A Zollinger-Ellison-szindróma

Szerző: WEBBeteg

Feleségemnél néhány hete Zollinger-Ellison-szindrómát állapítottak meg. Több információra is szükségem lenne ezzel kapcsolatban gyógyszerek, étkezés, stb. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A Zollinger-Ellison-szindróma ritka betegség, az extrém magas gasztrin-szérumszint vezet általában a diagnózishoz.

Oka egy gasztrintermelő tumor, mely gyakran a nyombél falában, ritkábban a hasnyálmirigyben illetve nyirokcsomókban helyezkedik el.

Gyógyszeresen a gyomorsav túlzott termelését tudjuk megszüntetni protonpumpa-gátló szerek segítségével, így a beteg tünet- és panaszmentessé válhat.

Végleges gyógyulás csak a tumor lokalizációjától és sebészeti eltávolításától várható. Ez sok esetben nem könnyű, komoly diagnosztikai hátteret igényel.

Az étkezés lényegesen nem befolyásolja a betegeséget, a nagyon fűszeres, nagyon csípős ételek kerülendők.

(WEBBeteg - Dr. Plósz János gastroenterológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vastagbél betegségei: gyulladások...

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos...

A vastagbél-diverticulosis

A diverticulosis (divertikulumok kialakulása) a vastagbél kiöblösödése, a divertikulumok jellemzően apró, elvékonyodott falú, kitüremkedő tasakok a...

Zollinger-Ellison-szindróma

A Zollinger-Ellison-szindróma gyomor-bélrendszeri fekélyképződéssel járó megbetegedés, amelynek oka az emésztőrendszerben kialakult gasztrint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.