• A haskörfogat jelentősége - lezárult az IDEA

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    Az elhízás, mint életminőséget rontó és az egészséget veszélyeztető állapot már jó ideje az orvosi kutatások kiemelt témái közé tartozik. Napjainkban azt mondhatjuk, hogy a túlsúly elterjedése járványszerű megjelenést mutat, és sokat köszönhet a társadalmi jólétnek, a "nyugati életmódnak".

    Az elhízás növeli a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri, a mozgásszervi betegségek kockázatát, ezen kívül számos rosszindulatú daganatos megbetegedés gyakrabban fordul elő túlsúlyos személyek körében. Míg régebben a túlsúly jellemzésére a BMI (testtömegindex) volt használatos, 2005 óta a metabolikus szindróma diagnosztikus kritériumai között az elhízás mértékének fokmérője már a haskörfogat, mely jól jellemzi a hasi elhízás mértékét.

    Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy a hasfali elhízás (más néven abdominális vagy hasi elhízás, abdomen=has) a legveszélyesebb az említett betegségek kialakulásának szempontjából. A hasi elhízás és a szív-és érrendszeri betegségek illetve a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálták az ún. IDEA vizsgálat keretében, mely az alábbi angol nyelvű kifejezésből ered: International Day for Evaluation of Abdominal obesity, mely a hasi elhízás nemzetközi értékelésére utal.

    Hirdetés

    A vizsgálat célja az volt, hogy a nemzetközi egészségügyi szervezetek, az orvosok és a betegek is még nagyobb figyelmet szenteljenek az hasi elhízásnak, és hogy annak mérése rutinszerűvé váljon az orvosi kivizsgálások kapcsán.

    Az IDEA vizsgálat számos nemzetközileg elismert szakember irányításával, földünk öt földrészének 65 országában, 170 000 személy bevonásával valósult meg, melyből Magyarországon kb. 500 beteg vett részt a vizsgálatban. A vizsgálat során véletlenszerűen választottak ki olyan betegeket, akik valamilyen okból meghatározott időpontban megjelentek az alapellátáshoz kapcsolódó orvosi helyszíneken. Magyarországon ez a háziorvosi rendelőket jelenti.

    A WEBBeteg Testtömegindex kalkulátora

    Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. Tesztelje magát!

    A betegek életkora 18-80 év volt. Értelemszerűen állapotos nők nem vehettek részt a vizsgálatban, a haskörfogat terhességgel járó megnövekedése miatt. A kiválasztott személyek adatlapot töltöttek ki, amely általános információkra kérdezett rá, úgymint nem, életkor, dohányzási szokások, ismert betegségek: szív-és érrendszeri problémák, cukorbetegség. Megmérték a "betegek" testsúlyát és testmagasságát, melyek alapján kiszámolták a testtömegindexet. A haskörfogatot is minden esetben megmérték. Ezen adatok alapján mondták ki az esetleges elhízást.

    Az eredmények önmagukért beszélnek

    A kapott adatok alapján megállapítható, hogy az hasi elhízás mértéke az egész világon igen jelentős, a férfiak 29-56 százalékánál, a nők 48-71 százalékánál állapítható meg. Szív- és érrendszeri betegségben a vizsgált férfiak 16 százaléka, a nők 13 százaléka szenvedett. Fontos megjegyezni, hogy a kelet-európai régióban legmagasabb ezen betegségek előfordulási gyakorisága: férfiak esetében 27 százalék, nők esetében 24 százalék! Cukorbetegség a vizsgált férfiak 13 százalékánál, a nők 11 százalékánál állt fenn.

    Az adatok összevetése azt a megállapítást hozta, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések közel 2,5-szer gyakoribbak azon betegeknél, akik haskörfogata a mért adatok felső tartományába esik. Az összehasonlítás alapjául a vizsgált betegek azon csoportja tartozott, akik haskörfogata nem esett a kóros tartományba.

    A cukorbetegség gyakorisága férfiak esetében háromszor, nők esetében hatszor gyakoribb volt azok körében, akik jelentős mértékű hasfali elhízásban szenvedtek. A BMI emelkedésével szintén gyakoribbá vált az említett két betegségcsoport előfordulása. A vizsgálat igazolta az elmúlt évek egyéb tudományos megállapításait és eredményeit, jelentőségét a vizsgálat méretei adják. Az eredmények riasztóak.

    Ezek alapján nem lehet eleget hangsúlyozni a testsúly megfelelő karbantartását. Világviszonylatban mindenütt olyan betegségek szerepelnek a halálozási statisztikák élén, melyek kialakulása összefüggésbe hozható a z elhízással. Nagyon fontos feladat, hogy az emberekben tudatosuljon végre ennek jelentősége s a megfelelő életmód kialakításához orvosuktól is megkaphassák a szükséges segítséget.

    (Dr. Kónya Judit)

    Módosítva: 2008.06.20 09:32, Megjelenés: 2008.06.20 09:32
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

    Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

    Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

    Életmódváltással a túlsúly ellen

    Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is szükség van. Hogyan kezdjen hozzá?

    A mozgásszegény életmód kétszer olyan halálos, mint az elhízás

    A mozgásszegény életmód kétszer olyan halálos, mint az elhízás – állítja egy új tanulmány. Ugyanakkor a kutatók szerint már egy minimális – például napi 20 perc séta – mozgás is elég ahhoz, hogy a korai halálozás kockázata 30 százalékkal csökkenjen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.