót fogyott, pedig felesége úgy próbált kedvében járni az ételekkel, mint udvarlása idején

„Hiába táplálkoztam, mintha mindent azonnal kiizzadtam volna! Sokszor hallani, hogy a láz a szervezet természetes reakciója, így akarja legyőzni a betolakodókat. De ha tartósan 40 fok fölött van, és ettől nagyon fáj a fejed, hallucinálsz, a fele se tréfa! Amikor halott apámat láttam az ágyam szélére ülni, mondván, látogatóba jött, ezt az élményt nem kívánom senkinek.

A homlok-, arcüregi gyulladás olyan nyomást gyakorolt a szemem idegeire, hogy alig láttam. Azt se tudtam elképzelni, hogy valaha képes leszek értelmes gondolatra, szellemi munkára. Ilyenkor hiába a számok. Igen, 80%-ról beszélnek, akik szinte gond nélkül megússzák. De ki tudhatja magáról, hogy ő közéjük tartozik-e? Csak azt üzenhetem a végtelenül nemtörődöm embereknek, akik nem veszik komolyan a vírust, a megelőzési technikákat, távolságtartást, ha már magukkal szemben ilyen felelőtlenek, ne sodorjanak másokat veszélybe!

Nem tudhatja senki, hogy a megúszók közé tartozik, viszont felelős lesz azért, hogy továbbadja a benne akár észrevétlenül meglévő vírusokat.”

A CNN interjú-készítői arról is kérdezték Chris Cuomót, hogy korábbi olvasmányai és friss személyes tapasztalatai alapján, milyen tanulságot vont le magának?

„Úgy látom, az interneten sok a hamis hír, a félrevezető, sőt veszélyes tanács. Tudjuk, hogy általában véve hasznos lehet a vitaminszedés. De ha olyan elképesztő dózisokról olvasni, mint amiket egyesek mostanában ajánlanak, gyorsan meneküljünk el az ilyen oldalakról. A 10, sőt 20 ezres egység hihetetlenül nagy kárt okozhat a szervezetben. Figyelem, rengeteg ember bármit megtesz kétségbeesésében, alá nem támasztott, tudománytalan javaslatokba kapaszkodik, hátha ez vagy az segít.

De a neten ajánlottak többségére nincs semmi bizonyíték. Azt viszont tudjuk, sokan húznak hasznot mások csodaváró reménykedéséből. Ne dőljünk be. Nekem a csirkeleves segített, mert jól esett, és ezt nem lehet túladagolni. Senkit nem akarok megijeszteni, én is túl leszek rajta – bár most is van még lázam, 38 fölött lehet, de nem mérem folyamatosan. Estére lehet magasabb – gyerekkorunkban megtanultuk, ez így működik, így próbál a szervezet úrrá lenni a vírus-támadáson. Majd elmúlik. De nem mondhatom, hogy ne volna rémes ez az állapot. Üzenem a nézőknek, vigyázzanak magukra és másokra!”

Chris Cuomo, New York polgármestere öccse szavainak külön nyomatékot adnak a legújabb hírek. A város a járvány fő gócpontjának számít az USA-ban. Hétvégén tették közzé, hogy a mentőszervezetek legújabb protokollja 20 percben maximálja az újraélesztést. Ha ennyi idő alatt nem sikerül helyreállítani a keringést, sorsára (halálára) hagyják az érintettet, nem viszik kórházba. Ott ugyanis a többi, szívmegállásos kísérő-tünetet nem produkáló COVID-19 beteget kell az orvosoknak ellátniuk.

„Mintha háborús helyzet volna, sok áldozatot kell hátra hagynunk”, mondta a 3 ezer mentőst/tűzoltót képviselő FDNY EMS alelnöke, Michael Greco. Arról is beszámolt, nincs minden mentősnek megfelelő maszkja, védőfelszerelése, aggódnak maguk és családjuk egészsége miatt. Ezért egyesek az autójukban alszanak, mások végrendeletüket írják, mert nem tudják, mivé fejlődik még, meddig tart ez az egész járvány."

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.