Új baktériumtörzs felelős a fertőzésekért

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A fertőzést az EHEC-baktériumok egy teljesen új, mutáns törzse okozza. Németországban nőtt a halálos áldozatok száma.

Az EHEC okozta bélfertőzésért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, az Escherichia coli baktérium egy eddig még fel nem fedezett törzse a felelős. A WHO szerint, a genetikai vizsgálatok egyelőre azt mutatták ki, hogy két E. coli baktérium mutánsa lehet az új törzs.

Hilde Kruse, a WHO élelmiszerbiztonsági szakértője azt állítja, hogy ezt a törzset korábban sosem mutatták ki egyetlen páciensnél sem. Az új baktériumtörzs a korábbi ismert változatoknál több méreganyagot produkál.

Antitest-terápia
Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg. Antitest-terápia

Hamburgban a járványnak 3 halálos áldozata van, az országban 17-en haltak meg.

Egy EHEC-cel súlyosan fertőzött várandós nőt antitest-terápiával kezelnek a Fuldai Klinikán. A kezelést szerdán késő este kezdték meg, mondja Daniel Jasperson infektológus. A neurológiai leletek alapján látható javulás. Az öt hónapos terhes kismamánál a múlt szombaton jelentkeztek a hemolitikus urémiás szindróma tünetei, idegi zavarok és epilepsziás roham.

Antitest-terápia
A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák. A baktériumok károsítják a bélsejteket, kiválasztott méreganyagaik megtámadják a vese és a gyomor-bél traktus ereinek sejtjeit, sőt néha még az agysejteket is. Az EHEC-fertőzések 6-8%-ában alakul ki hemolitikus urémiás szindróma. Bővebben a hemolitikus urémiás szindrómáról>>

A fiatal nőt intenzív osztályon kezelik, mondta Jaspers. Veseelégtelenség miatt dialízist kap. Az elkövetkező napokban megismétlik az antitest-terápiát is. Jaspers elmondta, hogy a kezelés során az anya egészségét helyezik előtérbe.

Noha EHEC-fertőzés esetén, az antitest-terápia nem engedélyezett, korábban két gyermeknél már sikeresen alkalmazták. A nő és férje beleegyezetek a kezelésbe.

Hamburgban is így kezelnék a pácienseket. Terhes nők kezelésére korábban még nem alkalmazták ezt a módszert.

A nő május közepén került a kórházba véres hasmenés miatt. Szerdán neurológiai zavarok alakultak ki. Minden valószínűség szerint Hamburgban fertőződött meg.

Nagy- Britanniában hét ember betegedett meg. A Londoni Egészségügyi hatóság közlése szerint, a brit és a németországi fertőzések összefüggésben állnak egymással. A hét nagy-britanniai fertőzött közül, hárman rövid ideig Németországban tartózkodtak, a többiek pedig német állampolgárok.

Az EHEC-kórokozó által okozott hemolitikus urémiás szindróma következtében, a 17 német állampolgár mellet, egy korábban Németországban tartózkodó svéd nő is életét vesztette.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Die Welt , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.