Tájékozatlanok a magyar betegek - Miért?

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis, MGYK

A közvélekedéssel ellentétben a táplálékkiegészítők forgalmazásához semmiféle hatásosságra irányuló vizsgálat nem szükséges, és a természetes alapanyagú gyógytermékek is túladagolhatóak. A Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös kutatása szerint általánosak a lakosság körében a veszélyes tévhitek.

A kutatás során - 2009 júniusában - 1000 véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Jól fogynak a gyógyhatású készítmények és az étrendkiegészítők

A kutatás részletei

A Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara kutatásáról itt tájékozódhat.
Adatok, érdekességek (.pdf)

A nem-gyógyszer típusú készítmények igen keresettek a magyar lakosság körében. A receptre illetve recept nélkül kapható gyógyszerek után legtöbben (minden második háztartás) gyógynövény készítményekre költenek.

Gyógyhatású készítményekre, étrendkiegészítőkre a háztartások egyharmada fordít kisebb-nagyobb összeget (háztartásonként havonta átlagosan 2-4 ezer forintot), és az alternatív megoldásokra költők aránya lényegesen magasabb a fiatalabbak, felsőfokú végzettségűek, illetve magasabb jövedelműek körében.

A nem-gyógyszer típusú termékek népszerűségének vélhetően egyik fontos oka, hogy bár a gyógyszerek hatékonyságába vetett bizalom nagyon erős, a szerek mellékhatás-mentességében kevésbé bíznak az emberek.

Az eredmények rámutatnak: napjainkra általánosan ismert tény lett, hogy gyógyításra a gyógyszerek mellett más lehetőségek is léteznek! 10 lakosból ugyanis mindössze 3 véli úgy, hogy gyógyításra teljes biztonsággal csak a gyógyszerek alkalmasak.

A lakosság 70 százaléka ugyanakkor abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek. 60 százalék azok aránya, akik szerint a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszerek mögött.

A receptre kapható gyógyszerekkel kapcsolatos egyik legfőbb vélemény, hogy ezek hosszabb ideig is eltarthatóak (az állítás közel fele-fele arányban elfogadott illetve elutasított). A lakosság 20 százaléka gondolja (rosszul), hogy mindegyik receptre kapható gyógyszer támogatott. Szintén 20 százalék hiszi azt, hogy a megmaradt pirulákat érdemes eltenni, így legközelebb nem kell orvoshoz menni.

Tájékozatlanok a gyógyszerfogyasztók

A túlzott vitaminfogyasztás veszélyei

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány. Lehetséges mellékhatások?

A recept nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban leginkább a tájékozódás tekintetében tapasztaltunk hiányos ismereteket. Azzal az állítással, hogy a vény nélkül is elérhető pirulákról csak gyógyszertárban kaphatok teljes körű információt, a lakosság 54 százaléka értett egyet, 43 százalékuk hamisnak vélte.

Szintén a tájékozódással kapcsolatban gondolják nagyon sokan (83%), hogy a betegtájékoztató a biztonságos szedéshez minden információt megad. Valóban igaz, hogy az ismertető sok olyan tanácsot, javallatot fogalmaz meg, amely az adott készítmény szempontjából fontos lehet, ugyanakkor a gyógyszer alkalmazásának tekintetében a beteg egyéni jellemzőit (társbetegségek, gyógyszerallergia, stb.) is figyelembe kell venni, és ilyen tekintetben a tájékoztató nem ad teljes körű felvilágosítást!

Az étrend-kiegészítőkről legkevésbé az az egyébként valós tény ismert, hogy ezen termékek minden összetevője megtalálható a táplálékokban: ezt mindössze minden második lakos gondolja igaznak, míg 37 százalékuk szerint hamis. (A kérdésben a válaszadók 14 százaléka egyébként nem tudott állást foglalni.)

Engedély szükséges - és egyéb tévhitek

A legnagyobb tévhit e termékkör tekintetében, hogy a készítmények forgalomba hozatalához engedély kell. A hamis állítással egyet értők aránya 91 százalék! Szintén hamis az az állítás, hogy ezeket a szereket nem lehet túladagolni, viszont csak minden második válaszadó tudta helyesen (54%), hogy még ezen termékek esetén is előfordulhat ilyen probléma.

Gyógyhatású készítményekről a lakosság 80 százaléka hiszi, hogy ezen termékek gyártóit folyamatosan ellenőrzik. 10-ből 7 ember gondolja tévesen, hogy a jobb gyógyhatású készítményeket a gyártók saját ügynökhálózattal forgalmazzák, hiszen jó minőségű termékek érhetőek el egyéb értékesítési helyeken is.

A gyógyszerszedés szabályai

Ha nem követjük az orvos utasításait, az könnyen a terápia kudarcát jelentheti, akár még egészségünket is károsíthatjuk. Nem mindegy, hogy a különféle hatóanyagokból mennyi kerül szervezetünkbe.
A legfontosabb irányelvek

Azt a szintén téves állítást, hogy ezek a készítmények kizárólag gyógynövényeket tartalmaznak, mindössze a lakosság fele utasította el, és ebben a tekintetben nem tapasztaltunk különbséget a gyógyhatású készítményeket rendszeres vásárlók illetve nem vásárlók között sem!

Azzal a hamis állítással, hogy ezek természetes eredetű készítmények, ezért nincsenek kockázatok és mellékhatások, a lakosság egyharmada (35%) ért egyet.

A hiteles információforrások

Bármelyik vizsgált csoportot is tekintjük igaz, hogy a személyes tájékoztatás szerepe fontos a vásárlás során, tehát a lakosság körében igény van a felvilágosításra!

Ahogyan a következő ábrán is látható, az egészségmegőrzéshez, gyógyításhoz kapcsolódó termékkel kapcsolatos tájékoztatás tekintetében két igazán megbízható információs forrás van: az orvos és a patikus.

Értékelje az alábbi információs csatornákat az alapján, hogy mennyire tartja azokat megbízhatónak a gyógyszerekkel és egyéb termékekkel kapcsolatos tájékoztatás tekintetében

gyógyszerekkel és egyéb termékekkel kapcsolatos tájékoztatás

A lakosság egyharmada maximálisan megbízik bennük, és további közel 45 százalékuk is magas bizalommal van irántuk.

Az eredmények összegzése, tanulságok

A kutatás eredményei számos ponton rávilágítanak arra, hogy a lakosság fejében fogalomzavar van az egyes termékkategóriákat illetően. Mint ahogyan az egészség megőrzése szempontjából kiemelt kockázati tényezők társadalmi szintű ismerete fontos, úgy azt is tudnunk kell, mit mire szedünk, az egyes gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők alkalmazásának milyen pozitív illetve negatív hatásai lehetnek.
A lakosság vásárlási szokásaiban a gyártók, forgalmazók által alkalmazott promóciós technikák hatásai jól érzékelhetőek. A gyógyító, megelőző termékek fogalmával kapcsolatos tájékoztatás és tájékozottság javítása társadalmi feladat, amelynek megvalósításában nem csupán a gyógyszercégeket vagy a gyógyítással közvetlenül kapcsolatban álló szervezeteket terheli felelősség, hanem minden, egyéb termék (gyógyhatású készítmény, étrend- vagy táplálékkiegészítő, stb.) gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalatot is!
A felvilágosításban kiemelt szerepe van a gyógyszerészeknek is, hiszen a gyógyszertárak nem csupán a gyógyszerek kiemelt beszerzési helyei, hiszen az alternatív termékeket a lakosság nagy arányban gyógyszertárakból szerzi be.

(WEBBeteg - Szinapszis)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Szerves és szervetlen sók az...

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.