Mikortól beszélhetünk hasi elhízásról? Miért veszélyes?

Szerző: Fogyhat.hu

Napjainkban már világszerte meghatározó rizikófaktornak tartják a hasi elhízást (a hason belüli fokozott zsírszövetképződést) a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.

Mikor beszélünk hasi elhízásról?

A definíció szerint férfiak esetében 0,9 derék/csípő arány, nők esetében 0,8 derék/csípő hányados felett beszélünk hasi elhízásról.

Európában a férfiaknál 102 centiméter, a nőknél pedig 88 centiméter haskörfogat felett tekinthető kórosnak az elhízás.

Miért jelentős rizikófaktor a hasi elhízás?

Ellenőrizze magát!

A haskörfogat azért is jelentős tényező, mert önmagában, bonyolultabb kivizsgálás nélkül magasabb kardiovaszkuláris kockázatokra utal (normálistól eltérő koleszterinszint, magas vérnyomás, megnövekedett vércukorszint).

Ezért fontos kiemelni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésénél, korai felismerésénél és gyógyításánál ez a rizikófaktor sokkal nagyobb figyelmet kapjon.

Lényege abban van, hogy ha a zsír a hasi szervek között rakódik le, nagyobb a kockázata bizonyos súlyos betegségek kialakulásának, mint a zsír bőr alatti felhalmozódásánál, mely utóbbi inkább a körte típusú elhízásban figyelhető meg.

Önmagában a testsúly és a testtömegindex nem mond semmit az elhízás típusáról, ezért van szükség a haskörfogat mérésére és a derék/csípő hányados meghatározására.

Mit lehet tenni ellene?

Kanadai tanulmány igazolta, hogy a hasi elhízás kialakulásában nagy szerepet játszik a genetika, ezért érdemes szüleink, nagyszüleink példájából okulva korán odafigyelni az életmódra, ugyanis minél kisebb a túlsúly, annál könnyebb attól megszabadulni.

A hasi elhízás kezelése során is a diétáé és a mozgásprogramé a fő szerep.

Mivel gyakran társul cukorbetegség is, ezért a fogyókúra során mindig szoros orvosi kontroll szükséges a szövődmények megelőzése céljából.

Minden leadott centiméter növeli a várható élettartamot, érdemes élni a lehetőséggel.

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.
Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.
Ha Ön egyre túlsúlyosabb és fogyókúrás próbálkozásai rendre csődöt mondanak, jóval nagyobb az esélye, hogy Ön 2-es típusú cukorbeteg lesz. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz (ezzel szemben az 1-es típusú diabéteszre fogyás jellemző).
A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei>>

(Fogyhat.hu/Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Program
)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

A magyar gyerekek negyede túlsúlyos...

Országos lett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) GYERE® – Gyermekek Egészsége Programja, ami az Auchan Alapítvány...

A hasi típusú elhízás veszélyei

Az elhízásnak több típusa ismert. Elhelyezkedés szempontjából megkülönböztethető a centrális típusú (más szóval alma típusú) elhízás, ahol...

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Hasi elhízás és a máj terheltsége

Az elhízás jelentős egészségügyi probléma az egész világon. Nem egyszerűen esztétikai hiba. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy a nagy súly...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.