EHEC-fertőzés: így lehet védekezni ellene

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben. A zöldségekre az állatok vizeletével is rákerülhetnek a veszélyes baktériumok.

Halálos kimenetelű véres hasmenés

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. Mi okozza a járványt?

Az alábbi óvintézkedésekkel védekezhet az EHECffertőzéssel szemben

  • A tejet fogyasztás előtt főzze fel, vagy pasztörizált és ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet válasszon.
  • A kisgyerekek, a gyenge immunrendszerű és idős emberek nem fogyaszthatnak felfőzetlen tejet és friss húsárut.
  • Alaposan mosson kezet, különösen ételkészítés előtt és után, és minden alkalommal mielőtt és miután nyers húshoz ér.
  • A nyers húst a többi élelmiszertől elkülönítve tárolja, és a húsok elkészítése során ne használja ugyanazt a vágódeszkát és kést, amit más ételek elkészítéséhez (pl. zöldségaprításhoz).
  • A nyers hússal érintkezett felületeket és eszközöket tisztítsa meg azonnal és alaposan forró szappanos vízzel, és törölje szárazra őket.
  • A törlőrongyot és a kéztörlőt nyers hús elkészítése után alaposan mossa ki legalább 60 oC-os vízben.
  • Fogyasztás előtt alaposan mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket, hámozza is meg őket.
  • EHEC-baktériumok közvetlenül is átkerülhetnek emberre fertőzött állatról, vagy annak ürülékéről. Ezért mindig figyeljen oda a kisgyermekekre az állatsimogatókban.
  • Ha kérődző állatokhoz ér, - amilyen a szarvasmarha, a juhok, a kecskék - vagy a velük érintkező földhöz, talajhoz, azután alaposan mosson kezet szappannal és vízzel, majd gondosan törölje meg kezeit.
  • Ne egyen és ne igyon állattartó helyek és kifutók közelében.
  • Mivel a fertőzés emberről emberre is terjed, ügyeljen a gondos személyes higiéniára, és mosson rendszeresen kezet.
  • A fertőzötteknek alkoholos kézfertőtlenítő szerrel kell kezet mosniuk, főként a WC használata után.
  • A fertőzött személyek bármilyen testfolyadékával vagy anyagcseretermékével kapcsolatba került felületeket, azonnal le kell mosni és fertőtleníteni.
  • Az egyszer használatos kesztyű viselése kiegészítő védelmet nyújt.
  • Akinek hasmenése van, nem készíthet, és nem szolgálhat fel semmilyen élelmiszert, ételt vagy italt.

Diplomáciai háborút okozhat a németországi hasmenésjárvány

Diplomáciai háborúhoz vezethet a németországi hasmenésjárvány, amely eddig négy halottat és több száz megbetegedést követelt. A hamburgi higiéniai intézet ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán.

Berlini értesülések szerint, Madridban megdöbbenéssel, illetve hitetlenkedéssel fogadták a hírt. Az illetékes spanyol hatóságok egyelőre hivatalosan nem nyilatkoztak, állásfoglalást későbbre ígértek. A E. coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés, május közepén Észak-Németországban kezdődött. Csütörtöki értesülések szerint, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt. A Robert Koch német országos járványügyi intézet szerda esti közleményében még arra gyanakodott, hogy a fertőzés forrása elsősorban észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet. Az intézet a lakosságot arra szólította fel, hogy nyers formában lehetőleg kerülje az említett zöldségfajták fogyasztását.

A hírek szerint a felhívás nyitott fülekre talált, és paradicsomot, uborkát, valamint salátát szinte egyáltalán nem vásároltak az emberek. A hamburgi higiéniai intézet illetékese csütörtök délután megerősítette, hogy az EHEC baktérium nyomait több Spanyolországból származó, kisebb méretű salátauborkán is kimutatták. Az intézet képviselője azt azonban nem zárta ki, hogy a spanyol uborkán kívül a kórokozó baktériumot más élelmiszereken is felfedezhetik. Mindenesetre a spanyol uborka árusítását, szinte valamennyi élelmiszer-áruházlánc egy csapásra beszüntette. A német parasztok szövetsége egyébként - még a hamburgi bejelentés előtt - lehetségesnek tartotta, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza.

A szövetség most arra szólította fel a lakosságot, hogy semmi esetre sem spanyol, hanem csak német uborkát vásároljon. Egyben annak a reménynek adott hangot, hogy a hamburgi bejelentés az emberek, illetve a vásárlók körében kialakult szorongás enyhüléséhez vezethet. A hatóságok viszont arra intettek, hogy egyelőre nincs helye a megkönnyebbülésnek.

A vizsgálatokat tovább folytatják, és megvárják, hogy miként terjed tovább a hasmenésjárvány. Az egészségügyi illetékesek egyelőre nem oldották fel a német uborka, valamint a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett zárlatát sem.

(MTI)

(WEBBeteg – B. M:; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.