• Dr. Lavicska Enikő: háziorvosi légkörben nőttem fel, nem is választhattam volna más hivatást

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A harmadik helyig jutott dr. Lavicska Enikő háziorvos praxisa, amely Budapesten, a XX. kerületben található. Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton elért siker meglepte, és egyben hálás a betegeinek, illetve korábbi és jelenlegi asszisztensének. Ugye, önöknek is ismerős családnév a Lavicska?

    Milyen gyermekkora volt, honnan származik?

    Édesapám falusi körzeti háziorvos volt Pest megye legdélibb részén, a ceglédi járáshoz tartozó Jászkarajenőn. Hatalmas körzet tartozott hozzá, főként a tanyavilág, ahová kezdetben lovaskocsival járt ki, majd motorral, később pedig autóval közlekedett. A rendelő egy épületben volt a házunkkal, tulajdonképpen egyetlen ajtó választotta el a családot a betegektől. Én ebben a környezetben nőttem fel három testvéremmel együtt. Volt, hogy az ügyeleti csengőre ébredtünk, vagy arra, hogy édesapám telefonon hívja a mentőt. Nem is zártuk a házunk ajtaját, mert mindig voltak nálunk.

    A nehézségek ellenére tudta, hogy háziorvos lesz?

    Nem is volt kérdéses, hogy milyen pályát válasszak, lebeszélni nem akart, bár nem is tudott édesapám, édesanyám féltett, azt mondta, nem nőnek való pálya. Igaza volt, valóban nehéz hivatás, bár a kórházban havonta több ügyeletet vállaló orvoskollégáim sokkal nagyobb terhet cipelnek, folyamatos készenlétben dolgoznak.

    Hirdetés

    Amikor a Semmelweis Egyetem ÁOK-ra jártam, tudtam, hogy a gyakorlati időm egy részét otthon, édesapám mellett fogom eltölteni, ugyanis ennél jobb, széleskörű körzeti rendelőt nem ismertem, mindent megtanulhattam mellette. Mindenféle esettel találkoztunk: édesapám szülést vezetett le, életet mentett, ha késett a mentő, mert a 25 kilométerrel messzebb található Ceglédről érkezett csak segítség. A gyakorlati időm többi részét Budapesten, a központi ügyeleten és a mentőknél végeztem.

    A többi testvére is hasonló pályát választott?

    Egyedül én döntöttem úgy, hogy háziorvos leszek. A családban visszamenőleg több orvos, sőt, háziorvos volt: nagyapám is körzeti orvosként dolgozott, és a rokonok között is találunk ilyen hivatást választót. Kimondható, háziorvos dinasztia a Lavicska család.

    Lavicska, Lavicska. Sokat gondolkodtam a családnevükön...

    Édesapám, dr. Lavicska Kálmán volt a tévédoktor, a Magyar Televízióban vezetett műsort, a rendelése után felvette az öltönyét, és felutazott Budapestre, a Szabadság térre. Csodálattal néztem ezeket a műsorokat, büszke voltam, büszke vagyok rá.

    Akkor a jó értelemben vett sztárság övezte a családját?

    Igen. Nem tudtunk úgy elmenni nyaralni, hogy ne állítsák meg, ne kérdezzenek tőle, ne köszöntsék jó ismerősként. Édesapám nyugodtan, magabiztosan kezelte ezeket a közeledéseket, mindenkire jutott ideje. Sok időt töltöttünk Leányfalun, ahol volt egy nyaralónk, ott is sokszor megkerestek bennünket.

    Miként és mikor került a XX. kerületbe?

    Oda mentem férjhez. 1999-ben végeztem az egyetemen, megszületett a lányom, majd a szakvizsgára a Dél-pesti Kórházban készültem. Közben megszületett a fiam. 2006-tól dolgozom ebben a praxisban, immár tizenharmadik éve.

    Jelenleg is tanul...

    Igen, üzemorvostan szakvizsgára készülök egy XI. kerületi üzemorvosi rendelőben, idén végzek. Nagy terveim vannak a közeljövőre: szeretném összehangolni a két szakterületet, mert sajnos nagyon ritkán jutnak el a háziorvoshoz az aktívan dolgozó felnőttek, a szűrővizsgálatukra pedig igen kevés idő jut.

    A prevenció a szívügyem! Szeretnék egészségmegőrző rendelést is végezni, bár sajnos túlterhelt a praxisom. Annak idején 1700 beteggel vettem át, ami ideális volt, jelenleg pedig közel 2000 kerületi jár hozzánk. Naponta 50-60 páciens keresi fel a rendelést, van rá példa, hogy sokat várakoznak, ezért megoldást kellett keresnünk a problémára. Egyrészt nem tervem a praxislétszám további bővítése, másrészt novembertől elindul a betegirányító rendszerünk, amely jól vizsgázott Békés megyében. Otthonról bejelentkezhet a beteg, megnézheti, hányan várakoznak előtte, időben érkezik, sőt, összehangolható a rendelőbe foglalás nélkül megjelenő esetekkel is. Ennek köszönhetően megszűnik vagy lecsökken a várakozási idő, nyugodtabbak lesznek a betegek, a mi munkánk is gördülékenyebbé válik, ugyanis a zsúfoltság, a hosszú várakozási idő nem csupán a betegek számára, hanem a háziorvos és az asszisztens számára is terhet jelent.

