Kövérnek csúfolnak? Ne foglalkozz vele, majd kinövöd!

Szinapszis
megjelent:

Ha Ön szülőként hasonló mondatokkal nyugtatja gyermekét és saját magát, amikor a súlyproblémával szembesülnek, helytelenül cselekszik! Ezt támasztja alá az orvosi szakvélemény mellett a szülők döntő többségének álláspontja is − derül ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából. Mit mutatnak a felmérések, mit mondanak a szakemberek és mit gondolnak a szülők a gyermekkori elhízásról?

A kutatásról

A kutatásban résztvevő szülők az elmúlt egy évben igénybe vettek magánegészségügyi szolgáltatást gyermekük részére.

A Szinapszis Kft. 2015-ös kutatása alapján elmondható, hogy a magánorvosi intézmény szolgáltatásait leginkább azok az emberek veszik igénybe, akik az egészségükkel kapcsolatos kérdésekben tudatosan és tájékozottan hoznak döntéseket, a magasabb foglalkozási- és iskolázottsági státuszuknak köszönhetően pedig anyagi lehetőségeik is jobbak egy átlagos magyar családénál.

A WHO felmérése alapján a 11 éves gyermekek 16 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, ennek aránya pedig a fiúk körében magasabb. A válaszoló szülők ennél jóval több gyermekről feltételezték, hogy kövér, és jellemzően a lányokról gondolták ezt. Mi állhat ennek a hátterében?

Igaz az elmúlt években megfigyelhető egyfajta pozitív változás, de továbbra is kijelenthető, hogy társadalmunk a soványság megszállottja − aminek hajszolása éppoly súlyos problémákhoz vezethet, mint a testsúly gyarapodásának figyelmen kívül hagyása. A divatmagazinokban és a média különböző felületein megjelenő testképek torz valóságot ábrázolnak, téves elvárásokat gerjesztenek, ezek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek többsége képtelen megítélni, mit is jelent pontosan az egészséges testkép.

Mi alapján döntenek a szülők?

A túlsúly megítélésével kapcsolatos attitűdállításokra adott válaszok alapján a megkérdezett szülők három csoportba sorolhatók:

  • A BMI és testzsír-százalék a válaszadók 38 százaléka számára iránymutató.

  • 35 százalékuknak a gyermekorvos véleménye és a gyermek súlya a legfontosabb visszajelzés.

  • Saját szemükre a szülők 27 százaléka hagyatkozik, vagyis egyszerűen ránézésre ítélik meg, hogy gyermekük súlya egészségesnek tekinthető-e.

Akárcsak az elhízás megítélésénél, a túlsúly esetén szükséges teendőknél is három nagy csoport rajzolódott ki a kutatás során:

  • A válaszadók több mint fele (55 százalék) gondolta úgy, hogy az elhízás veszélyes, a gyermekeknek egészségesen kell táplálkozniuk, hogy elkerüljék a további súlyfelesleg kialakulását.

  • 36 százalék szerint elhízás esetén elegendő a mozgás és a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása a gyermek számára.

  • A legkisebb, 9 százalék-os csoport, úgy ítélte meg, hogy a túlsúllyal nem kell foglalkozni, hiszen a gyerek úgyis kinövi.

Kitől fogadják el a szülők, hogy gyermekük súlyával problémák vannak?

A megkérdezetteknek szinte egyöntetű a véleménye − 94 százalékuk egyetért − abban, hogy az orvosuk jelzését elfogadják,ha azt közli, hogy a gyermek súlyával problémák vannak. A pedagógusok figyelmeztetését a szülők 29 százaléka tartja relevánsnak, a BMI-index számított értékét 15 százalékuk, az ismerős szülők és rokonok véleményét pedig 8 százalékuk tartja fontosnak.

Mit mond a gyermekorvos és a dietetikus?

