Állandó torokköszörülés - Mi okozza a panaszt?

Szerző: ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész

Az a fajta állandósult krákogás, torokköszörülés, ami nem jár más panasszal, és ami mögött fül-orr-gégészeti vizsgálat során nem lehet kifejezett szervi eltérést találni a torokban, elég komoly kihívást jelenthet a kezelőorvos számára.

Több betegség is okozhat ilyen panaszt, amit mind ki kell zárni, vizsgálni, aztán előbb-utóbb remélhetőleg ráakadunk a kiváltó okra.

Mit nevezünk náthának?

A nátha (rhinitis, rinitisz) szó klinikai értelemben az orrnyálkahártya gyulladását jelenti. Orrnyálkahártya-gyulladásról akkor beszélünk, ha a tüsszögés, orrfolyás, gátolt orrlégzés közül legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető.

Mik okozhatnak ilyen panaszt?

  • Reflux, tehát kóros savas visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe, torokba.

  • Garati váladékcsorgás, ami lehet idült melléküreg-gyulladástól vagy orrnyálkahártya-gyulladástól, allergiától, orrmandula-gyulladástól, vagy más krónikus orrbetegségtől.

  • Gyógyszermellékhatás, pl. egyes vérnyomáscsökkentők okozhatnak ilyet.

  • Dohányzás.

  • De gyermekkorban akár asztma jele is lehet.

Amikor nagyon nem találunk semmit, és a különböző, fenti betegségekre adható gyógyszerek sem segítenek, akkor sokszor azt vagyunk kénytelenek mondani, hogy esetleg csak habituális krákogásról van szó. Tehát egyfajta rossz szokásról. Nem biztos, hogy igazunk van, de ha nem találunk semmit, akkor nehéz mit mondani...

Az is felvetődött, hogy esetleg az ismeretlen eredetű köhögések egy részének hátterében feltételezett, korábbi, vírus okozta idegkárosodás miatt jön létre az állandósult krákogás. Lehet, bár ezt meg rutinszerűen nem lehet kimutatni. Esetleg a puding próbájaként, adhatjuk rá a megfelelő idevágó gyógyszert, ha nincs ellenjavallat és aztán kiderül.

Szóval nehéz ügy. Valakinek volt esetleg valami feljebb fel nem sorolt okból kifolyólag kialakult krónikus krákogása? Olyan nem torokbetegségre gondolok, ami többé-kevésbé bizonyított, hogy tényleg oki tényező lehetett.

A további tanácsokat ITT az ENT-House blogján tudja elolvasni

Olvasson tovább! A garati váladékcsorgás lehetséges okai

(enthouse.blog.hu - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész)

Hozzászólások (13)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia...

A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven...

Orrsövényferdülés tünetei...

Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.