Galandféreg-fertőzés

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

Galandféreg fertőzés akkor alakul ki, amikor bizonyos ételekkel - esetleg vízzel – a galandféreg petéi vagy lárvái bejutnak a szervezetünkbe. A petékből kikelő lárvák megtelepedhetnek a szervekben, ezt nevezzük invazív fertőzésnek. A lenyelt lárvából kifejlődő féreg a bélrendszerben tapad meg.

A peték általi fertőzés súlyosabb, mivel ilyenkor az emberi szervezet gazdatestként szerepel a lárva életciklusában. Ilyenkor a peték és az azokból kikelő lárvák leggyakrabban a szemben, az agyban, illetve az izmokban telepszenek meg. Enyhébb fertőzésnek számít, amikor a lárvából kialakult féreg a bélcsatornában telepedik meg, fejét a bélfalra tapasztva.

A galandféreg húsz évig is elélhet a gazdatestben, ahol enyhe bélgyulladást okozhat, miközben akár 15 méter hosszúra is megnőhet.

Galandférgesség

A világszerte előforduló galandféreg akár 8-9 méter hosszúságúra is kifejlődhet, vagy petéi az izomba vagy az agyba tokozódva okozhatnak tüneteket.

A galandféreg fertőzésről bővebben

A galandféreg gyakori fajtái

  • Horgasfejű galandféreg (taenia solium): a sertéshús fogyasztásával kerülhet a szervezetbe.

  • Simafejű galandféreg (taenia saginata): petéi és lárvái a marhahúsban fordulhatnak elő.

  • Törpe galandféreg (hynemolepis nana): rágcsálók és az ürülékükkel érintkező rovarok terjesztik.

  • Széles galandféreg (diphyllobothrium latum): halételek fogyasztásával fertőzhet.

A fertőzés kockázatát növeli az elhanyagolt környezeti és személyes higiénia. Elmaradottabb országokban gyakran nincs egymástól megfelelően elválasztva az állatok és az emberek élettere, így könnyebben kerülnek át a paraziták a humán gazdatestbe. Érdemes elkerülni a nyers húsok fogyasztását is, mivel a sütés és a főzés biztonsággal elpusztítja az ételben található lárvákat és petéket.

A galadféreg fertőzés tünetei és kezelése

A téniázis esetén rosszullét, gyengeségérzet, étvágytalanság, alhasi fájdalom, hasmenés, súlyvesztés, esetleg tápanyag-felszívódási zavarok tapasztalhatóak. Az invazív fertőzés lázzal, cisztaszerű kitüremkedésekkel, egyéb bakteriális fertőzésekkel, allergiás reakciókkal és rohamokkal járhat.

A téniázis kimutatása nem egyszerű, mivel széklettel csak ritkán ürül ki. A kimerítő vizsgálathoz több székletmintát is elemeznie kell az orvosoknak, hogy kizárhassák vagy megerősíthessék a galandféreg jelenlétét a belekben. Invazív fertőzés esetén a vérből antitestek mutathatóak ki.

A belekben élő galandféreg kezelésére többféle gyógyszer létezik. A fertőzés gyakran tünetmentes, mégis érdemes kezelni. A férgek elpusztítására alkalmas gyógyszerek nem hatnak a petékre, így a nem megfelelő tisztálkodás akár invazív fertőzést is okozhat. Az invazív fertőzés kezelése a beágyazódás helyétől függ. Néha gyulladáscsökkentőt is kell szedni, mert a fertőzött terület belobbanhat. A parazitaölő orvosságok ugyan elpusztíthatnak néhány beágyazódott lárvát, de sok esetben csak a műtét segít. Bizonyos esetekben epilepszia elleni gyógyszerek vagy sönt behelyezése is indokolt az agy megfertőződésénél.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Élősködő
A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő. Cikkünkben a Magyarországon előforduló féregfertőzések tüneteiről, a fertőzések módjáról és veszélyeiről olvashat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.