Az ember életében a születés utáni első 50-55 hónap meghatározó, hiszen ebben az időszakban alakulnak ki az alapvető karaktervonások és szokások. A szülők felelőssége tehát abból a szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, hogy milyen környezetet biztosítanak, és milyen mintát nyújtanak életmódjukkal gyermeküknek.

A környezet és a genetikai hajlam egymásra hatása összetett folyamat. Ha egy családban jelen vannak különböző kockázati tényezők, a gyermek életmódjának tudatos kialakításával megelőzhetőek a később jelentkező, komolyabb problémák.

A környezeti hatások közül a helytelen étkezési szokások, a tévézéssel és számítógépezéssel töltött idő, valamint a kevés mozgása leginkább meghatározóak. Minden olyan lehetőséget érdemes támogatni a családokban, amely örömszerző, jutalmazó dologként rögzíti a gyerekben a testmozgást. Ehhez mindenképpen szükséges a szülői támogatás, mert a magára hagyott fiatal óhatatlanul a passzivitás irányába mozdul el. Csak látszólag egyszerű, hogy a család elhatározza az életmódváltást, valójában ehhez szakemberek segítségére is szükség lehet!

Fontos szem előtt tartani, hogy a kövér gyerekek önbecsülése alacsony, amit a bűntudatkeltés csak még tovább rombolhat. Ennek hatására kialakulhat egy olyan helyzet, amiben a gyermek egyre jobban tart a környezetétől, és megjelenhetnek az áldozatként viselkedés jegyei. A hízásra hajlamos fiataloknál fokozottan igaz, hogy nem szabad étellel − főként édességgel − jutalmazni őket, illetve annak megvonásával büntetni, hiszen a tiltott ételek zugevéshez vezethetnek.

Gyermeke egészsége az Ön kezében van!

Az alábbi tanácsok megfogadásával hozzájárulhat, hogy gyermeke ne csak boldogan, hanem egészségesen tölthesse életéneklegmeghatározóbb éveit.

1. Táplálkozzanak egészségesen!

Zsírban és bő olajban sült ételeket csak mértékkel fogyasszon, a cukortartalmú italokat és édes gyümölcsleveket hígítsa mindig ásványvízzel. Attól függően,hogy hány éves a gyermeke, naponta egy-, másfél liter folyadékot (vizet, gyümölcslevet, teát) igyon meg, valamint fontos, hogy rendszeresen fogyasszon zsírszegény tejterméket: tejet, túrót, sajtot és joghurtot. Adjon a gyermekének sok gyümölcsöt és zöldséget, salátát, gabonaterméket és hüvelyes zöldséget, melyektől a gyermek szervezete megkap minden fontos vitamint és ásványi anyagot, ami a fejlődéséhez szükséges.

2. Mozogjanak rendszeresen!

A gyermeknek sok mozgásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő állóképességet szerezzen, és meg is tudja tartani azt. Nem szabad azonban az elején túl sokat követelni tőle,lassan kell kezdeni, amennyit még jókedvvel végre tud hajtani. A biciklizés és az úszás kiváló tevékenység a túlsúlyos gyerekek számára: kíméli az ízületeket, fejleszti az állóképességet és a kitartást, erősíti az izmokat, és nem utolsósorban remek zsírégető.

3. Kérjék ki a szakember segítségét!

Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait. Fontos viszont, hogy ne erőltessen rá mindenféle villámfogyókúrát és csodadiétát, mert hamar jelentkezni fog a jojó-effektus, azaz a fogyás után hamar visszajönnek és gyarapodnak a kilók. Kérje ki egy gyermekorvos vagy dietetikus véleményét!

A gyermekkori elhízás
Gyakorló gyermekendokrinológus-diabetológusként naponta többször, az elmúlt években pedig egyre gyakrabban találkozom elhízott gyermekekkel, a kisdedkortól a serdülőkor végéig. A gyermekkori elhízás a tévhitek tükrében

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg, Szinapszis

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.