Óvszerrel és önmegtartóztatással a Zika-vírus ellen

Szerző: MTI

Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC) hozta nyilvánosságra.

Ez a lépés válasz arra, hogy a texasi Dallasban olyan Zika-lázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött a vírussal.

Nem csak szúnyogok terjeszthetik a Zika-vírust

A betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, de kiderült, hogy - ritka esetben ugyan, de - terjed vérátömlesztéssel és szexuális úton is. A dallasi egészségügyi hatóságok a napokban jelezték: olyan beteget azonosítottak, aki a vírussal fertőzött latin-amerikai térségből tért haza, és itthon megfertőzte szexuális partnerét. A nyilvánosságra hozott új javaslatok azt célozzák, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen fertőződés a szexuális úton.
A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a Zika-fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt Zika-vírussal fertőzött területen, „fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől”- olvasható a dokumentumban.

Nem tisztázott, hogy mennyi a lappangási idő

A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: „A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata”. De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal.
A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról
  • Hol fordulhat elő a Zika-vírus?
  • Miről ismerhető fel a fertőzés?
  • Hogyan terjed a Zika-vírus?
  • Miért veszélyes a várandósokra a Zika?
  • Az egész terhesség alatt fennáll a magzati fertőződés kockázata?
  • Ha egy nő a Zikavírus-fertőzés után pár hónappal esik teherbe, a vírus károsíthatja a magzatot?
  • Hogyan állapítható meg a fertőzés?
  • Hogyan kezelhető a vírusfertőzés?
  • Hogyan lehet védekezni a vírus ellen?
  • Vakcina a Zika ellen?

Ha szeretné megtudni a válaszokat, olvassa el a WEBBeteg összefoglalóját a Zika-vírussal kapcsolatos tudnivalókról>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

A legfontosabb kérdések a...

Egyre nagyobb aggodalom övezi már Európában is a Zika-vírus terjedését, amely leginkább terhes nőkre jelent veszélyt. Az Egészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.