• Kullancsok - veszélyesebbek, mint gondolná!

    Szerző: WEBBeteg

    Nincs természetes ellenségük, nincs rendszeres vegyszeres irtás és akár évekig is képesek életben maradni anélkül, hogy vért szívnának. A kullancsok elszaporodásának megakadályozása rendkívül nehéz, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő megelőzésről, hiszen akár egyetlen kullancscsípés is halálos következményekkel járhat.

    A kullancs kiszedése – videóval

     A kullancs kiszedése – videó>>

    A kullancsok az elterjedt tévhittel szemben nem magas fákról lesnek áldozataikra, sokkal inkább kedvelik a sűrű aljnövényzetet, cserjés területeket vagy a gyepszőnyeget. Így ha Ön azt gondolná, szinte kizárt, hogy egy fertőzött kullancs megcsípje, akkor nagyot téved – akár egy egészségügyi séta is indokolttá teheti a védőoltás beadatását.

    Milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok?

    A kullancsok által terjesztett, emberre is veszélyes két legfontosabb megbetegedés a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. A kullancsencephalitisre utaló panaszok eleinte egy egyszerű meghűlés, vagy influenzaszerű megbetegedés tüneteire hasonlítanak (fejfájás, izomfájdalom, általános fáradtság, kisebb hőemelkedés, gyengeség érzet), míg a Lyme-kór legelső tünete a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm nagyságú, általában ovális alakú bőrpír (ún. Lyme-folt).

    Hogyan előzhetőek meg a kullancs által terjesztett betegségek?

    • Ügyeljen rá, hogy a ruházata legyen zárt, ugyanakkor szellős, ha kullancsinvázió idején (április, május és augusztus, szeptember) a szabadban tartózkodik! Ilyenkor viseljen világos zoknit és nadrágot, így könnyebben felfedezheti a kullancsokat.
    • Időnként ellenőrizze bőrét, hogy lát-e rajta kullancsot.
    • Viseljen széles karimájú kalapot! A kullancsok előnyben részesítik vérszívás szempontjából a hajas fejbőrt, illetve a fülek környéki finom bőrt és a szemhéjak körüli bőrfelületet.
    • A szabadon maradt bőrfelületet kezelje kullancsriasztó készítményekkel.
    • Számolja fel a kertjében található bozótos, aljnövényzettel dús területeket, rendszeresen nyírja a füvet.
    • Ne táborozzon és piknikezzen bozótos területen. Ha mégis takarót terít a gyepre, használjon alatta védőfóliát.
    • Szabadban való tartózkodása után minden esetben kérje meg egy hozzátartozóját vagy közeli ismerősét, hogy vizsgálja át bőre Ön számára nem látható területeit. Az átvizsgálás terjedjen ki a nehezen látható testhajlatokra, hajas fejbőrre is.
    • Oltassa be magát és családtagjait a kullancsencephalitis ellen!A védőoltással való védekezés mindenki számára fontos, hiszen a kullancsencephalitises megbetegedéseknél a specifikus kezelésre nincs lehetőség és betegség az esetek egy százalékánál halálhoz vezet!

    A legjobb védekezés a megelőzés

    A leggondosabb védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs. Bár a Lyme-kór ellen egyelőre nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás. Hazánkban az oltóanyagnak két típusa van forgalomban, a vakcina fajtájától és az Ön életkorától függ, hogy az alapimmunizálást követően 3 vagy 5 évente indokolt az emlékeztető oltás. Fontos, hogy megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított, nem éri meg kockáztatni, kérjen segítséget orvosától és lehetőség szerint oltassa be minden családtagját!

     

    Ha többet szeretne megtudni, látogasson el a www.kullancsveszely.hu oldalra!

    Módosítva: 2014.04.30 14:37, Megjelenés: 2014.04.30 14:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

    Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt. A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót.

    Toxoplasmosis - Tünetek, kezelés és megelőzés

    A toxoplasmosis (magyaros írásmóddal toxoplazmózis) kórokozója a Toxoplasma gondii névre hallgató egysejtű parazita, amely súlyos megbetegedést azonban csak gyengült immunitású betegeknél, illetve a terhesség kihordása során fertőződött anyák magzatainál okozhat.

    A borreliosis, azaz a Lyme-kór okai és tünetei

    A borreliosist (más néven Lyme-kórt) fertőzött kullancs csípése okozza. Az élősködők tápcsatornájában élő Borrelia nevű kórokozó a közvetlen felelős, amely a kullancscsípés helyén jut a bőrbe, ezt jellegzetes bőrpír jelezheti, ám ez a tünet nem minden esetben észlelhető. A kórokozók a véráramba jutva további tüneteket okoznak.

    Kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

    A kullancsok a legkülönbözőbb kórokozók hordozói, melyeket a kullancscsípés során át is adhatnak a gazdának. Ily módon súlyos betegségek alakulhatnak ki.

    Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

    A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

    Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

    Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár. Ez tévedés. Az előbbi betegségek egyike sem jár légúti tünetekkel. Lázas betegség egyéb klinikai tünetek nélkül szinte sohasem a kullancs által terjesztett fertőzés következménye.

    Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik

    Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. A négy legfontosabb betegség (kullancsencephalitis, Lyme-kór, TIBOLA, nyúlpestis) tüneteiről, lappangási idejéről, kezeléséről és a prognózisáról is bővebben olvashat cikkünkben.

    Kullancsok - Tények és tévhitek

    Mind a mai napig, számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és annak eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.