• A Lyme-kór tünetei

    Dr. Lakos András
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa

    A Lyme-kórt leggyakrabban a klinikai tünetek alapján lehet és kell felismerni. Fontos azonban, hogy a diagnózisnál a tüneteket együttesen értelmezzük, ugyanis nem mindig a Lyme-kór áll a kör alakú bőrpír hátterében, hanem egészen más betegség. Melyek a Lyme-kór klinikai tünetei?

    A kullancscsípést követően legalább 24 órás lappangási idő után kialakuló, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm átmérőjű ovális folt alapján a diagnózis megállapítása nem nehéz. Azonban számtalan bőrgyógyászati kórkép jár kör alakú folttal, ezért néhány esetben nem egyértelmű a diagnózis. Melyek ezek?

    1, A Lyme baktérium (Borrelia burgdorferi) naponta 5-10 mm-t képes haladni a bőrben. Az ennél gyorsabban terjedő folt biztosan nem a Lyme-kór tünete. A lappangási idő nélkül keletkező bőrelváltozás lehet közvetlenül a csípés következtében kialakuló irritáció.

    A téma cikkei

    4/1 A Lyme-kór kevésbé ismert tünetei
    4/2 Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
    4/3 Lyme-pozitív? = Lyme-kór? Nem biztos!
    4/4 Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

    2, Gyakori hiba, hogy nem várják meg, amíg a folt eléri az 5 cm-t, annak ellenére, hogy a Lyme-kór lassan kialakuló fertőzés, ezért van idő a diagnózis biztonságos megállapítására. Amennyiben nincs felismert kullancscsípés, a foltnak még ennél is nagyobbnak, 8 cm-esnek kell lennie, és elvárás, hogy legalább 5 napja fennálljon. Fontos, hogy feleslegesen ne alkalmazzon antibiotikumkezelést, ugyanis ez számos szövődménnyel jár. Egyedül a gyermekek arcán a fültől az orr felé vándorló csík formájában megjelenő Lyme-folt esetén nem szabad késlekedni, mert ez arcidegbénulást okozhat. Az arcidegbénulás maradványtünettel gyógyulhat, agyhártyagyulladással járhat, és injekciós kezelést igényel.

    3, Elterjedt, hogy a Lyme-folt kokárdaszerű. Ez csak az esetek kisebb részére igaz. Az 5 cm-nél kisebb kokárdás folt többnyire szúnyogcsípés következménye, sohasem a Lyme-kór tünete.

    Hirdetés

    Egyéb klinikai tünetek

    Ritka, szinte csak gyermekkorban fordul elő a borrelia lymphocytoma (nyiroksejtes bőrcsomó). Lilás-vörös, tömött tapintatú duzzanat a fülkagylón vagy a fülcimpán, néha az emlőbimbón. Kezelés nélkül sohasem múlik el egy héten belül, és mindig fájdalmatlan, sohasem viszket. Ezek alapján könnyen megkülönböztethető a néha megtévesztésig hasonló reakcióval járó szúnyogcsípéstől.

    Ritka, főleg időskorban fordul elő az acrodermatitis chronica atrophicans (végtagi bőrsorvadás). Ez a leginkább idült lefolyású forma, akár 10 éven át is tarthat. A bőr kezdetben mélylila, majd fokozatosan, többnyire foltokban elvékonyodik, ilyenkor már kivilágosodik, áttűnnek alatta az erek. Többnyire az érintett területen (térd, könyök, kéz- és lábfej) az ízületek gyulladtak, gyakran heves idegfájdalom is kíséri. A folyamat mindig aszimmetrikus.

    Kullancs teszt

    Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Tudja, milyen betegségeket terjesztenek, hogyan lehet ellenük védekezni és mitől véd a védőoltás? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását! Töltse ki kullancs tesztünket!

    Arcidegbénulás. Főleg gyermekekben gyakori, a szezonban legalább 50 százalékban Lyme-kór okozza, mégis ritkán gondolnak rá az orvosok. A folyadék kifolyik a szájból, a szájzug félrehúzódik, az érintett oldalon a szemhéjat nem lehet lecsukni. Gyakran a fülkagylóban vagy amögött van a kullancscsípés, emiatt többnyire rejtve marad. Amennyiben van felismert kullancscsípés az érintett oldalon, vagy látható (volt) a fül előtt húzódó halványpiros csík, esetleg a fülcimpa duzzanata, illetve a bénulás 2 héten belül kétoldalivá válik, a Lyme-kór diagnózisa kimondható. A fenti kritériumok teljesülése esetén laboratóriumi vizsgálat nélkül is indokolt a vénás antibiotikum (ceftriaxon) adása, és ilyen esetben már a kezelés megkezdésének napján is tünetmentességet lehet elérni, ha a bénulás csak 1-2 napja kezdődött.

