• Gyógyszergyártók a betegek szemével

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    Van még mit tenniük a magyarországi gyógyszergyártóknak megítélésük javítása érdekében - derült ki a Szinapszis Kft. 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett felméréséből.

    A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt lakosság körében egészségtudatossággal, betegségekkel kapcsolatban. A reprezentatív mintákon alapuló kutatások eredményei már több alkalommal rámutattak: a magyar lakosság mintegy 40 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, és közel ugyanekkora a folyamatos gyógyszerszedők aránya is. A leggyakrabban előforduló megbetegedés a magas vérnyomás, amely minden negyedik-ötödik embert érinti, de jelentős az egyéb keringési problémákkal, cukorbetegséggel, mozgásszervi megbetegedéssel vagy allergiával küzdők aránya is.

    Hirdetés

    Habár Magyarországon a folyamatos gyógyszerszedők aránya 40 százalék feletti, a gyógyszergyártók megítélése nagyon vegyes - erre a piackutató cég 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett kutatása mutatott rá.

    "Önnek mi a véleménye a gyógyszergyártókról?"
    (Szinapszis Kft. N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

    A betegek gyógyszercégekkel kapcsolatos spontán véleményeinek mintegy 13 százaléka pozitív jellegű ("hasznosak", "jó gyógyszereket gyártanak", "megbízhatóak", stb.), míg a válaszok egyharmada negatív tartalmú ("drágák", "jobb gyógyszereket is gyárthatnának", "öncélúak", "nem a beteg érdekeit nézik", "erőszakosak" stb.), ugyanakkor a megkérdezettek 36 százaléka nem tudott véleményt alkotni ebben a kérdésben. Magas említési aránya miatt külön kategóriát képezett azon válaszadók csoportja, akik a cégeket "profitorientált" jelzővel illették (17 százalék), hiszen ez értelmezhető előnyös és hátrányos tulajdonságként is.

    Nem csak a gyógyszer alapján ítélik meg

    A kutatásból kiderül: a betegek szerint a gyógyszergyárak elsősorban extraprofitot realizálnak, és mindig, minden körülmények között érvényesíteni tudják érdekeiket - ezen állításokkal a megkérdezettek közel 80 százaléka értett egyet. További 75 százalékuk véli úgy, hogy a gyógyszergyárak jelentős összegeket költenek kutatásra, új gyógymódok keresésére.

    A gyártók által vállalt társadalmi szerepvállalás csupán minden második megkérdezett szerint jelentős.

     

    "Ön mennyire ért egyet az alábbi, gyógyszergyárakkal kapcsolatos állításokkal?"
    (Szinapszis Kft., N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

    Fontos megjegyeznünk, hogy az itt bemutatott álláspontok a gyógyszercégekkel kapcsolatos összesített megítélést, illetve véleményeket tükrözik. Bármelyik gyártót is tekintjük, a jövőben egyre inkább szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy egy beteg - vagy akár egy orvos - megbecsülését nem feltétlenül csak egy jó gyógyszerrel lehet kivívni, hanem a betegmegelőzést, egészségmegőrzést támogató prevenciós célú programokkal is. Ezek a kezdeményezések pedig a betegek mellett az egészséges embereket is fókuszba helyezik.

    (Kiss Katalin, Szinapszis Kft.)

    Legutóbb frissült: 2008.03.03 16:59
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Női kutatókat díjaztak: az agy öregedése, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerése

    Gyorsabban és hatékonyabban hathatnak a jövőben a gyógyszerek Dr. Csapó Edit, a LOréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díjazott kutatásai eredményeinek felhasználásával. Dr. Kubinyi Enikő viselkedési, genetikai és idegtudományi módszerekkel dolgozik azon, hogy az emberi öregedés megbízható állatmodellje legyen a kutya.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Emlékeink programozhatják át idegsejtjeink kommunikációs gépezetét

    Az idegsejtjeink közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban működnek szervezetünk legbonyolultabb molekuláris gépezetei. Az utóbbi években kiderült róluk, hogy felépítésüket nemcsak a genetika, hanem gondolataink, emlékeink is formálják. Hogy pontosan miként, arra keresi a választ a következő öt évben Nusser Zoltán, az MTA KOKI kutatója az Európai Kutatási Tanács 2,5 millió eurós támogatásával.

    Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

    A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

    Herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében

    A Neuron című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői kétszer annyi herpeszvírust találtak az Alzheimer-kórban elhunytak agyában, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a betegség - írta a LiveScience.com.

    Szelénpótlás, de hogyan?

    Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy közvetett módon, de a szelénhiány számos betegség kialakulásában vagy kórképének súlyosbodásában játszik szerepet. De hogyan pótolhatjuk?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.