Q-láz: Mit kell tudnunk róla?

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
megjelent: 2013.06.04.

A Q-láz szisztémás fertőzés, amelynek akut és krónikus lefolyása ismeretes. A betegséget Edward Derrick észlelte először 1934-ben Ausztráliában, vágóhídi munkások körében.

Kezdetben a kóroktan ismeretlen volt, ezért kapta a Query fever, azaz kérdőjeles láz elnevezést. 1938-ban Ausztráliában MacFarlane Burnet és tőle függetlenül az USA-ban Herold R. Cox ismerte fel a rickettsiaszerű kórokozót, ezért a Q-láz kórokozója e két kutatóról kapta a Coxiella burnetii elnevezést.

Kórokozó, járványtan, kórfejlődés

A betegség világszerte elterjedt. A C. burnetii obligát intracelluláris parazita, amely előfordulhat spóraszerű alakban is, ez utóbbi állapotának köszönheti nagy ellenálló képességét a környezeti behatásokkal szemben.

A kullancscsípés elleni védekezésre szólít fel az ÁNTSZ

A kullancscsípés elleni védekezésre szólít fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében, hangsúlyozva, hogy a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás esetében van védőoltás. Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk a kullanccsal a számára kedvező életfeltételeket biztosító élőhelyeken. Európa legnagyobb részén, így Magyarországon is a közönséges kullancs a leggyakoribb fajta, amely több kórokozót hordozhat és terjeszthet, és ezekkel vérszívásakor az embert is megfertőzheti. A kullancscsípés elleni védekezésre szólít fel az ÁNTSZ>>

A vadon élő rágcsálókban a fertőzést azok kullancsai tartják fenn, de ezek a kullancsok megfertőzhetik a háziállatokat is. Ezért a C. burnetii endémiásan jelentkezhet azokon a területeken, ahol a kullancs és az emlősállatok (szarvasmarha, juh, kecske) közötti kórokozó-cirkuláció biztosított. A fertőzött háziállat tünetmentes is lehet, és a kórokozót légúti váladékával, tejjel, vizelettel, széklettel üríti. Elléskor a kórokozó megtalálható a placentában, a méhből ürülő váladékban. Az ember fertőzése ritkán áll kapcsolatban kullancscsípéssel, legtöbbször por-, illetve aeroszolfertőzés során betegszik meg, de átviteli mód lehet a fertőzött nyers tejtermékek fogyasztása (friss sajt, vagy nem pasteurizált tej). Az infekcióhoz tehát nem szükséges szoros állatkontaktus. Emberről emberre való terjedés ritka (placentáris, szexuális fertőzés, vérkészítmény útján terjedés). A C. burnetii fertőzőképessége emberekben és állatokban egyaránt nagy, már néhány organizmus is okozhat megbetegedést. A betegség viszonylagos kockázata az életkor emelkedésével mutat összefüggést, így gyermekekben a megbetegedést ritkábban észlelik.

A csökkent immunitásúak, a kardiovaszkuláris betegségekben szenvedők, továbbá a műbillentyűt viselők különösen hajlamosak arra, hogy akut vagy krónikus Q-lázban betegedjenek meg.

A szervezetbe jutott kórokozó a tüdőben pneumóniát okoz, a májban és csontvelőben zajló fertőzés sarjdaganatos elváltozást eredményez, szívbelhártya-gyulladás során pedig az aorta és mitrális billentyűkön multiplex gyulladásos lerakódás, vegetáció keletkezik.

Tünetek

A betegség lappangási ideje 2-6 hét. A Q-láz-pneumónia a betegség akut fázisában lép fel és az „atípusos pneumóniák” közé sorolható. Kísérő tünetek a magas láz, hidegrázás, levertség, izomfájdalom, hányás, fejfájás, száraz köhögés, egyes betegekben máj- és lépmegnagyobbodás. A kór krónikus lefolyásának (kb. 1%) jellemző formája a szívbelhártya-gyulladás, amely a fertőzést követően 6 hónappal, de akár 10 év múlva is jelentkezhet. Mind az akut, mind pedig a krónikus fázisban májgyulladás előfordulhat.

Diagnózis

A specifikus antitestek a szérumból kimutathatók. A kórokozó direkt kimutatását rutinszerűen nem használják. A vérsejtsüllyedés gyorsult, a máj eredetű transzamináz enzimek aktivitása csaknem minden esetben emelkedett. Mellkas röntgenen szövetközti, interszticiális beszűrődés látható, esetenként mellhártyafolyadék kíséretében. Szívbelhártya-gyulladás gyanúja esetén a szívultrahang vizsgálat informatív értékű. A „steril” hemokultúrával járó szívbelhártya-gyulladásos esetekben mindig gondolni kell a Q-láz oki lehetőségére is.

Kezelés

A megfelelő időben és megfelelő antibiotikummal kezelt esetek prognózisa jó, de visszaesés előfordulhat. Akut fázisban az elsőként választandó antibiotikum a doxycyclin, 2-3 hétig. Alternatív szerként fluorokinolonok, makrolidok, továbbá trimethoprim-sulfamethoxazol kombináció választható. A krónikus Q-láz kezelése nehéz feladat, különösen szívbelhártya-gyulladás esetében hosszan tartó, kombinált antibiotikum terápia, kardiológiai ellenőrzés, esetenként szívsebészeti beavatkozás szükséges.

Megelőzés

A megelőzést nehezíti, hogy a kórokozót gyakran tünetmentes állatok ürítik, és ráadásul az ürítő gyakran szeronegatív. Fontos az állatállomány fertőzöttségének a kimutatása és ennek kezelése, az állati eredetű termékek (tej, hús, gyapjú, bőr) feldolgozásával és forgalmazásával kapcsolatban a higiénés és munkavédelmi előírások betartása, a por- és cseppfertőzés megelőzése, a tej pasteurizálása. A házi haszonállatok betegségének felismerése esetén figyelmeztetni kell a közösséget az emberi megbetegedések kockázatára.

(WEBBeteg - Dr. Nagy László Infektológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

A klímaváltozással terjedő vagy hazánkban újonnan megjelenő betegségek és élősködők

Nap mint nap hallunk a klímaváltozásról és hatásairól. A Föld éghajlatában bekövetkező változások egyaránt hatással vannak ökoszisztémánkra...

A brucellózis, más néven Bang-kór

A brucellózist baktériumok terjesztik, melyek elsősorban állatok körében (pl. szarvasmarha) okoznak megbetegedést, de több fajuk emberekre is...

Oltások által felszámolt fertőző betegségek - Mit jelentenek az oltások az emberiségnek?

Az oltások története nem az első oltással kezdődött - Edward Jenner tehénhimlő-pustulákból származó anyagot használt fel a himlő elleni védelem...

Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban...

Skarlát - Tünetek és kezelés

A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A...

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az...

A lepra (Hansen-betegség)

Már ősidők óta létezik, a keresztes háborúk idején a pestissel karöltve hatalmas méretekben betegített meg embereket, később a fellángolások...

Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.