• Koplaló anyák, elhízott gyerekek

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Az anyák terhesség alatt folytatott táplálkozása hatással lesz a gyermek életére. Ha a kismama túlzott mértékben mellőzi a szénhidrátokat, olyan, mintha arra programozná a magzatot, hogy később elhízott gyermek legyen belőle. A túl sok cukornak is ugyanilyen hatása van.

    A jelenleg divatos diéták kevés kenyér, némi tésztaféle és alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztását engedik meg, a süteményeket pedig száműzik az étlapról. Ezeket a diétákat nem csak a fogyás érdekében folytatják, hanem sokaknak hosszú távú táplálkozási stratégiát jelentenek.

    Hirdetés

    A magzat diétája

    A terhesség alatt az ilyen diéták folytatása tilos egy aktuális tanulmány szerint. Ezek ugyanis növelik annak a kockázatát, hogy a születendő gyermek később túlsúlyos lesz. „A túlsúly nem csupán a génektől és az életmódtól függ, hanem attól is, hogy milyen hatások érték a magzatot édesanyja méhében.” -mondja Keith Godfrey, a Southempton Egyetem professzora.

    A tudós és csapata 300 gyermek fejlődését követte nyomon hat és nyolc éves korukig. Már születésük előtt megkérdezték az anyákat, hogy várandósan milyen étkezési szokásokat folytattak. A kevés szénhidrátot fogyasztó anyák gyermekei iskolás korukra gyakrabban voltak túlsúlyosak, mint kortársaik. „A legkritikusabb időszak a terhesség korai szakasza.”- hangsúlyozza Godfrey.

    Az elhízásért felelős gének aktiválódása

    A gyerekkori elhízás


    Az elhízás a jómódú világban fokozódik és már nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekek társadalmát is érinti. Valaha a szülők, nagyszülők számára a jólét és az egészség jele volt a dundi kisgyerek, de ma mind több adat bizonyítja, hogy ez a súlytöbblet legtöbbször felnőttkorban is folytatódik, és betegségek egész sora szempontjából jelent kockázati tényezőt. A gyerekkori elhízás és környezetük összefüggése>>

    Ennek a hatásnak az alapja az örökítőanyag ún. epigenetikus változása, melynek során maga a DNS változatlan marad, bizonyos molekulák beépülése viszont azt eredményezi, hogy a gén aktiválódik vagy inaktiválódik.

    Az ilyen változásokra akkor bukkannak rá a kutatók, amikor a köldökzsinórvérben lévő gének aktivitását megvizsgálják közvetlenül a gyermek születése után. Az anya szénhidrátszegény étrendjére utal, ha a gyermek RXRA-génje megváltozott. Ez a gén felelős az A-vitamin receptorának felépüléséért. Az A-vitamin pedig befolyásolja az anyagcserét.

    A kutatókat nagyon meglepte az epigenetikus változások nagy befolyása. Az általános iskolások testsúlyában mutatkozó különbségek egy negyedéért ez a felelős. A koplaló anyák születendő gyermekének szervezete kénytelen volt különösen nagy hatásfokkal hasznosítani a tápanyagokat.

    A túl sok cukor is árt

    Akkor bátran lehet habzsolni a csokit és sütit? Egyáltalán nem. Hiszen a várandós nők születendő gyermekeinek más szakértők korábbi kutatásai szerint a túl sok szénhidrát is árt. Ebben azonban más folyamatok zajlanak le. Az anya vérében lévő nagy mennyiségű cukor az újszülött agyának szabályozó mechanizmusaira hat. Az anyaméhben megszokott cukormennyiségre kalibrálódik az agy, így később az igény nagyobb lesz az átlagosnál.

    Elhízás - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azon anyák gyermekei, akik jelentősen meghíztak terhesség alatt és emiatt terhességi diabétesz alakult ki náluk, hajlamosabbak lesznek az elhízásra.

    A megoldás a kiegyensúlyozott táplálkozás

    Ne túl sokat és ne túl keveset! A szénhidrátok kérdésében is a legjobb megoldás a mértékletesség. Abban, hogy a gyermeknek később kell-e küzdenie a testsúlyával, különösen nagy szerepe van annak, hogy terhesség alatt az anya rendszeresen kiadós étkezéseket folytatott-e, és annak is ha diétázott. Ne feledjük, hogy az anyaméhben töltött idő a születendő gyermek életének első kilenc hónapja, mely a születés utáni életére jelentős hatással lesz.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2015.02.17 16:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Urológia

    Urológia

    Dr. Szimuly Sándor

    Néhány fontosabb urológiai betegség, tüneteik és kezelésük.

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    A depressziós kismamák korábban szülnek

    Koraszülöttnek az a baba számít, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, tehát a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülésnek számos anyai, illetve magzati oka lehet, de most egy új összefüggésre is fény derült.

    Panaszok terhesség idején: tudnivalók a haskeményedésről

    A has keményedésével járó jelenséget a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, amely a terhesség bármely szakaszában létrejöhet. Rendkívül fontos a fogantatás utáni 40 terhességi hét alatt bekövetkező haskeményedést okozó méhösszehúzódások ismerete és helyes értékelése, így a kóros méhösszehúzódások időben felismerhetők és kezelhetők.

    A terhességi elhízás veszélyei

    18 kg vagy annál nagyobb mértékű súlygyarapodás a terhesség alatt több mint kétszeresére növeli annak esélyét, hogy a születendő gyermek „túlsúlyos” lesz. Ez veszélyt jelenthet nemcsak a mamára, hanem a babára is - derül ki egy most közzétett tanulmányból.

    A kispapák is híznak!

    Egy átlagos kispapa a terhesség ideje alatt valamivel több, mint 6 kg-ot hízik – adta hírül a BBC. A megkérdezettek mintegy ötöde állította, hogy sokkal többet evett, és több mint 40 százalékuk bevallása szerint sokkal több nassolnivaló volt a háznál ez idő alatt.

    Mennyit kell a terhesség alatt hízni? Kevesebbet, mint gondolná!

    Gyermeket vár, vagy tervez? Itt az ideje, hogy megismerje a terhességi hízással kapcsolatos legújabb irányelveket! Az elmúlt 20 évben nem változtattak ezeken a számokon, ám a lakosság egyre nagyobb méretet öltő elhízása szükségessé tette az új irányelvek kidolgozását, mely orvosok és táplálkozási szakértők bevonásával történt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.