EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok.

Az alábbi óvintézkedésekkel védekezhet a fertőzéssel szemben:

 • A tejet fogyasztás előtt főzze fel, vagy pasztörizált és ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet válasszon.
 • A kisgyerekek, a gyenge immunrendszerű és idős emberek nem fogyaszthatnak felfőzetlen tejet és friss húsárut.

Halálos kimenetelű véres hasmenés

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A fertőzés okozta halálesetek száma az eddigi adatok szerint három. Mi okozza a járványt?>>
 • Alaposan mosson kezet, különösen ételkészítés előtt és után, és minden alkalommal mielőtt és miután nyers húshoz ér.
 • A nyers húst a többi élelmiszertől elkülönítve tárolja, és a húsok elkészítése során ne használja ugyanazt a vágódeszkát és kést, amit más ételek elkészítéséhez (pl. zöldségaprításhoz).
 • A nyers hússal érintkezett felületeket és eszközöket tisztítsa meg azonnal és alaposan forró szappanos vízzel, és törölje szárazra őket.
 • A törlőrongyot és a kéztörlőt nyers hús elkészítése után alaposan mossa ki legalább 60 oC-os vízben.
 • Fogyasztás előtt alaposan mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket, hámozza is meg őket.
 • EHEC-baktériumok közvetlenül is átkerülhetnek emberre fertőzött állatról, vagy annak ürülékéről. Ezért mindig figyeljen oda a kisgyermekekre az állatsimogatókban.
 • Ha kérődző állatokhoz ér, - amilyen a szarvasmarha, a juhok, a kecskék - vagy a velük érintkező földhöz, talajhoz, azután alaposan mosson kezet szappannal és vízzel, majd gondosan törölje meg kezeit.
 • Ne egyen és ne igyon állattartó helyek és kifutók közelében.
 • Mivel a fertőzés emberről emberre is terjed, ügyeljen a gondos személyes higiéniára, és mosson rendszeresen kezet.
 • A fertőzötteknek alkoholos kézfertőtlenítő szerrel kell kezet mosniuk, főként a WC használata után.
 • A fertőzött személyek bármilyen testfolyadékával vagy anyagcseretermékével kapcsolatba került felületeket, azonnal le kell mosni és fertőtleníteni.
 • Az egyszer használatos kesztyű viselése kiegészítő védelmet nyújt.
 • Akinek hasmenése van, nem készíthet, és nem szolgálhat fel semmilyen élelmiszert, ételt vagy italt.

Diplomáciai háborút okozhat a németországi hasmenésjárvány

Diplomáciai háborúhoz vezethet a németországi hasmenésjárvány, amely eddig négy halottat és több száz megbetegedést követelt. A hamburgi higiéniai intézet ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán.

Berlini értesülések szerint, Madridban megdöbbenéssel, illetve hitetlenkedéssel fogadták a hírt. Az illetékes spanyol hatóságok egyelőre hivatalosan nem nyilatkoztak, állásfoglalást későbbre ígértek. A E. coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés, május közepén Észak-Németországban kezdődött. Csütörtöki értesülések szerint, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt. A Robert Koch német országos járványügyi intézet szerda esti közleményében még arra gyanakodott, hogy a fertőzés forrása elsősorban észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet. Az intézet a lakosságot arra szólította fel, hogy nyers formában lehetőleg kerülje az említett zöldségfajták fogyasztását.

A hírek szerint a felhívás nyitott fülekre talált, és paradicsomot, uborkát, valamint salátát szinte egyáltalán nem vásároltak az emberek. A hamburgi higiéniai intézet illetékese csütörtök délután megerősítette, hogy az EHEC baktérium nyomait több Spanyolországból származó, kisebb méretű salátauborkán is kimutatták. Az intézet képviselője azt azonban nem zárta ki, hogy a spanyol uborkán kívül a kórokozó baktériumot más élelmiszereken is felfedezhetik. Mindenesetre a spanyol uborka árusítását, szinte valamennyi élelmiszer-áruházlánc egy csapásra beszüntette. A német parasztok szövetsége egyébként - még a hamburgi bejelentés előtt - lehetségesnek tartotta, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza.

A szövetség most arra szólította fel a lakosságot, hogy semmi esetre sem spanyol, hanem csak német uborkát vásároljon. Egyben annak a reménynek adott hangot, hogy a hamburgi bejelentés az emberek, illetve a vásárlók körében kialakult szorongás enyhüléséhez vezethet. A hatóságok viszont arra intettek, hogy egyelőre nincs helye a megkönnyebbülésnek.

A vizsgálatokat tovább folytatják, és megvárják, hogy miként terjed tovább a hasmenésjárvány. Az egészségügyi illetékesek egyelőre nem oldották fel a német uborka, valamint a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett zárlatát sem.

(MTI)

(WEBBeteg – B. M:; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

A gyulladáscsökkentő szerek nem...

Egy új klinikai próba semmiféle nyomát nem találta annak, hogy a nemszteroid gyulladáscsökkentők használata megnövelné a koronavírus-fertőzés...

Megkezdődött a Janssen-vakcina...

Péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját a vakcinainfo.gov.hu-n - emelte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi...

Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos...

Utazók hasmenése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is...

Hasmenés - Okok és kezelési...

A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses...

Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a...

Hemolitikus urémiás szindróma

A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.