Agyvelőgyulladás téma

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - 2022-07-08 11:33
Kullancsencephalitis
A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika - 2022-05-18 13:03
Kullancs
A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

Kullancs elleni védőoltás

WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa - 2021-06-15 14:03
Kullancs elleni védőoltás
A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik, melyből kétféle létezik.

Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik

WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa - 2021-05-25 14:33
Kullancs
Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. Az embereket és állatokat is veszélyeztető kórok közül az emberek szempontjából a négy legfontosabb betegség (kullancsencephalitis, Lyme-kór, TIBOLA, nyúlpestis) tüneteiről, lappangási idejéről, kezeléséről és a prognózisáról is bővebben olvashat cikkünkben.

Primer amőbás meningoencephalitis (PAM)

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2020-07-13 16:03
Primer amőbás meningoencephalitis
A Naegleria fowleri (közismert nevén az agyevő amőba) egy szabadon élő, mikroszkopikus amőba (egysejtű organizmus), ami az agy ritka és pusztító fertőzését, úgynevezett primer amőbás meningoecephalitis-t (primer amőbás agyvelő- és agyhártyagyulladás (PAM)) okozhat.

Az agyvelőgyulladás

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - 2019-05-29 14:33
Agyvelőgyulladás
Az agyvelőgyulladás (encephalitis) az idegrendszer betegsége, ami az agyvelő beszűrődésével és idegi alkotóelemek károsodásával jár. Magyarországon az esetek jelentős részében a kullancsencephalitis-vírus és a herpeszvírus a betegség oka.

Kullancs okozta kórok - Figyelje a tüneteket!

Naturwell Életmód Központ - 2018-05-01 09:41
A hétköznapok sodrásában a környezetváltozás, a jó levegő, a napfény nélkülözhetetlenek. A természetbe járók és kirándulók, de a szabadba kimozdulók számára is egyre nagyobb terhet jelent a kullancsveszély. A parkokban, erdőkben és kertekben ezek a nemkívánatos élőlények is várnak ránk, ezért érdemes a megelőzés és a kezelés lehetőségeit időben átgondolnunk.

A Lyme-kór kórokozója a magzatot is megfertőzheti

Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus - 2017-05-01 05:21
A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk. A másik kullancsok által terjesztett betegség, a Lyme-kór szövődményei ellen azonban csak a mielőbbi felismerés, és az idejében megkezdett antibiotikum kezelés nyújt védelmet. Ez különösen fontos kismamák esetében, a kórokozó ugyanis a magzatot is megfertőzheti, és a fertőzés koraszülést is okozhat.
Csípés nélkül is okozhat megbetegedést az egyébként kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis), a nyers házi tej is lehet vírushordozó - figyelmeztetett Schneider Ferenc infektológus, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa.
Bakteriális fertőzés okozta agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás kislány - erősítette meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei tisztifőorvosa kedden az MTI-nek, hozzátéve: egyetlen megbetegedés történt, tragikus következménnyel járt, de járvány nincs.

Gennyes agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2012-09-17 20:11
A kora nyári időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, a gennyes agyhártyagyulladás és a kullancs közvetítette agyvelőgyulladás.

Fokozott a kullancsveszély - Hogyan védekezzünk?

Független Hírügynökség - 2010-05-29 09:07
Gyorsabban szaporodnak és nagyobb területen terjeszkednek a kullancsok Magyarországon. A vérszívók súlyos betegségeket terjesztenek, például évről évre emelkedik az agyhártya- és agyvelőgyulladásos megbetegedések száma.

Milyen kórokat terjeszthet a kullancs?

Független Hírügynökség - 2010-03-11 20:37
A testben talált kullancs potrohában van a betegséget terjesztő baktérium és vírus, ezért az állat kiszedésekor ezt a részét nem szabad megnyomni. Ha a kiszedéskor a kullancs feje a bőr alatt marad, nem kell megijedni, hiszen nem ez fertőz, és előbb-utóbb magától ki is löki a szervezet.

A nyugat-nílusi vírus okozta fertőzések

WEBBeteg összeállítás - 2008-11-13 09:10
A betegségek kórokozója: a flaviviridae családba tartozó nyugat-nílusi vírus, melyet 1937-ben Uganda West Nile tartományában megbetegedett személy véréből izoláltak először.

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás sajttól?

Független Hírügynökség - 2008-08-29 08:45
Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást kapott egy osztrák pásztor és három családtagja házi készítésű sajttól. Erről tudományos cikkben számolt be a bécsi orvosegyetem virológiai intézetének két szakértője.

Az agyvelőgyulladás mennyire fertőző?

Orvos valaszol - Dr. Kerekes Éva - 2014-01-23 17:25
Egy barátom pár órája halt meg herpesz okozta agyvelőgyulladásba, szeretném tudni hogy mennyi az esélye annak hogy elkaphattam illetve hogy ez egyáltalán lehetséges-e? Nincs semmilyen tünetem csak nem szeretnék rögtön a kórházba futni ha fájna a fej

őssejtbeültetés után agyvelőgyulladás

Orvos valaszol - Dr. Kerekes Éva - 2012-11-15 19:14
Üdvözlöm! Olyan kérdésem/problémám lenne, hogy a testvéremnél őssejtbeültetés történt, 2012.10.17.-én feküdt be a klinikára. Minden jól ment, jól is volt egészen múlthét csütörtökig, amikor ugyanis teljesen zavarodottan kezdett viselkedni, össze v

Egy elfogadható betegség!

Orvos valaszol - Dr. Kerekes Éva - 2012-11-14 10:58
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapámat nov.6.-án vitte be a mentő a kórházba a következő tünetekkel! Aluszékonyság, izzadás, láz, tudatvesztés, később agresszivitás! A kórház elsődleges diagnózisa, 3 órás vizsgálgatások után: agyvelőgyulladás! Közbe

Vírusos agyvelő gyulladás

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2009-12-19 14:27
Tisztelt Doktor! Főnökömnek vélhetően vírusos agyvelő gyulladása van. Jelenleg is vizsgálják. Kérdésem az, ha egy irodában voltam vele ritkán, naponta egyszer kétszer megfertőződhettem-e? A pontos diagnózisa még nincs felállítva. Félek mert van

GYermek neurologia

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-04-29 09:48
Tisztelt Doktor Úr/Nő Múlthét csütörtökön encephalitis miatt roham mentő vitte el 1éves unoka öcsémet.akinek súlyos görcsei voltak ennek megelőzése illetve kivizsgálása alatt altatásba rakták..szombaton ébresztették volna fel de azóta sem ébredt fel