A gyermekkori elhízás visszaszorítható

Szerző: Diabetes - Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Legutóbb frissítve: 2021.07.18

Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

Az elhízás negatívan hat a gyermek egészségére és életminőségére közvetlenül és – ami még súlyosabbá teszi a helyzetet – hosszú távon is.

A gyermekkorban rögzült étkezési szokások kihatnak a felnőttkorra, és az elhízott kisgyermekből nagyobb eséllyel válik súlyproblémával küzdő felnőtt.

Kis változások és okos cserék segíthetnek

Az egészséges testtömeg megtartásának kulcsa, hogy odafigyeljünk az elfogyasztott ételek és italok minőségére, mennyiségére és az így kialakított egészséges étrendet a fizikai aktivitás növelésével párosítsuk. Drasztikus diéták helyett az apró változtatások, jobb választások és okos cserék segítenek.

Az okos étrend első lépése a felesleges kalóriák csökkentése: a repeta elhagyása, az extra adag kenyér mérséklése, soványabb felvágottak, tejtermékek választása, vagy a cukor kiváltása alacsony kalóriatartalmú, illetve kalóriamentes édesítőszerekkel. Emellett fontos a rendszeresség, a kínált ételadagok fokozatos racionalizálása (vékonyabb szelet kenyér, sütemény, egy-egy szelettel kevesebb felvágott). Ezekkel az energiabevitel úgy korlátozható, hogy nem jár betarthatatlan lemondásokkal, és nem kell mellőznünk az étkezés élményét, de még az édes ízt sem, hiszen ennek élvezete emberi alaptulajdonság.

Kerülni kell a szélsőségességet

A családnak döntő szerepe van a gyermekkori túlsúly kezelésében. A családtagok bevonásával, az étkezési szokások fokozatos megváltoztatásával és a rendszeres mozgással lehet csak eredményeket elérni. A táplálkozás és az életmód átalakításánál kerülni kell a szélsőségességet, és fontos a fokozatosság!

Gyermekkori elhízás Magyarországon

Az emelkedő tendencia alól Magyarország sem kivétel, nálunk is minden negyedik gyermeknek van súlyproblémája. Ez ellen kíván hatékonyan fellépni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egyebek mellett két hazai településen megvalósított GYERE® – Gyermekek Egészsége programjával, amely nemzetközi mintán alapul.

A világ legnagyobb, a gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, mára már 29 államban fejti ki tevékenységét. Legfontosabb célja, hogy a helyi közösségeket hozzásegítse az aktív és egészséges életmód kialakításához, aminek alapvető eleme a gyermekek egészséges táplálkozásra nevelése és ezzel együtt az elhízás megelőzése.

Magyarországon – csatlakozva a nemzetközi programhoz – elsőként 2014-ben Dunaharasztiban indította el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a projektet, amely hároméves működése során a hazai gyermekkori elhízás előfordulásának csökkentését tűzte ki célul. 2015-ben a szakmai szervezet Szerencsen is útjára indította a GYERE® programot.

A projekt mindkét hazai településen állapotfelméréssel kezdődött. Az első jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy mindkét helyen gondot jelent a gyermekelhízás, hiszen Dunaharasztiban a 6–12 éves korcsoportba tartozó gyerekek 26,5 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott, míg Szerencsen ugyanezen korcsoport 33 százaléka küzd hasonló problémával. A kedvezőtlen tápláltsági állapotra vonatkozó adatok egyértelműen igazolják az oktató foglalkozásokból és szakemberek által összeállított menükből álló GYERE® program létjogosultságát.

Szükség lenne arra is, hogy a két településen szerzett tapasztalatok beépítésével, országossá váljon e program!

(Diabetes - Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendeléséért kattintson ide

Tovább A közös családi étkezések óvják a gyermeket az elhízástól

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Cushing-szindróma Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg glükocorticoid hormonjának túltermelése okozza.

Agresszív magatartás Agresszív magatartás

Hogyan viselkedjünk laikusként, ha agresszív magatartást tapasztalunk?

Nem alkoholos zsírmáj

Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos...

Fogamzásgátló tabletta és elhízás...

Ma a nők már több módszer közül választhatnak, ha nem akarnak teherbe esni. Ezek közül a legbiztonságosabb módszerek egyike a fogamzásgátló...

Ingyenes tanácsadás a túlsúllyal...

Ingyenes tanácsadással várja a túlsúlyos, súlyproblémával küzdő gyerekeket és családjukat a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati...

A túlsúlyosaknál gyakoribb az...

A túlsúlyhoz és kifejezetten az elhízáshoz társuló betegségekről számos adat áll rendelkezésünkre. Közismert a jelentős anyagcsere...

Sikertelen fogyás? Lehet, nem az...

Az elhízást számos tényező befolyásolhatja, amelyek közül talán a két legegyértelműbb a túlzott kalóriabevitel, illetve a mozgásszegény...

A hízás meglepő okai

Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az...

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

Életmódváltással a túlsúly ellen

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.