Megvastagodott nyak, nyelési nehézség

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
megjelent:

13 évesen pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam. 2 évig kezeltek, és úgy tűnt, hogy megszűnt a probléma. Néhány hónapja újra orvoshoz fordultam nagyon megvastagodott nyak miatt, mely néha nyelési problémát is okoz. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

13 évesen pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam. 2 évig kezeltek, és úgy tűnt, hogy megszünt a probléma. Néhány hónapja újra orvoshoz fordultam nagyon megvastagodott nyak miatt, amely néha nyelési problémát is okoz.
A TSH érték rendben van, viszont az anti TPO értékem 3000 fölött van. Az orvos azt mondta, hogy amíg nem szeretnék gyereket, addig nem kell vele foglalkozni, de engem nem hagy nyugodni a dolog. Ezért fordulok Önhöz tanácsért. Egyébként 26 éves vagyok.

Kedves Kérdező!

Önnek autoimmun pajzsmirigygyulladása van. Ebben betegségben a szervezet saját sejtjei ellen fordul, és elpusztítja a pajzsmirigy sejtjeit. Amikor már olyan sok pajzsmirigysejt pusztult el, hogy a szerv nem képes előállítani a szervezet számára szükséges hormonmennyiséget, pajzsmirigy alulműködés lép fel. ekkor kívülről bevitt hormonnal biztosíthatjuk a szervezet megfelelő pajzsmirigyhormon ellátottságát.

Csak kezelni lehet...

A betegség nem gyógyul meg, csak kezelni tudjuk a hormonhiányt. Maga a pajzsmirigy ellenes antitest (aTPO, aTg) magas marad a betegség egész időtartama alatt. (Ez csak annyit jelez, hogy a betegség fennáll.) Követéskor TSH és fT4 szintet szoktunk nézni, hogy megfelelő-e a gyógyszer adagja. A TSH értéket legcélszerűbb 1-2 mU/l között tartani, hogy a pajzsmirigy ne nagyobbodjon meg. fT4 legyen normál tartományban.

A terhesség bekövetkeztére jól beállított hormonértékek mellett minden esély megvan, de maga a terhesség növeli a hormonszükségletet, így ilyenkor dózist kell emelni. A betegség rendszeres ellenőrzése fontos.

Ezek a cikkek és érdekelhetik

(Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus)

Cikkajánló

A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Pajzsmirigy
Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.