Óvszerrel és önmegtartóztatással a Zika-vírus ellen

Szerző: MTI

Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC) hozta nyilvánosságra.

Ez a lépés válasz arra, hogy a texasi Dallasban olyan Zika-lázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött a vírussal.

Nem csak szúnyogok terjeszthetik a Zika-vírust

A betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, de kiderült, hogy - ritka esetben ugyan, de - terjed vérátömlesztéssel és szexuális úton is. A dallasi egészségügyi hatóságok a napokban jelezték: olyan beteget azonosítottak, aki a vírussal fertőzött latin-amerikai térségből tért haza, és itthon megfertőzte szexuális partnerét. A nyilvánosságra hozott új javaslatok azt célozzák, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen fertőződés a szexuális úton.
A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a Zika-fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt Zika-vírussal fertőzött területen, „fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől”- olvasható a dokumentumban.

Nem tisztázott, hogy mennyi a lappangási idő

A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: „A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata”. De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal.
A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról
  • Hol fordulhat elő a Zika-vírus?
  • Miről ismerhető fel a fertőzés?
  • Hogyan terjed a Zika-vírus?
  • Miért veszélyes a várandósokra a Zika?
  • Az egész terhesség alatt fennáll a magzati fertőződés kockázata?
  • Ha egy nő a Zikavírus-fertőzés után pár hónappal esik teherbe, a vírus károsíthatja a magzatot?
  • Hogyan állapítható meg a fertőzés?
  • Hogyan kezelhető a vírusfertőzés?
  • Hogyan lehet védekezni a vírus ellen?
  • Vakcina a Zika ellen?

Ha szeretné megtudni a válaszokat, olvassa el a WEBBeteg összefoglalóját a Zika-vírussal kapcsolatos tudnivalókról>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Minden, amit jelenleg a Zika-vírusról...

Hogyan terjed? Aki átesett a fertőzésen, védett lesz? Pontosan melyik szúnyog terjeszti? Van ellene védőoltás? A WEBBeteg összeszedte az összes...

A legfontosabb kérdések a Zika...

Egyre nagyobb aggodalom övezi már Európában is a Zika-vírus terjedését, amely leginkább terhes nőkre jelent veszélyt. Az Egészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.