A kiskamaszok is veszélyeztetettek elhízás szempontjából

Szerző: Comlab

A GYERE Program első felmérése szerint elsősorban a túlsúly, de az alultápláltság
is jellemző.

Gyermekkori elhízás

A gyermekkori elhízás elkerülésére a diéta helyett az egészséges életmód jelenthet megoldást. Ebben az életkorban a szülők felelőssége kifejezetten nagy. Gyermekkori elhízás - Diéta helyett egészséges életmód>>

Magyarországon Dunaharasztiban indult el a 3 évig tartó Gyermekek Egészsége Program, amely a gyermekkori elhízás megelőzését tűzte ki célul. Első hivatalos mérései szerint a 10-12 évesek a legveszélyeztetebbek a túlsúly szempontjából.

A kapott eredmények szerint a vizsgálatba bevont 1424 fő 6-12 éves korcsoportba tartozó gyermek adatai szerint 64,5 százalék a normál tápláltságúak csoportjába tartozik, 26,5 százalék túlsúlyos, illetve elhízott, valamint 9 százalék alultáplált, derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felkérésére készített friss felmérésből, amelyet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet végzett a helyi védőnők bevonásával.

"A GYERE program indulásakor arra voltunk kíváncsiak, hogy Dunaharasztiban a testtömeg és a testmagasság ismeretében milyen mértékű túlsúly, illetve elhízás jellemző a gyermekek bizonyos korcsoportjára. A 6-12 éves korosztályba tartozók közül a 10-12 évesek adatai a legkritikusabbak, amely közelíti az európai uniós átlagot - emeli ki a GYERE Programot vezető Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A 10 éves lányok adatai a legkritikusabbak, hiszen 30,6 százalékuk túlsúlyos, illetve elhízott, valamint a 12 éves fiúk 26,8 százaléka valamilyen mértékű többlettesttömeggel bír.”

Összességében a fiúk és a lányok között nincs markáns eltérés a tápláltságot tekintve, viszont míg a magasabb korcsoportba tartozóknál gyakori a túlsúly, illetve az elhízás, addig a 7-10 éveseknél az alultápláltság is megjelenik. A háttere nagyon összetett, hiszen a kihagyott étkezésektől a nem megfelelő tápanyag-bevitelig sok tényező okozhatja az alultápláltságot.

A gyermek fejlődése és jövőbeni felnőtt egészsége nagyban múlik azon, hogy ebben az életkorban milyenek az étkezési szokásai. Éppen ezért elsődleges célunk, hogy közösen megállítsuk a gyermekelhízást, amelynek első lépéseként a GYERE Program Dunaharasztiban igyekszik nap mint nap játékos foglalkozásokkal eljutni az ott élő több ezer gyermekhez, és a közösség összefogásával tenni azért, hogy hozzásegíthessük őket az aktív és egészséges életmód kialakításához és hosszú távú fenntartásához hangsúlyozza Kubányi Jolán elnök.

(Comlab)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

A túlsúlyosaknak elsőbbséget...

Azokban az országokban magas a COVID-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma - derült ki egy nagyszabású kutatásból.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.