• Hogyan működik a kórházi szuperbaktérium?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Amerikai tudósok felfedték az egyik legrettegettebb kórházi szuperbaktérium működésének lényegét. Ezzel megnyílt az út a kórokozó elleni gyógyszer vagy oltás kidolgozása felé. Erről a Nature című természettudományi folyóirat közölt cikket a hétvégén.

    A Clostridium difficile vagy más nevén C-diff (esetleg CDF) egyre több áldozatot szed a kórházakban. Ez a legveszélyesebb kórházi szuperkórokozó, vagyis gyógyszerrel szemben ellenálló baktérium a Methicillin-ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) mellett.

    Hirdetés

    A C-diff ellenálló burokkal rendelkezik. Mindenkinek jelen van a belében, de ott a bélflóra más, jótékony baktériumai kordában tartják. Akkor van probléma, ha túlzott antibiotikumhasználat következtében a jótékony baktériumok elpusztulnak, és ekkor elszaporodik a bélben a C-diff, súlyos vérzéseket vagy vastagbélgyulladást okozva.

    A C-diff szaporodása közben kétféle mérgező anyagot termel. Most azt fedezték fel, hogy a két méreg közül melyik okozza a nagyobb bajt. Kiderült, hogy pont fordítva van, mint eddig feltételezték. "Húsz éven át az orvosok figyelme az A típusú toxinra összpontosult, de most kiderült, hogy az igazi bűnös a B toxin" - jelentette ki Dale Gerding, a chicagói Loyola Egyetem kutatója.

    Az amerikai tudósok a két méreg különböző változatait hozták létre, és tesztelték őket hörcsögökön.

    Tőlük függetlenül brit tudósok röntgenes kristálystruktúra-elemzési módszerrel létrehozták a CDF baktérium burkának első nagy felbontású képét. erről a Molecular Microbiology című tudományos folyóiratban közöltek beszámolót. A felfedezés nagy jelentőségű, mert elvben megnyitja az utat az olyan gyógyszerek kidolgozása előtt, amelyek képesek feltörni a baktérium védőburkát

    A C-diff batérium évente félmillió megbetegedést és 15-20 ezer halált okoz az Egyesült Államokban.

    (Független Hírügynökség)

    Módosítva: 2009.03.02 13:38, Megjelenés: 2009.03.02 13:38
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Mit kell tudni a vastagbéltükrözésről?

    A vastagbéltükrözés a végbél, a vastagbél és a vastagbél-vékonybél átmenet szakaszán előforduló rendellenességek, elváltozások felismerésére irányuló eljárás, melynek során nemcsak diagnosztizálásra, hanem szövettani mintavételre és bizonyos terápiás beavatkozásokra is lehetőség van.

    A székelési inger hiányának okai és kezelése

    Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

    Clostridium difficile fertőzés: Károsodott bélflóra mellett nagy bajt okozhat

    A Clostridium difficile nevű baktérium az utóbbi években egyre gyakrabban okoz - esetenként súlyos - bélfertőzéseket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.