Meddig lesz egészséges a férfi?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A magyar férfiak 64,1 évig élhetnek egészségben, a nők pedig néhány évvel tovább, 69,5 évig - legalábbis a WHO kimutatása alapján. Nem vagyunk előkelő helyen, de jó hír, hogy 2000 óta javulást tapasztalhatunk.

A modern társadalmakban növekszik az időskorúak aránya és egyúttal a nem fertőző krónikus, valamint degeneratív betegségek előfordulási gyakorisága is. A jelenség kapcsán felmerült az igény olyan mutatószámok kialakítására, amelyek együttesen értelmezik az élettartam-növekedést és az egészségi állapotot (a várható élettartam két részre osztható: az egészségben és a betegségben eltöltött várható élettartamokra).

Az egészségben várható élettartam (HLY) megmutatja, hogy egy 0 és egy 65 éves személy (külön számolva a nőket és a férfiakat) mennyi egészségben eltöltött életévre számíthat még az adott év halandósági viszonyai mellett. A mutatót korlátozottság nélküli várható időtartamnak (DFLE) is nevezi az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Gyakran a születéskor várható élettartamot adják meg a kutatásokban, amely hazánkban 72,40 év volt 2017-ben.

Ennyi év egészségben

Az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. A környező országokat, azon belül is a férfiak esélyeit nézve Ausztria áll a legjobb helyen 70,9 évvel, azaz egy 2016-ban született osztrák elég sokáig élhet egészségesen. Ennél rosszabb mutatói vannak Szlovéniának (68,3 év), Szlovákiának (65,3 év) és Romániának (63,7 év). Mi, magyar férfiak 64,1 évig élhetünk egészségben, a nők pedig néhány évvel tovább, 69,5 évig – legalábbis a WHO kimutatása alapján.

Mire számíthatnak a 65 évesek?

Az EU 28 átlaga 9,4 év! Ettől jócskán lemaradunk, de a környező országok is. A svédekre bőven irigykedhetünk, 2015-ben 15,7 évet mutattak ki, de jól szerepeltek a norvégok és az izlandiak is (15,3 és 15,1 év). Egy lett 65 éves férfi azonban csupán 4,1 évre számíthatott 4 éve (ők rosszabb esetben már nem élnek), hasonlóan a szlovákokhoz. Az EU 28 átlagával megegyező mutatót egyedül Hollandia kapott.

Megvizsgálva a szomszédos államokat, kiderült: tőlünk csak a szlovákok állnak rosszabbul, a románok pedig alig fél évvel élhetnek tovább egészségesen, mint mi. A szlovénok életkilátásai a legjobbak (8,2 év), bár a korábbi években nem ők, hanem az osztrákok hozták a legjobb mutatót.

Egészségben várható élettartam, férfiak, 65 évesen

2010 2014 2015
EU28 8,7 év 8,6 év 9,4 év
Magyarország 5,4 év 6,0 év 5,9 év
Ausztria 8,5 év 8,4 év 7,9 év
Szlovákia 3,3 év 4,3 év 4,1 év
Szlovénia 6,6 év 7,8 év 8,2 év
Románia 5,9 év 5,9 év 6,3 év

Forrás: Eurostat

A különbségek hátterét nem vizsgálják a statisztikák, de annyi elmondható, hogy közre játszik az eredmények alakulásában a lakosság egészségtudatossága, az egészségügyi ellátórendszer állapota, valamint a környezeti ártalmak, illetve a gazdasági tényezők is.

Tovább Férfiegészség cikkek

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.