Hormonális probléma is okozhatja, ha túlsúlyos a gyerek

Szerző: Budai Endokrinközpont

A testsúly mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél igen kényes téma, hiszen nagy befolyással van az ember egészségére, életkilátására és önbecsülésére. Természetesen azt, hogy valaki túlsúlyos vagy vékony, a genetika és mellette a mozgás és a táplálkozás befolyásolja.

Abban az esetben ha a gyerek minden igyekezet mellet sem tud lefogyni, akkor az bizony hormonális zavarokra is utalhat. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Sajnos tény, hogy hazánkban minden 5. gyerek elhízott. Ez pedig nem csupán a kirekesztés miatt lehet nagy probléma – bár ez sem elhanyagolható -, de a túlsúly olyan betegségekre tesz hajlamossá, mint a magasvérnyomás, a szív-és érrendszeri problémák, az asztma, az alvási apnoe, a depresszió, vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Hormonális okok

Amennyiben a gyerek rendszeresen mozog, valamint egészségesen étkezik, és ennek ellenére jelentősebb súlyfeleslege van, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, mi állhat a háttérben. Sokan sajnos csak legyintenek rá, és „majd csak kinövi” alapon nem foglalkoznak a gonddal, de ez a legtöbbször nem így működik.

Pajzsmirigy-alulműködés

A lehetséges problémák közül a gyermekek esetében (is), ami általában autoimmun eredetű. A pajzsmirigy a hormonok képzéséért felelős szerv. Ehhez viszont megfelelő mennyiségű jódra van szükség, és ennek hiányában a hormonképzés zavart szenved és golyva is kialakulhat. Magyarországon vannak jódhiányos területek, így sokaknál problémákat okoz, ha nem jutnak belőle elegendő mennyiséghez.

A pajzsmirigy alulműködés vérvétellel meghatározható (amennyiben a TSH-szint magas, akkor alulműködésről beszélünk), valamint a tünetei is jellemzőek (elhízás, fáradság, székrekedés, depresszió, menstruációs zavarok, lassult anyagcsere

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia tulajdonképpen a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Az IR a szénhidrát anyagcsere zavara, mely során a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, így nagy a veszélye annak, hogy később kifárad. Bár inkább a felnőttek betegségeként tartják számon, ám egyre több gyermeknél diagnosztizálják a problémát- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Cushing kór/szindróma

A Cushing kór és szindróma viszonylag ritka betegség, mely során a mellékvesekéreg kortizol termelése válik fokozottá. Ekkor a cukor-és a zsíranyagcsere felborul, aminek hatására zsírtömeg rakódik a hasra, a púpszerűen a hát felső részére, valamint az arc is kikerekedik. Bár a Cushing-kórt és a szindrómát gyakran szinonimaként emlegetik, különböző állapotokról van szó, ugyanis az előbbinél a háttérben az agyalapi mirigy daganata áll, míg a mellékvese eredetű, fokozott kortizol termelés esetén , a szindróma a megfelelő elnevezés.

Prader-Willi-szindróma

Egy öröklött betegségről van szó mely az apai 15. kromoszóma rendellenességéből adódik. A kórral születő csecsemők táplálása nagyon nehéz, mivel az izomgyengeség miatt a nyelési és szopási reflexük gyengült, sokszor csak a mesterséges táplálás és mesterséges lélegeztetés is indokolt lehet.

Később, 2-4 éves kor körül a helyzet fordul, és a gyerek onnantól nem ismeri a jóllakottság fogalmát, egyfolytában és hatalmas mennyiségeket eszik. Ez rendszerint 6 éves korra súlyos elhízással jár, ami magával hozza az ebből adódó betegségeket is. Tünetei között a jellegzetes, mandulavágású szemek, a kerek arc, háromszög alakú száj, magas homlok, kis kezek és lábak, valamint a fejletlen nemi szervek is megtalálhatóak. Sajnos ez utóbbiak a későbbiek folyamán sem érik utol egészséges társaik fejlettségét. Az állapottal járó alacsonynövés növekedési hormonokkal kezelhető külön engedéllyel.

Érdemes tudni, hogy a hormonrendszer működési rendellenességei minden esetben szakorvosi ellátást igényelnek. Nem szabad halogatni sem a kivizsgálást, sem pedig a kezelés megkezdését, hiszen a helyzet az idővel csak romlik, míg orvosi segítséggel a betegségek kordában tarthatóak, és többségük akár gyógyítható is!

(Budai Endokrinközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Panaszok, társbetegségek...

A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem...

Mennyit eszik és mennyi kalóriát...

Egy átlagos testtömegű felnőtt napi kalóriaigénye 2000 kcal/nap. Az energiaszükségletet befolyásolja a testtömeg, a nem, az életkor, a külső...

A táplálkozás magatartási zavarai

A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos...

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Koronavírus és pajzsmirigy...

A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen...

Az egészséges életmód döbbenetes...

Tanulmányok tucatjai értekeznek arról, mi mindent is kell megtennünk egészségünk érdekében: ne dohányozz, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.