A HCV fertőzöttség helyzete Magyarországon

szerző: Dr. Makara Mihály
megjelent:

A felmérések alapján Magyarországon a lakosság körében a hepatitis C vírus (HCV) előfordulása 0,5-0,7%, azaz hetvenezer ember találkozott a vírussal és közülük ötvenezer ma is hordozza, illetve terjeszti a betegséget.

Az előfordulási gyakoriság jóval magasabb (kb. 2%) a 45 év feletti emberek között. A kórházba járó, egészségügyi ellátást rendszeresen igénybe vevő betegek között az arány még magasabb; így például egy francia vizsgálatban a CT-vizsgálatra kerülő betegek között 9 százalékos előfordulási gyakoriságot találtak.

Májgyulladásos betegek táplálkozása
A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak. Májgyulladásos betegek táplálkozása

A hepatitis C-ben szenvedő betegek többsége fáradékonyságon, illetve jellegtelen panaszokon kívül teljesen tünetmentes, sőt akár májenzim értékeik is a normál tartományban lehetnek. A betegség igen lassan, 20-50 év alatt pusztítja a máj állományát, míg végül a májzsugor, majd a májrák kialakul. Leginkább akkor kell gyanakodni a hepatitis C vírus jelenlétére, ha a korcsoport, illetve a rizikótényezők erre utalnak, úgy mint az 1992 előtti vérátömlesztés, kábítószer-használat, börtönviselt, tetovált ember. A betegség terjedése manapság ritka, de a tűsérülés 1-3% valószínűséggel átviheti a vírust, egészségügyi dolgozók között ennek megfelelően szintén az átlagot meghaladó gyakorisággal találkozhatunk a HCV-vel.

Ha tűsérülés ér egy egészségügyi dolgozót vagy - pl. egy sérülés ellátásakor - valaki vérrel kerül kapcsolatba, akkor fontos, hogy azonnal megvizsgálják azt a személyt, akinek a vére fertőzést okozhatott.

Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja a gyorsteszt, mely megbízható és szerencsére már hazánkban is rendelkezésre áll.

(Dr. Makara Mihály)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.