Hogyan működik a kórházi szuperbaktérium?

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai tudósok felfedték az egyik legrettegettebb kórházi szuperbaktérium működésének lényegét. Ezzel megnyílt az út a kórokozó elleni gyógyszer vagy oltás kidolgozása felé. Erről a Nature című természettudományi folyóirat közölt cikket a hétvégén.

A Clostridium difficile vagy más nevén C-diff (esetleg CDF) egyre több áldozatot szed a kórházakban. Ez a legveszélyesebb kórházi szuperkórokozó, vagyis gyógyszerrel szemben ellenálló baktérium a Methicillin-ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) mellett.

A C-diff ellenálló burokkal rendelkezik. Mindenkinek jelen van a belében, de ott a bélflóra más, jótékony baktériumai kordában tartják. Akkor van probléma, ha túlzott antibiotikumhasználat következtében a jótékony baktériumok elpusztulnak, és ekkor elszaporodik a bélben a C-diff, súlyos vérzéseket vagy vastagbélgyulladást okozva.

A C-diff szaporodása közben kétféle mérgező anyagot termel. Most azt fedezték fel, hogy a két méreg közül melyik okozza a nagyobb bajt. Kiderült, hogy pont fordítva van, mint eddig feltételezték. "Húsz éven át az orvosok figyelme az A típusú toxinra összpontosult, de most kiderült, hogy az igazi bűnös a B toxin" - jelentette ki Dale Gerding, a chicagói Loyola Egyetem kutatója.

Az amerikai tudósok a két méreg különböző változatait hozták létre, és tesztelték őket hörcsögökön.

Tőlük függetlenül brit tudósok röntgenes kristálystruktúra-elemzési módszerrel létrehozták a CDF baktérium burkának első nagy felbontású képét. erről a Molecular Microbiology című tudományos folyóiratban közöltek beszámolót. A felfedezés nagy jelentőségű, mert elvben megnyitja az utat az olyan gyógyszerek kidolgozása előtt, amelyek képesek feltörni a baktérium védőburkát

A C-diff batérium évente félmillió megbetegedést és 15-20 ezer halált okoz az Egyesült Államokban.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.