• Jakab Ferenc virológus szerint ellaposítottuk a járványgörbét

    Szerző: WEBBeteg.hu

    A koronavírus-kutató akciócsoport vezetője, Jakab Ferenc professzor szerint most úgy tűnik, hogy látszik az eddigi intézkedések eredménye. A virológus videóinterjúban beszélt az immunitás kialakulásáról és a gyógyszerkísérletek helyzetéről is.

    A megtett intézkedések és az emberek hozzáállása alapján azt mondta, hogy „úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk” - jelentette ki Jakab Ferenc a pécsi univTV-nek adott élő videointerjújában.

    Ez azt jelenti, hogy sikerült érdemben lassítani a vírus terjedését, azonban nincs szó arról, hogy végéhez közeledne a járvány. A virológus azt hangsúlyozta, hogy a járvány tetőzésével kapcsolatosan egyelőre csak a matematikai számításokra tudnak támaszkodni. Hogy meddig fog tartani ez az időszak, az nagyon sok tényezőtől függ, jelenleg nem lehet megmondani.

    Kialakul az immunitás?

    A kutató szerint az ezzel ellentétes hírek ellenére nagyon kicsi annak az esélye, hogy a fertőzésen átesett, gyógyult beteg másodszor is megbetegedjen. "Nagyon keveset tudunk a vírusról, de az eddigi szakirodalmi adatok alapján úgy tűnik, hogy 1-3 évig minimum védettek vagyunk a vírussal szemben."

    Hirdetés

    Ígéretes gyógyszerkísérletek

    A folyamatban lévő gyógyszerkísérletek - elsősorban a meglévő, forgalomban lévő készítmények alkalmazásának lehetősége a koronavírusos esetekben - ígéretesek. Bár még egyikről sem bizonyosodott be, hogy valóban hatékonyak, mivel a klinikai tesztsorozat még folyamatban van, vannak biztató eredmények. Jelenleg a "fél világ" folytat gyógyszerkísérleteket.

    A virológus szerint az új típusú koronavírus genetikai kódjának megismerése az alap és alkalmazott kutatásokban is nagyon fontos lépés. Ezáltal nyomon követhető annak terjedés, esetleges mutálódása, az eredmények pedig felhasználhatóak a gyógyszerkutatásokban is.

       Dr. Jakab Ferenc virológus, Pécs   

    Tartsuk ba a szabályokat!

    "Tudom, hogy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjunk a járványt lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterhelésről" - hangsúlyozta a kutatócsoport vezetője.

    A professzor mindenkit arra kért, továbbra is legyenek türelemmel és tartsák be a szabályokat, minimalizálják a találkozásokat, kontaktusokat.

    A teljes interjú ide kattintva nézhető meg.

    (WEBBeteg.hu/univTV)

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    Módosítva: 2020.03.30 09:10, Megjelenés: 2020.03.30 09:10
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Országos tisztifőorvos: a járvány lecsengő szakaszában van

    Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ez is azt igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában van - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

    Koronavírus - Több mint 2,1 millióan épültek fel a betegségből világszerte

    A világban 5 millió 407 ezer 701-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 345 060, a gyógyultaké pedig 2 millió 168 ezer 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.