    Milyen érzés volt megtudnia, hogy benevezték az Év praxisa a Kárpát-medencében pályázatra? Ráadásul egészen a harmadik helyig jutottak...

    Meglepett, amikor az egyik betegem elárulta, hogy beneveztek, aztán bekerültünk az első tíz praxis közé Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton. Számomra már ez is hatalmas ajándék volt! Nem is értem, mit keresek itt, ilyen fiatalon. Ez egyfajta életműdíjként is felfogható, bár 45 évesen még korai. Nagyon sok tervem van még.

    Amikor elolvastam a betegeim ajánlásait, bevallom, elsírtam magamat. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen mély nyomot hagyott az emberekben a munkánk, a gyógyítás, az odafigyelés.

    Édesapám azt mondta annak idején, hogy nagyon sok energiát fog kivenni belőlem ez a hivatás, de ha alázattal, szeretettel végzem, vissza is kapom.

    Emlékszem, amikor először kaptam a betegemtől egy levelet, még a kórházban, eltettem egy ládikába, azóta is őrzöm, és minden ilyen köszöntést ott gyűjtök. Voltak nehezebb időszakok, amikor bizony erőt, új lendületet adtak ezek az írások.

    Marad ideje a kikapcsolódásra?

    Nagyon szeretünk kirándulni, túrázni, biciklizni a családdal, a barátokkal. Minden évben tervezünk európai városnéző utazást.

    Az orvosok jóléte!

    Dr. Győrffy Zsuzsa egyetemi docens vezetésével készült néhány éve egy kutatás a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetben, és kiderült: az orvosok jólétét nagyban befolyásolják a betegek nem anyagi jellegű elismerései, azaz a hála vagy akár a köszönőlevél. Úgy gondolom, mindennél többet ér a kedves szó, mint egy pénzzel teli boríték – mondja a háziorvos, aki ha tehetné, elindítana egy „Kinek legyünk hálásak?” mozgalmat.

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Kép forrása: Az év praxisa a Kárpát-medencében

    Legutóbb frissült: 2018.10.18 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Dr. Csullag Zsolt háziorvos: az alapellátás az első lépcsőfok, itt sok minden eldől!

    Első helyezést ért el a györei háziorvosi rendelő Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton hazai kategóriában. Dr. Csullag Zsolt 2011. szeptember elseje óta állandó háziorvosa a Tolna megyei településnek, asszisztensével öt éve dolgoznak együtt. Azt mondja, nagyon fontos az orvos-beteg kapcsolat és kommunikáció.

    Dr. Molnár Károly, a méhészkedő mezőkövesdi háziorvos, aki megvalósította felesége álmát

    Dr. Molnár Károly praxisa szerezte meg a második helyet Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton. Feleségével közösen látják el a betegeket, jól összeszokott páros. Megismerkedésükről, a mezőkövesdi betegekről, a megvalósuló célokról mesélt a WEBBeteg.hu portálnak a háziorvos.

    Dr. Fodor Zsuzsanna: eddig nem tapasztalt összefogás jellemezte a falut

    Pusztaföldvár egyetlen háziorvosa négy éve dolgozik az 1600 fős településen, de már eddig is több fejlesztést, változtatást valósított meg, mint több tíz éve praktizáló pályatársai: betegirányító rendszer, modern betegvizsgáló készülék, barátságos váróterem.

    Dr. Mangó Gabriella: egészként tekintem és így is kezelem a betegeimet

    A betegre egészként kell tekintenünk, fizikai-szellemi-lelki összességében, és ezektől függ a kezelés, a gyógyszerszedés és a gyógyulás is – véli dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.

    Dr. Kovács György Zoltán: a Teljesség az új kulcsszó!

    Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat diplomája az ékköve mindegyiknek, ahogyan Dr. Kovács György Zoltán fogalmazza: az összes elismerés betetőzése. A nyugdíjas háziorvos Körösladány Díszpolgára, több helyi és országos kitüntetés birtokosa.

    Dr. Kormány Zsolt: az elismerés az összes háziorvosi praxisnak szól

    A Gubacsi lakótelep egy külön kis világ, alig 8oo fő lakja. A családok háziorvosa, dr. Kormány Zsolt 37 éve dolgozik itt. Közel 15oo betege van, nem csak innen, hanem a környező területekről, sőt vidékről is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.