Koplaló anyák, elhízott gyerekek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az anyák terhesség alatt folytatott táplálkozása hatással lesz a gyermek életére. Ha a kismama túlzott mértékben mellőzi a szénhidrátokat, olyan, mintha arra programozná a magzatot, hogy később elhízott gyermek legyen belőle. A túl sok cukornak is ugyanilyen hatása van.

A jelenleg divatos diéták kevés kenyér, némi tésztaféle és alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztását engedik meg, a süteményeket pedig száműzik az étlapról. Ezeket a diétákat nem csak a fogyás érdekében folytatják, hanem sokaknak hosszú távú táplálkozási stratégiát jelentenek.

A magzat diétája

A terhesség alatt az ilyen diéták folytatása tilos egy aktuális tanulmány szerint. Ezek ugyanis növelik annak a kockázatát, hogy a születendő gyermek később túlsúlyos lesz. „A túlsúly nem csupán a génektől és az életmódtól függ, hanem attól is, hogy milyen hatások érték a magzatot édesanyja méhében.” -mondja Keith Godfrey, a Southempton Egyetem professzora.

A tudós és csapata 300 gyermek fejlődését követte nyomon hat és nyolc éves korukig. Már születésük előtt megkérdezték az anyákat, hogy várandósan milyen étkezési szokásokat folytattak. A kevés szénhidrátot fogyasztó anyák gyermekei iskolás korukra gyakrabban voltak túlsúlyosak, mint kortársaik. „A legkritikusabb időszak a terhesség korai szakasza.”- hangsúlyozza Godfrey.

Az elhízásért felelős gének aktiválódása

A gyerekkori elhízás

Az elhízás a jómódú világban fokozódik és már nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekek társadalmát is érinti. Valaha a szülők, nagyszülők számára a jólét és az egészség jele volt a dundi kisgyerek, de ma mind több adat bizonyítja, hogy ez a súlytöbblet legtöbbször felnőttkorban is folytatódik, és betegségek egész sora szempontjából jelent kockázati tényezőt.

Ennek a hatásnak az alapja az örökítőanyag ún. epigenetikus változása, melynek során maga a DNS változatlan marad, bizonyos molekulák beépülése viszont azt eredményezi, hogy a gén aktiválódik vagy inaktiválódik.

Az ilyen változásokra akkor bukkannak rá a kutatók, amikor a köldökzsinórvérben lévő gének aktivitását megvizsgálják közvetlenül a gyermek születése után. Az anya szénhidrátszegény étrendjére utal, ha a gyermek RXRA-génje megváltozott. Ez a gén felelős az A-vitamin receptorának felépüléséért. Az A-vitamin pedig befolyásolja az anyagcserét.

A kutatókat nagyon meglepte az epigenetikus változások nagy befolyása. Az általános iskolások testsúlyában mutatkozó különbségek egy negyedéért ez a felelős. A koplaló anyák születendő gyermekének szervezete kénytelen volt különösen nagy hatásfokkal hasznosítani a tápanyagokat.

A túl sok cukor is árt

Akkor bátran lehet habzsolni a csokit és sütit? Egyáltalán nem. Hiszen a várandós nők születendő gyermekeinek más szakértők korábbi kutatásai szerint a túl sok szénhidrát is árt. Ebben azonban más folyamatok zajlanak le. Az anya vérében lévő nagy mennyiségű cukor az újszülött agyának szabályozó mechanizmusaira hat. Az anyaméhben megszokott cukormennyiségre kalibrálódik az agy, így később az igény nagyobb lesz az átlagosnál. Azon anyák gyermekei, akik jelentősen meghíztak terhesség alatt és emiatt terhességi diabétesz alakult ki náluk, hajlamosabbak lesznek az elhízásra.

A megoldás a kiegyensúlyozott táplálkozás

Ne túl sokat és ne túl keveset! A szénhidrátok kérdésében is a legjobb megoldás a mértékletesség. Abban, hogy a gyermeknek később kell-e küzdenie a testsúlyával, különösen nagy szerepe van annak, hogy terhesség alatt az anya rendszeresen kiadós étkezéseket folytatott-e, és annak is ha diétázott. Ne feledjük, hogy az anyaméhben töltött idő a születendő gyermek életének első kilenc hónapja, mely a születés utáni életére jelentős hatással lesz.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.