Gyógyszergyártók a betegek szemével

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

Van még mit tenniük a magyarországi gyógyszergyártóknak megítélésük javítása érdekében - derült ki a Szinapszis Kft. 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett felméréséből.

A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt lakosság körében egészségtudatossággal, betegségekkel kapcsolatban. A reprezentatív mintákon alapuló kutatások eredményei már több alkalommal rámutattak: a magyar lakosság mintegy 40 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, és közel ugyanekkora a folyamatos gyógyszerszedők aránya is. A leggyakrabban előforduló megbetegedés a magas vérnyomás, amely minden negyedik-ötödik embert érinti, de jelentős az egyéb keringési problémákkal, cukorbetegséggel, mozgásszervi megbetegedéssel vagy allergiával küzdők aránya is.

Habár Magyarországon a folyamatos gyógyszerszedők aránya 40 százalék feletti, a gyógyszergyártók megítélése nagyon vegyes - erre a piackutató cég 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett kutatása mutatott rá.

gyógyszergyártók - elemzés

"Önnek mi a véleménye a gyógyszergyártókról?"
(Szinapszis Kft. N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

A betegek gyógyszercégekkel kapcsolatos spontán véleményeinek mintegy 13 százaléka pozitív jellegű ("hasznosak", "jó gyógyszereket gyártanak", "megbízhatóak", stb.), míg a válaszok egyharmada negatív tartalmú ("drágák", "jobb gyógyszereket is gyárthatnának", "öncélúak", "nem a beteg érdekeit nézik", "erőszakosak" stb.), ugyanakkor a megkérdezettek 36 százaléka nem tudott véleményt alkotni ebben a kérdésben. Magas említési aránya miatt külön kategóriát képezett azon válaszadók csoportja, akik a cégeket "profitorientált" jelzővel illették (17 százalék), hiszen ez értelmezhető előnyös és hátrányos tulajdonságként is.

Nem csak a gyógyszer alapján ítélik meg

A kutatásból kiderül: a betegek szerint a gyógyszergyárak elsősorban extraprofitot realizálnak, és mindig, minden körülmények között érvényesíteni tudják érdekeiket - ezen állításokkal a megkérdezettek közel 80 százaléka értett egyet. További 75 százalékuk véli úgy, hogy a gyógyszergyárak jelentős összegeket költenek kutatásra, új gyógymódok keresésére.

A gyártók által vállalt társadalmi szerepvállalás csupán minden második megkérdezett szerint jelentős.

gyógyszergyártók - elemzés 2

"Ön mennyire ért egyet az alábbi, gyógyszergyárakkal kapcsolatos állításokkal?"
(Szinapszis Kft., N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

Fontos megjegyeznünk, hogy az itt bemutatott álláspontok a gyógyszercégekkel kapcsolatos összesített megítélést, illetve véleményeket tükrözik. Bármelyik gyártót is tekintjük, a jövőben egyre inkább szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy egy beteg - vagy akár egy orvos - megbecsülését nem feltétlenül csak egy jó gyógyszerrel lehet kivívni, hanem a betegmegelőzést, egészségmegőrzést támogató prevenciós célú programokkal is. Ezek a kezdeményezések pedig a betegek mellett az egészséges embereket is fókuszba helyezik.

(Kiss Katalin, Szinapszis Kft.)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Állapot vagy betegség? - Kevésbé...

A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is az. Ez derül ki a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.