    Elterjedt, hogy szteroidkezelés (gyulladásgátló hatású mellékvesekéreg-hormon) lerövidíti az arcidegbénulás lefolyását. Ez az esetleges nyereség semmiképpen sem áll arányban a szteroidoknak a fertőzés kiterjedését elősegítő hatásával. A bénult ideg arámmal történő ingerlése és vitaminok szedése haszontalan.

    Ízületi gyulladás. A hirtelen kialakuló, egyszerre sok ízületet érintő, akár lázzal is járó, kifejezett gyulladásos laboratóriumi jelekkel kísért ízületi gyulladás biztosan nem a Lyme-kór következménye. A Lyme-kór következtében kialakuló ízületi gyulladás mindig aszimmetrikus, többnyire egyetlen ízületet (leggyakrabban a térdet, könyököt, bokát) érint, néhány hét alatt magától is gyógyul. Kifejezett ízületi duzzanatot okoz, miközben a fájdalom viszonylag enyhe. Néhány hét vagy hónap után ugyanazon vagy egy másik ízületen lép fel a gyulladás.

    Ideggyulladás. Vándorló zsibbadások, idegfájdalmak, egy-egy izomcsoport erőtlensége jellemzik. Laboratóriumi vizsgálat nélkül nem lehet diagnosztizálni.

    Szívizomgyulladás. A fertőzés utáni hetekben jelentkezik. Alacsony pulzusszámmal jár, az EKG jellegzetes.

    Dr. Lakos András, infektológus, MTA doktoraForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lakos András, infektológus, MTA doktora
    Kullancsbetegségek Ambulanciája (www.kullancs.hu, www.lyme.hu)

    Módosítva: 2018.09.29 17:25, Megjelenés: 2017.07.24 13:01
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    COVID-19: Ideálisan működő immunrendszer szükséges

    A koordinálatlan immunválasszal magyarázható, hogy a COVID-19 bizonyos esetben miért olyan súlyos lefolyású - vélik a szakértők. Egy új vizsgálatból is az derül ki, hogy a SARS-CoV-2 vírustól súlyos betegségben szenvedők immunválaszának elemei nincsenek egymással szinkronban.

    Országos tisztifőorvos: hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

    Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idős- és szociális otthonokban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

    A Lyme-kór szemészeti tünetei

    A Lyme-kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal korábbi kullancscsípés. A késlekedés miatt viszont későn kezdjük el az antibiotikumkezelést, amikor már esetleg maradandó károsodások is kialakulhatnak.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.

    Lyme-pozitív egyenlő Lyme-kór? Nem biztos!

    Az egyes klinikai kórformákhoz jellegzetes immunológiai kép társul. Ez egy szigorú szabály, mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget. A legtöbb klinikus a Lyme szerológiai eredményeket fekete-fehér reakcióként értékeli. Ha pozitív a lelet, akkor antibiotikumot írnak, ha negatív, elvetik a Lyme-kór lehetőségét. Ez a gondolkodás számtalan buktatót rejt magában.

    Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

    Itthon és szerte a világban sokan úgy gondolják, hogy a gyógyuláshoz elegendő az antibiotikum-kezelés, azonban ennek a mentalitásnak rendkívül súlyos következményei lehetnek.

    Ízületi fájdalom kullancscsípés miatt?

    Édesanyámat két éve megcsípte egy kullancs, amit eltávolított. Néhány nap múlva vöröses, kerek folt jelentkezett a csípés helyén, ami magától elmúlt. Sajnos, akkor nem keresett fel orvost a problémával. Most már elviselhetetlen ízületi fájdalmai vannak, és ez nem igazán tudható be a gerincsérvének. Okozhatja ezt a kullancscsípés? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Piros folt a lábamon, Lyme kóros lennék?

    A Lyme-kórral kapcsolatos problémám van. Egy kullancsot szedtek ki a lábamból, a lábamon egy hónap múlva jelentkezett a piros folt, valamint furcsa idegesség is úrrá lett rajtam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások