• Gyógyszergyártók a betegek szemével

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    Van még mit tenniük a magyarországi gyógyszergyártóknak megítélésük javítása érdekében - derült ki a Szinapszis Kft. 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett felméréséből.

    A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt lakosság körében egészségtudatossággal, betegségekkel kapcsolatban. A reprezentatív mintákon alapuló kutatások eredményei már több alkalommal rámutattak: a magyar lakosság mintegy 40 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, és közel ugyanekkora a folyamatos gyógyszerszedők aránya is. A leggyakrabban előforduló megbetegedés a magas vérnyomás, amely minden negyedik-ötödik embert érinti, de jelentős az egyéb keringési problémákkal, cukorbetegséggel, mozgásszervi megbetegedéssel vagy allergiával küzdők aránya is.

    Hirdetés

    Habár Magyarországon a folyamatos gyógyszerszedők aránya 40 százalék feletti, a gyógyszergyártók megítélése nagyon vegyes - erre a piackutató cég 2007. őszén, krónikus betegek körében végzett kutatása mutatott rá.

    "Önnek mi a véleménye a gyógyszergyártókról?"
    (Szinapszis Kft. N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

    A betegek gyógyszercégekkel kapcsolatos spontán véleményeinek mintegy 13 százaléka pozitív jellegű ("hasznosak", "jó gyógyszereket gyártanak", "megbízhatóak", stb.), míg a válaszok egyharmada negatív tartalmú ("drágák", "jobb gyógyszereket is gyárthatnának", "öncélúak", "nem a beteg érdekeit nézik", "erőszakosak" stb.), ugyanakkor a megkérdezettek 36 százaléka nem tudott véleményt alkotni ebben a kérdésben. Magas említési aránya miatt külön kategóriát képezett azon válaszadók csoportja, akik a cégeket "profitorientált" jelzővel illették (17 százalék), hiszen ez értelmezhető előnyös és hátrányos tulajdonságként is.

    Nem csak a gyógyszer alapján ítélik meg

    A kutatásból kiderül: a betegek szerint a gyógyszergyárak elsősorban extraprofitot realizálnak, és mindig, minden körülmények között érvényesíteni tudják érdekeiket - ezen állításokkal a megkérdezettek közel 80 százaléka értett egyet. További 75 százalékuk véli úgy, hogy a gyógyszergyárak jelentős összegeket költenek kutatásra, új gyógymódok keresésére.

    A gyártók által vállalt társadalmi szerepvállalás csupán minden második megkérdezett szerint jelentős.

     

    "Ön mennyire ért egyet az alábbi, gyógyszergyárakkal kapcsolatos állításokkal?"
    (Szinapszis Kft., N=500 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg)

    Fontos megjegyeznünk, hogy az itt bemutatott álláspontok a gyógyszercégekkel kapcsolatos összesített megítélést, illetve véleményeket tükrözik. Bármelyik gyártót is tekintjük, a jövőben egyre inkább szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy egy beteg - vagy akár egy orvos - megbecsülését nem feltétlenül csak egy jó gyógyszerrel lehet kivívni, hanem a betegmegelőzést, egészségmegőrzést támogató prevenciós célú programokkal is. Ezek a kezdeményezések pedig a betegek mellett az egészséges embereket is fókuszba helyezik.

    (Kiss Katalin, Szinapszis Kft.)

    Módosítva: 2008.03.03 16:59, Megjelenés: 2008.03.03 16:59
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Több fájdalomcsillapító is receptkötelessé válik

    Az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy javallat reumatikus betegségek kezelésére), vénykötelessé válnak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét.

    Gyógyuló egészségügy

    Idén december 5-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Nézőpont Intézet a Gyógyuló egészségügy című konferenciát. Az egészségügy meghatározó szakértői osztják meg tudásukat, információikat és véleményüket az érdeklődő résztvevőkkel, megalapozva ezzel a konferencia megszokottan magas szakmai színvonalát.

    Állapot vagy betegség? - Kevésbé bagatellizáljuk el

    A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is az. Ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. felméréseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.